Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ανεπίσημη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στο Καϊμακτσαλάν








Ο πρόεδρος της Σερβίας Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας 
που πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μάχη του Καϊμάκτσαλάν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετέβησαν εκεί το μεσημέρι της Παρασκευής.



Η επίσκεψη προετοιμάστηκε από το Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το Γ’ Σώμα Στρατού . Από τον Δήμο  Αλμωπίας  που ήταν ο Επίσημος  προσκεκλημένος , αφού στα διοικητικά του όρια ανήκει η περιοχή  παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίμος Σωτηριάδης  .



 



Κατά την άφιξη των δύο Προέδρων ο Δήμαρχος τονίστηκε ότι η  επίσκεψη σχετίζεται με ιστορικούς λόγους, ενώ υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις των δύο λαών ως διαχρονικών συμμάχων. Παράλληλα, έγινε λόγος και στις δυνατότητες συνεργασίας που θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση τουριστών μέσα από την ανάδειξη των Σερβικών μνημείων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχουν διάσπαρτα στον Δήμο Αλμωπίας.



 

















 .
Χθες Πέμπτη , είχαν  διαδοχικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυροπούλεως Βαρνάβα και τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορείτικης Εστίας είχαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, σήμερα το απόγευμα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυριάρχησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και αναλύθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Σερβίας και η σερβική αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν τα συμμαχικά στρατιωτικά νεκροταφεία Ζεϊτινλίκ, όπου κατέθεσαν στεφάνια και απέτισαν φόρο τιμής στους περίπου 7.500 Σέρβους στρατιώτες που έπεσαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι ενταφιασμένοι στο σερβικό τομέα των κοιμητηρίων.


Ο Σέρβος πρόεδρος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Σερβία συνεργάζεται άψογα με τις ελληνικές αρχές, όχι μόνο σε κρατικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.


Αναφερόμενος στην επίσκεψη στα συμμαχικά στρατιωτικά κοιμητήρια είπε ότι αποτελεί μία ματιά στο παρελθόν και ότι η Σερβία δεν ντρέπεται για το παρελθόν και ότι τους Σέρβους τιμούν και οι Έλληνες και όσοι πολέμησαν με τον σερβικό στρατό.


«Ενιαίο σώμα ο Σερβικός λαός, ανεξάρτητα με το που ζει»


Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε ότι ανεξάρτητα από το που ζει, ο σερβικός λαός είναι ενιαίο σώμα.


Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας τιμούν την επέτειο της Μάχης του Καϊμακτσαλάν και πρόσθεσε ότι πολλοί στρατιώτες του σερβικού στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν από την περιοχή της σημερινής Σερβικής Δημοκρατίας και της Βοσνίας.


«Προς τιμήν τους είμαι εδώ ως πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και με αυτό τον συμβολικό τρόπο λέω ότι και σήμερα είμαστε ένα» ανέφερε και επισήμανε ότι ο σερβικός λαός, είχε τεράστιες απώλειες, πλήρωσε τεράστιο τίμημα στον Μεγάλο Πόλεμο και αργότερα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας απένειμε στον επί πάρα πολλά χρόνια φύλακα του σερβικού στρατιωτικού κοιμητηρίου, Τζόρτζε Μιχαϊλοβιτς το παράσημο του Τάγματος της Τιμής με τις αργυρές ακτίνες για το έργο και τις υπηρεσίες του με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του σερβικού λαού και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων της Σερβίας και της Ελλάδας.


Στην μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην Δυτική Θεσσαλονίκη τους Τόμισλαβ Νίκολιτς και Μίλοραντ Ντόντικ υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Βαρνάβας, οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.


«Έρχεστε σε έναν τόπο που σας αγαπά, επισκέπτεστε την μητρόπολή μας που έχει την τιμή να φιλοξενεί τους στρατιώτες της ειρήνης, τους Σέρβους που έπεσαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο μητροπολίτης Βαρνάβας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Σερβίας και πρόσθεσε ότι το Ζέιτενλικ είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό κοιμητήριο της χώρας.


