Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Αδιέξοδο και ατελέσφορο το νέο σύστημα εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ






Ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν .
Οι γεωπόνοι έρχονται στην έδρα του Δήμου ή σε περιοχές με άμεση συγκοινωνία και από εκεί οι οριοδείκτες ή οι πρόεδροι των Τ.Δ. αναλαμβάνουν την μετακίνηση τους στο Τ.Δ. και στα αγροκτήματα.
Αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από βουλευτικά γραφεία.
Η αλήθεια είναι: στα περισσότερα μακρινά χωριά οι γεωπόνοι δεν έχουν πάει και σε όσα κοντινά χωριά  πήγαν, έφτασαν πρόσφατα χάνοντας πολύτιμο χρόνο
Μια διαδικασία πρωτόγνωρη ως προς την μετακίνηση των εκτιμητών , που στη πράξη σημαίνει  πολύ χαμένο χρόνο για τους ίδιους, αλλά και τους άλλους εμπλεκόμενους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ψηφίστηκαν.
Ψηφίστηκαν μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη και των δικών μας κυβερνητικών βουλευτών .
Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας υγιής αυτόνομος οργανισμός που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό . Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν , έγιναν ερήμην των παραγωγών που ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον ΕΛΓΑ με τις εισφορές τους.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ

Οι μετακινήσεις των εκτιμητών μπορούν να γίνονται  με τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς . Σχεδόν ολόκληρη η μέρα θα χάνεται στα δρομολόγια . Έτσι ο χρόνος που απομένει για τις εκτιμήσεις είναι ελάχιστος.
Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους με δική τους ευθύνη ,μέχρι 500 χλμ το μήνα . Οι αποστάσεις όμως είναι τεράστιες. Από κει και πέρα μπορούν να χρησιμοποιούν μισθωμένα οχήματα.
Δηλαδή στον Αρχάγγελο ο γεωπόνος μπορεί να πάει μόνο δύο φορές το μήνα και μετά να χρησιμοποιεί  λεωφορείο ή ΤΑΞΙ. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο , αφού για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.


Η σπατάλη του χρόνου είναι μεγάλη. Η ποιότητα της εκτίμησης  ελαττώνεται , γιατί γίνεται αργά.
Είναι άγνωστο πότε και πως  θα φτάνουν στα χωριά 
Γενικά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται χωρίς λόγο και χωρίς να κερδίζει ουσιαστικά κανείς.  Η μεγάλη καθυστέρηση  των εκτιμήσεων σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στη πληρωμή των αγροτών  και ο χειμώνας έρχεται. Πως θα περάσουν να εκτιμήσουν οι γεωπόνοι όταν έρθουν οι βροχές και τα χιόνια;
Κατά καιρούς επιχειρήθηκε , όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ΕΛΓΑ , να επιρριφθούν ευθύνες στους εργαζόμενους , άλλοτε για κωλυσιεργία και άλλοτε  για δήθεν «λευκή απεργία» , χωρίς αυτό να συμβαίνει πραγματικά, ώστε  να καλυφθούν οι αδυναμίες(;) του νέου συστήματος μετακίνησης .
Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα:
Που θέλουν να πάνε τελικά το όλο θέμα;
Να τον καταστήσουν προβληματικό και να τον πουλήσουν;
Ακόμα και ο Διοικητής του ΕΛΓΑ ,ο οποίος είναι διορισμένος από την κυβέρνηση , αντιτίθεται σε όλα αυτά.
Με τον νέο νόμο έχουν εμπλέξει τους γεωπόνους σε αδιέξοδα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δένουν τα χέρια των εκτιμητών




  ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Χαρακτηριστική είναι η θέση των αγροτών όπως διατυπώθηκε γραπτά και στάλθηκε στους αρμόδιους

Μέχρι σήμερα με τα επιπλέον χρήματα, πλέον των ετήσιων ασφαλίστρων, που πληρώνουνε οι παραγωγοί ως τέλη εκτίμησης, όταν υποβάλλουν Δήλωση Ζημιάς, πληρώνονται μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι:

- Ο οριοδείκτης( ένας άνεργος της περιοχής που θα κερδίσει μεροκάματο για δύο με τρεις μήνες) που αναλαμβάνει να ενημερώσει τους παραγωγούς για την ημέρα που θα βρίσκεται ο γεωπόνος-εκτιμητής στο χωράφι του.  καθώς και για τη μετακίνηση του γεωπόνου από χωράφι σε χωράφι.

- Ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, που είναι ένας δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος συνήθως εργάζεται τα απογεύματα αποκλειστικά για τον ΕΛΓΑ, ώστε να βοηθήσει τους παραγωγούς στη σύνταξη των Δηλώσεων Ζημίας, να λύσει τις απορίες τους, να Τους δώσει τα αποτελέσματα, να τους καθοδηγήσει σε περίπτωση αδικίας αλλά και να εισπράξει τα τέλη εκτίμησης υπέρ ΕΛΓΑ.

