Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ο ρόλος των Μαθητικών Κοινοτήτων στο Σχολείο






Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 12.00 έως 14.00 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΓΕΛ Αριδαίας η Μαθητική Στρογγυλή Τράπεζα, που είχε ως θέμα τον ρόλο των Μαθητικών Κοινοτήτων στο Σχολείο.
Στόχος της δράσης αυτής, η οποία διοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Αντωνία Παπαδάκη και το ΓΕΛ Αριδαίας, ήταν η ενθάρρυνση έκφρασης λόγου και ανάπτυξης διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου και τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας με απώτερο στόχο τη συνεργασία και την καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν οι μαθητές εντός του σχολικού πλαισίου, βασιζόμενοι στον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων που ρυθμίζει τη λειτουργία τους, προκειμένου να βελτιωθεί το σχολικό κλίμα και να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων όλων των τμημάτων του σχολείου. Κύριοι εισηγητές ήταν έξι μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν αρχικά τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, στη συνέχεια αναφέρθηκαν στο σχολείο το οποίο οραματίζονται και στο τέλος προχώρησαν στη διατύπωση προτάσεων, που απορρέουν από τη θέση τους στα μαθητικά συμβούλια. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με βάση τα ερωτήματα και τις σύντομες τοποθετήσεις των άλλων μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν.  Συντονιστές της συζήτησης ήταν οι εκπαιδευτικοί Βασιλική Σκαρπάρη και Σπύρος Σπυριάδης. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της παιδαγωγικής σχέσης εκπαιδευτικών και μαθητών και πώς η βελτίωση αυτής της σχέσης είναι καθοριστική για τη διαδικασία της μάθησης αλλά και για τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μέσα στη σχολική κοινότητα. Ωστόσο, διατυπώθηκαν και πολλές προτάσεις για τη συμμετοχή των μαθητών στη φροντίδα και τον εξωραϊσμό του σχολικού χώρου αλλά και για τη διεύρυνση της συμμετοχής των μαθητών σε πολιτιστικές δράσεις.
Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν η Σχολική Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε Πέλλας, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Εξαπλατάνου, οι υποδιευθυντές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας και καθηγητές του ΓΕΛ Αριδαίας.

Η Σχ. Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης
ΔρΑντωνία Παπαδάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)