Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ενεργειακή αξιοποίηση των κλαδιών






 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές αξιοποίησης των κλαδιών από τα κλαδέματα των δέντρων , ήταν το αντικείμενο ημερίδας που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ξενητίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας. Έγινε δε στα πλαίσια  του ευρωπαϊκού προγράμματος uP-running,  για   «Ενεργειακή Αξιοποίηση των Αγροτικών Κλαδεμάτων» πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος .

Έγινε λεπτομερής παρουσίαση του έργου uP-running από τους συμμετέχοντες φορείς (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ΠΑΣΕΓΕΣ) με  εικόνες από χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν εφαρμόσει στη πράξη το όλο εγχείρημα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Τα κλαδιά μετά από σχετική επεξεργασία  χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη με πολλαπλά οφέλη για όλους. Ο Μανώλης Καραμπίνης , που ήταν ο κεντρικός εισηγητής  αναφέρθηκες στα δυνητικά οφέλη  από την καινοτόμα αυτή δράση. Έγινε ακόμα:

• Συζήτηση για το δυναμικό αγροτικών κλαδεμάτων στην περιοχή του Δήμου Αλμωπίας και τις τρέχουσες τεχνικές διαχείρισης

• Συζήτηση για τις δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης των αγροτικών κλαδεμάτων

• Συζήτηση για μελλοντικές δράσεις και διοργάνωση επιδεικτικών δράσεων στα πλαίσια του έργου
Από την όλη παρουσίαση διαπιστώθηκε ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μια  πιλοτική  αρχικά προσπάθεια  προκειμένου να βγουν πιο ασφαλή αποτελέσματα. Προσπάθεια που θα χρηματοδοτηθεί από  τον φορέα  ασχολείται με το σχετικό πρόγραμμα . Από την πλευρά του οι αγρότες που συμμετείχαν στην ημερίδα έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ συμπλήρωσαν και ειδικό έντυπο  με στοιχεία που αφορούν κυρίως τα στρέμματα και την ποσότητα των κλαδιών ανά στρέμμα.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας , Σίμος Σωτηριάδης, που ευχαρίστησε τους διοργανωτές ,έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Αλμωπιας συμμετέχει και αυτός σε παρόμοιο περίπου πρόγραμμα με Δήμους από άλλες τέσσερις χώρες. Εξέφρασε την προθυμία να υπάρχει γόνιμη  και αμφίδρομη συνεργασία όπου χρειαστεί.
 Η διοργάνωση της Ημερίδας έγινε σε συνεργασία του ΑΦΟΣ Αλμωπίας  «Η ΕΝΩΣΗ» , με την ΠΑΣΕΓΕΣ και το   Εθνικό Κέντρο έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Παραβρέθηκαν  αρκετοί αγρότες , ο Πρόεδρος του ΑΦΟΣ Παντελής Μπερμπέρης  , ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Σαμάνδης, ο  ταμίας  Γιάννης Καρράς και  στελέχη της οργάνωσης..Από την ΠΑΣΕΓΕΣ παραβρέθηκαν τα στελέχη της Τίνα Παπασιδέρη καιΧριστίνα Σταροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)