- Ο γεωπόνος- εκτιμητής,ο οποίος για να καταφέρει να είναι στην ώρα του σε κάθε χωράφι χρησιμοποιεί το δικό του μεταφορικό μέσο και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι γρήγορος και αμερόληπτος στο έργο του.

Σήμερα η διοίκηση του ΕΛΓΑ ενώ έχει εισπράξει το σύνολο των τελών εκτίμησης αρνείται να αποδώσει , εξ αιτίας των νόμων που ψήφισαν οι βουλευτές. Μέρος αυτών  αφορά την πληρωμή του αυτοκινήτου του οριοδείκτη, του γεωπόνου- εκτιμητή και του ανταποκριτή,  με αποτέλεσμα να ξηλώνει ένα σύστημα εκτιμήσεων που λειτουργούσε έγκαιρα και έγκυρα προς όφελος των παραγωγών.

Ο ΕΛΓΑ  πλέον οδηγείται από τους διοικούντες, με μαθηματική ακρίβεια, στην πλήρη απαξίωσή του και ευτελισμό, όταν οι γεωπόνοι-εκτιμητές χωρίς τη βοήθεια του οριοδείκτη, θα ζητούν την καθημερινή παρουσία των αγροτών για να επισκεφτούν το χωράφι με το αυτοκίνητο του αγρότη, στην καλύτερη των περιπτώσεων ή στη χειρότερη, θα αναγκαστούν να πηγαίνουν από χωράφι σε χωράφι με τα πόδια, ώστε να εκτιμήσουν μια καλλιέργεια που έχει ήδη συγκομιστεί, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση, και πιθανώς λανθασμένα, καταργώντας την εγκυρότητα της εκτίμησης -επομένως του ίδιου του ΕΛΓΑ-, ενώ οι αγρότες για να μαθαίνουν τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων ή να υποβάλλουν ένσταση, θα πρέπει να βρίσκονται    σε  όποιο υποκατάστημα του οργανισμού παραμείνει ανοικτό..

Ζητάν , έστω και την ύστατη στιγμή,  να πείσουν τους βουλευτές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί η απαξίωση του ΕΛΓΑ. Διαφορετικά θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία που περιμένει το γεωργικό μας πληθυσμό, εκτός βέβαια και εάν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την πλήρη απαξίωση του υφιστάμενου συστήματος ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής και παράδοση αυτού χωρίς αιδώ σε ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι  οι εμπλεκόμενοι στο όλο σύστημα των εκτιμήσεων  ζητάν από τους βουλευτές να  ξαναδούν το  θέμα , και να το αλλάξουν προς όφελος όλων
Στην ολομέλεια της βουλής στις 6 Ιουλίου 2016 , κατά την οποία κατατέθηκε προς ψήφιση η τροπολογία του ΕΛΓΑ , ΑΡΝΉΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΏΣΟΥΝ την συγκατάθεσή τους όλα τα κόμματα.
Τελικά ψηφίστηκε μόνο από τα κόμματα που κυβερνούν . Οι βουλευτές Κεκέρογλου, Μανιάτης  και Μανωλάκου, εξέφρασαν  με ομιλίες τις αντιρρήσεις τους . Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βουλευτής Κεκέρογλου μεταξύ άλλων τόνισε   ότι με την τροπολογία που έχει καταθέσει για 6η φορά η Δημοκρατική Συμπαράταξη ,δίνει λύση στο θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού των ελεγκτών του ΕΛΓΑ με στόχο τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών - εκτιμήσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Ανέφερε ότι, όπως ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να λειτουργήσει κατά τρόπο ορθό, όπως το έπραττε πριν από την νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργήθηκε η κάλυψη των εξόδων κατά την διεκπεραίωση του έργου των εκτιμήσεων.