«Στα δύσκολα και σκληρά χρόνια του πολέμου, του πειρασμού και της δυσκολίας η Ιερά Μητρόπολη, ο λαός μου, οι δήμαρχοι μας, ήμασταν όλοι ενωμένοι για να στηρίξουμε το σερβικό λαό» είπε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.


«Θέλω να κρατάτε στην καρδιά σας και στην προσευχή σας την πατρίδα μας και τον λαό μας τώρα που η κρίση και η αγωνία βασανίζει τις καρδιές η προσευχή και η ενότητά μας, η αλληλεγγύη και η αγάπη μας πρέπει να εκφράζεται δυνατότερα» υπογράμμισε.


Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως παρέδωσε στον Τόμισλαβ Νίκολιτς τον Χρυσό Σταυρό, το παράσημο της Ιεράς Μητρόπολης, που έχει προστάτη και Πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο. «Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης κεκοιμημένων Σέρβων αδερφών μας στο Ζέιτενλικ» είπε και πρόσθεσε ότι «στο χώρο των Ορθοδόξων και της πίστης σταυρός σημαίνει υπομονή, δοκιμασία, θυσία και αγάπη προσφορά και υπομονή, αλλά είναι ταυτόχρονα ελπίδα Ανάστασης. Αυτή η Ανάσταση να είναι που θα κρατάει την ελπίδα του λαού μας, τους λαούς της Βαλκανικής και ολόκληρο τον κόσμο».


Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας δώρισε στον πρόεδρο της Σερβίας αντίγραφο από το καλάθι που χρησιμοποιείται στον αγιασμό με την εικόνα που δείχνει τον Χριστό να πλένει τα πόδια των μαθητών του.


«Ο κύριος όγκος του λαού στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι πρόσφυγες. Μέσα σε μία εκκλησιά που οι πρόσφυγες έχτισαν με πόνο και αγάπη υπάρχει ένα αντίγραφο από το καλάθι που χρησιμοποιούμαι στον αγιασμό και έχει μία εικόνα που δείχνει τον Χριστό να πλένει τα πόδια των μαθητών του και να μας υπενθυμίζει λέγοντας, «όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει πρώτα να είναι διάκονος, πρέπει να είναι υπηρέτης».


Έτσι πρέπει να είναι όσοι αγαπούν τον Θεό, όσοι τον υπηρετούν και έτσι πρέπει να κληρικοί, λαϊκοί και ιδιαίτερα οι άρχοντες. Δούλοι των δούλων του Θεού. «Να θυμάστε ότι η χάρις του Θεού σας εξέλεξε πρώτο πολίτη, άρχοντα της χώρας και υπηρέτη του λαού» επισήμανε.


Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως για τη στήριξη προς τον σερβικό λαό.


«Ξέρω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα συμφωνήσει με την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο, αλλά θα τα ξεπεράσουμε μαζί. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μεγάλο στήριγμα της ορθόδοξης θρησκείας. Στην Ελλάδα βρίσκεται η Μονή Χιλανδαρίου, το μεγαλύτερο ιερό μας».


«Η Σερβία δεν έχει εχθρούς, αλλά έχει φίλους καλούς και λιγότερο καλούς. Η Ελλάδα είναι μεγάλη φίλη της Σερβίας. Δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να μας μισεί, μπορεί απλά να μας αγαπά λιγότερο» τόνισε.


Ο πρόεδρος της Σερβίας και η συνοδεία του πραγματοποίησαν επίσης επίσκεψη στην Αγιορείτικη Εστία και ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον διευθυντή Αναστάσιο Ντούρο και τον ηγούμενο της Μονής Χιλανδαρίου Μεθόδιο στην έκθεση ζωγραφικής του ιερομονάχου Αναστάσιου «Κωνσταντινούπολη Μνήμες και Βιώματα.


Ο πρόεδρος της Σερβίας είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το έργο της Αγιορείτικης Εστίας, εξέφρασε ικανοποίηση για την ύπαρξη ενός φορέα που προβάλλει το Άγιον Όρος και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία της Αγιορειτικής Εστίας με σερβικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)