Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Γέμισε η αγορά ελαιόλαδο-μαϊμού



 

-Κύκλωμα προωθεί ως «έξτρα παρθένο» χρωματισμένο σπορέλαιο
Συνεχίζονται οι έρευνες στην Κεντρική Μακεδονία για τον εντοπισμό των ατόμων που νοθεύουν το σπορέλαιο


Ανθεί το λαθρεμπόριο ελαιόλαδου-μαϊμού στην Κεντρική Μακεδονία. Παρά τους ελέγχους, τον εντοπισμό μέχρι τώρα δύο εταιρειών και τις συλλήψεις δεκάδων μικροπωλητών οι πλανόδιοι εξακολουθούν να προωθούν χρωματισμένο σπορέλαιο και να το πουλούν στην αγορά ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Η τελευταία περίπτωση αποκαλύφθηκε στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών το απόγευμα της Τετάρτης. Αστυνομικοί του τοπικού τμήματος και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Πέλλας είχαν πληροφορίες για την πώληση ελαιόλαδων-μαϊμού από 31χρονο και σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητό του. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, μετέφερε 48 πλαστικά δοχεία με λάδι άγνωστης προέλευσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στην κάθε συσκευασία των πέντε λίτρων , έγραφε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» και ο 31χρονος ομολόγησε πως πουλούσε αντί 12 ευρώ το δοχείο, όταν στη νόμιμη αγορά το γνήσιο ελαιόλαδο κυμαίνεται μεταξύ 18-20 ευρώ. Οι διωκτικές αρχές της περιοχής θεωρούν βέβαιο πως οι συγκεκριμένες συσκευασίες λαδιού που κατέσχεσαν περιέχουν χρωματισμένο σπορέλαιο, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις του Χημείου σε άλλες κατασχεθείσες ποσότητες. Τα συνολικά 240 λίτρα του ελαιόλαδου-μαϊμού κατασχέθηκαν, όπως και το αυτοκίνητο, και ο 31χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Η έρευνα για τη συγκεκριμένη περίπτωση συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστούν καταναλωτές της περιοχής, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα και αγόρασαν το λάδι, που μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την υγεία.

Πάντως ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που νοθεύουν το σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες, προκειμένου να αποκτήσει το χρώμα του ελαιόλαδου. Στην υπόθεση που είχε εξιχνιαστεί από την αστυνομία σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ είχε εντοπιστεί ο μεγαλέμπορος ο οποίος αναλάμβανε τη διακίνηση σε πλανόδιους τέτοιων συσκευασιών. Από την έρευνα εκείνης της υπόθεσης δεν είχε εντοπιστεί το πρόσωπο που προχωρούσε στη νοθεία και στη συσκευασία των λαδιών-μαϊμού. Ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει πως αυτός απλώς στέλνει δοχεία, για να συσκευαστούν, και μετά τα πουλάει, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι νοθευμένο σπορέλαιο.

Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν πως πρόκειται για καλά οργανωμένο κύκλωμα και η έρευνα προσανατολίζεται σε αγοραπωλησίες μεγάλων ποσοτήτων σπορέλαιου, προκειμένου να εντοπιστούν οι αγοραστές. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν πως θα εντοπίσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων νοθευμένου σπορέλαιου. Αυτό που προξενεί εντύπωση και στην αστυνομία είναι ότι οι λαθρέμποροι παρά τις συλλήψεις πλανόδιων αλλά και εμπόρων ελαιόλαδου-μαϊμού δεν πτοούνται και εξακολουθούν να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες στη μαύρη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)