Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Βουλγαρική αντιπροσωπία στο Καιμακτσαλάν


Από την επίσκεψη των Σέρβων



Μετά την Σερβική Αντιπροσωπεία που βρέθηκε στο Καϊμακτσαλάν τη περασμένη Παρασκευή , αντιπροσωπεία  Βουλγάρων ,
που αποτελείται από βουλευτές και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ , τη Τρίτη  20 Σεπτεμβρίου μεταβαίνει στο Καϊμακτσαλάν . Εκεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία  θα αποτίσουν φόρο τιμής για τους συμπατριώτες του που σκοτώθηκαν στη μάχη του Καϊμακτσαλάν από 14-30-Σεπτεμνρίου 1916. Τους συνοδεύουν τηλεοπτικά κανάλια της Βουλγαρίας και άλλοι δημοσιογράφοι .




  Η Μάχη του Καϊμακτσαλάν
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εκκλησία στην κορυφή του Προφήτη Ηλία όπου βρίσκονται τα κρανία των πεσόντων Σέρβων
Χρονολογία       12-30 Σεπτεμβρίου 1916
Τόπος     Καϊμακτσαλάν
Έκβαση Τακτική νίκη των Σέρβων
Εμπλεκόμενες πλευρές
State Flag of Serbia (1882-1918).svg Σερβία
   
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
Ηγετικά πρόσωπα
Ζίβοϊν Μίσιτς
   
Κλίμεντ Μπογιάντζιεβ
Δυνάμεις
Άγνωστες
   
Άγνωστες
Απολογισμός
4.643 νεκροί
   
Άγνωστες

Η Μάχη του Καϊμακτσαλάν ήταν πολεμικό επεισόδιο στα πλαίσια του Μακεδονικού Μετώπου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των βουλγαρικών και των σερβικών δυνάμεων.

Η μάχη έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1916, όταν ο σερβικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει την κορυφή του Προφήτη Ηλία ενώ ανάγκασε τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο, όπου σχημάτισαν νέες αμυντικές γραμμές. Την περίοδο 26-30 Σεπτεμβρίου, η κορυφή του Προφήτη Ηλία άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι να την καταλάβουν οριστικά οι Σέρβοι στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η μάχη έληξε με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Οι Σέρβοι έχασαν περίπου 10.000 στρατιώτες μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.Οι βουλγαρικές μονάδες έχασαν 90 άνδρες κατά μέσο όρο και ένα σύνταγμα έχασε κατά μέσο όρο 73 αξιωματικούς και 3.000 άνδρες.

Από την άποψη της στρατηγικής, η μάχη δεν ήταν μεγάλη επιτυχία για τους Συμμάχους εξαιτίας του επικείμενου χειμώνα που καθιστούσε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδόν αδύνατες.

Σήμερα, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, υπάρχει μια μικρή εκκλησία όπου βρίσκονται τα κρανία των νεκρών Σέρβων στρατιωτών - η εκκλησία αυτή θεωρείται πολιτιστικός χώρος και είναι τουριστικό αξιοθέατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)