Καταβολή αποζημιώσεων
 Τι προβλέπει ο νόμος
1. Οι αποζημιώσεις με τις οποίες βαρύνεται ο ΕΛ.Γ.Α.,
λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης, καταβάλλονται
στους δικαιούχους μετά τη διαπίστωση της ζημιάς και
την οριστικοποίηση του πορίσματος εκτίμησης, σύμφω−
να με τα οριζόμενα στους σχετικούς Κανονισμούς του
ΕΛ.Γ.Α.. Η αποζημίωση καταβάλλεται στον δικαιούχο το
αργότερο εντός δύο μηνών από την εκκαθάριση της
ζημιάς, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παρακάτω
παραγράφων.
2. Σε περιπτώσεις ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιών,
για την κάλυψη των οποίων προβλέπεται ότι θα απαι−
τηθούν χρηματικά ποσά μεγαλύτερα από τα ταμειακά
διαθέσιμα του ΕΛ.Γ.Α. που προέρχονται από την ειδική
ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 11 και εφόσον δεν
προβλέπεται η κάλυψη από αντασφαλιστική σύμβαση, το
Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. με απόφασή του, μπο−
ρεί να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι
της αποζημίωσης που δικαιούνται. Μπορεί επίσης να
καθορίζει, με όμοια απόφαση, ποσοστό προκαταβολής
διαφορετικό κατά ζημιογόνο αίτιο ή κατά προϊόν.
3. Εάν στο τέλος της ετήσιας χρήσης, οι συνολικές
αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είναι μικρότερες
των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους παραγω−
γούς και έχουν εισπραχθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. ως έσοδα
εκ της υποχρεωτικής εισφοράς, καταβάλλεται στους
δικαιούχους της προηγούμενης παραγράφου, στους
οποίους χορηγήθηκε προκαταβολή, το υπόλοιπο της
αποζημίωσης που δικαιούνται. Αν τα πραγματικά ει−
σπραχθέντα έσοδα πλέον των αποθεματικών του ΕΛ.Γ.Α.
δεν επαρκούν για την καταβολή του υπολοίπου των
αποζημιώσεων, αυτές προσαρμόζονται αναλόγως με
απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α.. Το
Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α., με απόφασή του, κα−
ταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στην προσαρμογή
αυτή από τα αποθεματικά των επόμενων ετών.
4. Ο ΕΛ.Γ.Α. δικαιούται να διενεργεί ελέγχους σχετικά
με την καταβολή των αποζημιώσεων σε παραγωγούς.
Σε περίπτωση που από τους ελέγχους αυτούς προκύψει
ότι έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις σε φυσικά ή νομικά
πρόσωπα που δεν τις δικαιούνται σύμφωνα με το νόμο
και τους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α., με απόφαση του Δι−
οικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. τα μη δικαιούμενα
ποσά αποζημίωσης καταλογίζονται σε βάρος αυτών
που τα εισέπραξαν αδικαιολογήτως και εισπράττονται
σύμφωνα με τις διατάξεις για την είσπραξη των δημο−
σίων εσόδων. Για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών,
ο ΕΛ.Γ.Α. μπορεί να ζητά από φορείς του Δημοσίου,
συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, καθώς και από επι−
χειρήσεις, οποιοδήποτε στοιχείο ή πληροφορία θεωρεί
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 3381
απαραίτητη και οι φορείς αυτοί οφείλουν να παρέχουν
τα σχετικά στοιχεία ή πληροφορίες εντός εύλογης προ−
θεσμίας.
5. Κατά την καταβολή των αποζημιώσεων ή και πριν
από αυτή ο ΕΛ.Γ.Α. μπορεί να δημοσιοποιεί τις καταστά−
σεις με τα ονόματα των δικαιούχων, καθώς και το ύψος
της αποζημίωσης που καταβλήθηκε ή θα καταβληθεί
σε καθέναν από αυτούς.

1 σχόλιο:

  1. Ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει Υπηρεσιακά αυτοκίνητα για μετάβαση των εκτιμητών στα χωράφια. Αυτό είναι το πρόβλημα κι αυτό είναι το ζητούμενο. Μέχρι σήμερα φιλοτομούνταν οι εκτιμητές να χρησιμοποιούν τα ΙΧ για μετάβαση στους τόπους εκτιμήσεων, με δέλεαρ ένα "ξεροκόμματο" αμοιβής που μόλις αρκούσε για καύσιμα και σέρβις, αλλά όχι και για την απαξίωση των ΙΧ (κάποια των οποίων διήνυαν και 60.000 km το χρόνο για να είναι στη διάθεση του ΕΛΓΑ). Τώρα πλέον αυτό είναι εντελώς αδύνατο μετά από τις μειώσεις στους μισθούς, στα επιδόματα, με την υπερφορολόγηση, με το κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνίατρους του ΕΛΓΑ που εργάζονται μέσα στις κοπριές και κάνοντας νεκροτομές σε ζώα ενίοτε ασθενή από ζωοανθρωπονόσους, με την μείωση των αποζημιώσεων στα οδοιπορικά. Η διεκδίκηση δεν πρέπει να είναι "ένα ξεροκόμματο" για να βάλουν οι εκτιμητές τα ΙΧ τους, η διεκδίκηση πρέπει να είναι να υπάρξουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΕΛΓΑ που θα μεταφέρουν τους εκτιμητές στην ύπαιθρο, και στο πιο απομακρυσμένο χωριό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)