Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση από τους δημάρχους



 – Νέες κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο αποφάσισε η ΚΕΔΕ

ΜΟΝΟ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ΠΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑΤΙ  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ

Δυναμικές κινητοποιήσεις των δημάρχων τον προσεχή Σεπτέμβριο προανήγγειλε η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, πάντως, πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που διαφώνησαν για τη χρονική περίοδο των κινητοποιήσεων, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας πρέπει να δοθεί τώρα και πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα περίοδο χάριτος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόθεση της αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει δυναμικά την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο μοντέλο οργάνωσης της χώρας, όπου οι δήμοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο με αλλαγή του «Καλλικράτη». Επίσης αναφέρθηκε στην απαίτηση να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, προωθώντας λύσεις σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα των ΟΤΑ. Χαρακτήρισε δε οριακή τη σημερινή κατάσταση της λειτουργίας των δήμων, υπογραμμίζοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων.

«Η τακτική οπισθοχώρησης των προηγούμενων διοικήσεων οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην υποβάθμιση του ρόλου των δήμων και στον αποκλεισμό τους. Είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις, που όμως δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών και των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει με προσεκτικά βήματα να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις των δήμων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη ατζέντα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την αυτοδιοίκηση μπροστά από την κεντρική εξουσία. Πάντως, παρότι οι δήμαρχοι ρώτησαν επανειλημμένα για τη μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Πατούλης δεν την προσδιόρισε, αλλά επανέλαβε ότι «θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με τη δέσμευση ότι αυτές δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών, που μαζί με τους εργαζόμενους αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους».

Τα σημεία διαφωνίας με το ΥΠΕΣ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε ευρεία αναφορά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτό διέψευσε τις προσδοκίες της αυτοδιοίκησης καθώς δεν επιλύει θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που την απασχολούν, ενώ άφησε και αιχμές σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, λέγοντας: «Άκουσε και ακούει ο υπουργός. Όμως όλοι κρίνονται από τις πράξεις και όχι από τις προθέσεις».

Επιπρόσθετα συνόψισε την αντίθεση της ΚΕΔΕ σε συγκεκριμένα άρθρα του προσχεδίου νόμου, τα οποία σχετίζονται με θέματα όπως οι αντιμισθίες των αιρετών, τονίζοντας ότι πρέπει να εξισωθούν με αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. «Θα ζητήσουμε την εξίσωση του μισθού του δημάρχου με αυτή του γενικού γραμματέα και αντίστοιχη για τους αντιδημάρχους. Από τη στιγμή που αύξησαν τους μισθούς των γενικών γραμματέων, είναι ντροπή που δεν την αύξησαν στους δημάρχους», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ αναφέρθηκε και στις αρνητικές επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι επιδεινώνει περαιτέρω την καταστατική θέση των αιρετών.

Επίσης αναφέρθηκε στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με τις περιφέρειες. «Δεν θα πηγαίνουμε σε κάθε αντιπεριφερειάρχη ως ζήτουλες να μας μοιράσει τον οβολό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι περιφέρειες δεν είναι προϊστάμενές μας αρχές». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει θέσει ως βασικό του στόχο να μεταφερθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ από τους δήμους στις περιφέρειες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση με την ΕΝΠΕ.

Ρυθμίσεις για εξυπηρέτηση δανείων ανακοίνωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Μέτρα και ρυθμίσεις που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των δανείων και τη ρευστότητα των δήμων, αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέτει στη διάθεσή τους το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Χρήστος Βαρθαλίτης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα είπε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ανοίγει η διαδικασία αναχρηματοδότησης των δανείων των δήμων. Η ρύθμιση καλύπτει όλους τους δήμους και σε πλήρη εφαρμογή της θα ενισχύσει τη ρευστότητα των δήμων κατά 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ήδη, όπως είπε ο κ. Βαρθαλίτης, οι δήμοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των δανείων τους έχουν όφελος 10 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου, είναι μέχρι το τέλος του 2016 να ενταχθούν όλοι οι δήμοι στη ρύθμιση. Σε ό,τι αφορά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου, ανακοίνωσε την επιχορήγηση δύο δράσεων. Η πρώτη αφορά την κάλυψη του κόστους υλικών για έργα που υλοποιούν οι δήμοι μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και η δεύτερη την επιχορήγηση μελετών μικρών δήμων. Στη δράση αυτή, στόχος είναι να ενταχθούν και δήμοι με δανειακή επιβάρυνση πάνω από 60%.

ΠΕΔ-ΚΜ: Όχι σε άλλη περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση

Δριμεία κριτική στην ανακοίνωση Πατούλη για κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο άσκησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. «Αν ψηφιστεί αυτή η πρόταση, επί της ουσίας δίνουμε νέα περίοδο χάριτος στη κυβέρνηση και αυτό δεν πρέπει να γίνει. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ψηφίζεται τώρα, και ως εκ τούτου ό,τι είναι να γίνει ας γίνει τώρα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ενώ επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά όχι στη λογική της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης. Να γίνουν, όπως είπε, με βάση τη μεγάλη εικόνα των αιτημάτων και των ειλημμένων αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με την τοποθέτηση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης συμφώνησαν πολλοί αιρετοί, όπως ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)