Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Άγονη και η δεύτερη προσπάθεια εκλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της ΠΚΜ.




Άγονη ήταν και η δεύτερη προσπάθεια για την εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη  ψηφοφορία της  Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου
, στο περιφερειακό συμβούλιο, οι δυο υποψήφιοι, Κλεόβουλος Θεοτόκης και Μιχάλης Τρεμόπουλος, δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα δύο τρίτα του σώματος, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα ο θεσμός να μην είναι δυνατό να δημιουργηθεί.

Η παράταξη «Αλληλεγγύη» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ψήφισε κατά συνείδηση γι' ακόμη μια φορά, οπότε υπήρξαν και πάλι κάποιοι που διαφοροποιήθηκαν από την επιλογή του κ. Θεοτόκη, στην οποία συντάχθηκαν και τα περισσότερα στελέχη, όπως και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο κ. Τρεμόπουλος από την άλλη διατήρησε τις ψήφους που είχε λάβει και την προηγούμενη φορά. Απουσία του τρίτου υποψηφίου, του δικηγόρου, Γεώργιου Μάτσου, που είχε λάβει τέσσερις ψήφους, αυτή τη φορά ο κ. Θεοτόκης πήρε 38 ψήφους (από 33 στην πρώτη ψηφοφορία), ο κ. Τρεμόπουλος 12, ενώ υπήρξαν αυτή τη φορά οχτώ λευκά (από εννέα) και τέσσερα άκυρα (από τρία).

Απείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ απουσίαζαν έξι περιφερειακοί σύμβουλοι. Συνολικά ψήφισαν 62 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Θεοτόκης επισήμανε ότι είναι δυστύχημα που οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας δε θα έχουν τις υπηρεσίες ενός Συμπαραστάτη. «Εύχομαι κάποιος άλλος στο μέλλον να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία. Το ποσοστό περίπου 60% που έλαβα είναι πολύ καλό», τόνισε και ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους.

Ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι «ο Συμπαραστάτης δεν είναι κομματικό ή παραταξιακό ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει διαβούλευση της πλειοψηφίας με τη μειοψηφία και να υπάρξει συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο ότι Συμπαραστάτης εξελέγη μόνο σε επτά από τις 13 Περιφέρειες». Ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι και την επόμενη φορά που θα προκηρυχθεί η θέση θα είναι υποψήφιος.

Τι προηγήθηκε

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, πριν την ψηφοφορία τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η 'Αλληλεγγύη' πιστεύει στο θεσμό και θα συμβάλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα θεσμό που θα βοηθήσει στη βελτίωση των όποιων αρρυθμιών υπάρχουν στη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι πολύ δύσκολη απόφαση η επιλογή ενός εκ των δύο υποψηφίων, για τους οποίους είμαι βέβαιος ότι όποιος κι αν εκλεγεί θα προσφέρει σημαντικό έργο. Η 'Αλληλεγγύη' όπως την πρώτη φορά έτσι και σήμερα θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Δεν πιστεύουμε σε γραμμές, οδηγίες ή άλλες παλαιοκομματικές διαδικασίες. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του θεσμού και είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν τον καλύτερο ανάμεσα σε δυο άριστους υποψήφιους».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι «η περιφερειακή μας παράταξη είναι μια γροθιά. Δεν δίνουμε εντολές. Αποφασίζουμε όλοι μαζί. Καθένας περιφερειακός σύμβουλος θα ψηφίσει κατά συνείδηση».

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι «ο θεσμός είναι απόρροια του 'Καλλικράτη', που είναι ένα... μνημόνιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει ο Συμπαραστάτης στην επίλυση των προβλημάτων του πολίτη ή του επιχειρηματία. Η ψήφος κατά συνείδηση είναι ψήφος υπεκφυγής, που αφήνει τα πράγματα στο σκοτάδι. Εκλογή μπορεί να υπάρξει μόνο με συναίνεση και της μειοψηφίας. Η πλειοψηφία των μελών της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας θα ψηφίσει τον κ. Τρεμόπουλο».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, είπε ότι «ο θεσμός του Συμπαραστάτη πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι σοβαρός και χρειάζεται ανθρώπους με σοβαρότητα, ήθος και συνέπεια. Έχουμε ξεκάθαρη επιλογή και δε λέμε ότι θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Συμμετέχω, Δημήτρης Μούρνος, σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα του θεσμού, αλλά επί πεντέμισι χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να εκλέξει Συμπαραστάτη. Πρέπει να υπάρξουν συγκλήσεις σε πρόσωπα κοινής ή ακόμη καλύτερα καθολικής αποδοχής».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Ζιώγας, δήλωσε και πάλι αντίθετος στο θεσμό και γι' αυτό το λόγο όπως τόνισε «είμαστε κατά του συγκεκριμένου θεσμού, που είναι απότοκο του 'Καλλικράτη' και γι' αυτό θα απέχουμε από την ψηφοφορία».

Η επικεφαλής της παράταξης Πολίτες Μπροστά, Νιόβη Παυλίδου, σημείωσε ότι «θα προτιμούσαμε να υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι. Θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση και θεωρούμε πολύ σημαντικό το θεσμό».

Ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Δαμιανός Ανδρέου, τόνισε ότι «συμμετέχουμε στην εκλογή και θεωρούμε πως στο μέλλον υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παίρνουμε πολιτική θέση. Η υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου πληροί όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του θεσμού».

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, επισήμανε ότι «ο 'Καλλικράτης' είναι αντιδημοκρατικός και αντιαυτοδιοικητικός νόμος και δε συμφωνούμε σε αυτές τις διαδικασίες, οπότε δε συμμετέχουμε και δε θα ψηφίσουμε».

Απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους ο κ. Θεοτόκης είπε ότι δεσμεύεται να αφιερώσει όλη την προσπάθειά του στο θεσμό και να τον μετατρέψει σε σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία της Περιφέρειας. Καθαρότητα, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που υποσχέθηκε να δώσει στο θεσμό ο κ. Θεοτόκης.

Ο κ. Τρεμόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι το μεγάλο προσόν του είναι η εμπειρία του από την πολυετή παρουσία του στην Αυτοδιοίκηση και ειδικά στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και οι νομικές γνώσεις του και η πολυσχιδής δραστηριότητά του στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Κατήγγειλε μάλιστα τηλεφωνήματα που έγιναν εναντίον της υποψηφιότητάς του το προηγούμενο διάστημα. «Παραιτήθηκα από σημαντικές θέσεις που κατείχα, αποδεικνύοντας πως δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες», σημείωσε.
,

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)