Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Τα μπλόκα των αγροτών



Κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις 18:00 αύριο το απόγευμα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων


Κλειστή μέχρι και αύριο αποφάσισαν να κρατήσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, αγρότες και κτηνοτρόφοι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έστησαν μπλόκο στο μεθοριακό σταθμό, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ και αύριο στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
"Γράψανε έναν δικό μας οι αστυνομικοί, με πρόστιμο 4.000 ευρώ, επειδή έφερνε στο σημείο αντίσκηνα", είπε αγρότης του Κιλκίς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι "αυτή η κίνηση όξυνε την κατάσταση και έτσι αποφασίστηκε στη γενική μας συνέλευση να σκληρήνουμε τη στάση μας".
Υπενθυμίζεται, ότι στο τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα στον κόμβο της Ειδομένης, σημείο το οποίο από χθες στις 16.30 στήθηκε το μπλόκο βρίσκονται αγροτοκτηνοτρόφοι από Δήμο Παιονίας Κιλκίς, τα Γιαννιτσά Πέλλας, το Κιλκίς, τη Χαλάστρα, τη Χαλκηδόνα, τα Μάλγαρα και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αποκλείσει τον κόμβο της Ειδομένης - ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕΑγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αποκλείσει τον κόμβο της Ειδομένης - ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τονίζεται, ότι στην περιοχή έχουν σχηματιστεί ουρές από φορτηγά και νταλίκες, λόγω του αποκλεισμού, ενώ όπως σημείωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι "όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα τα περνάμε".
Υπενθυμίζεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Παιονίας συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε σημείο που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο από το τελωνείο των Ευζώνων, ενώ χθες το μπλόκο ενισχύθηκε με συναδέλφους τους από τα Γιαννιτσά, την Χαλκηδόνα και το Κιλκίς.
Στο Δερβένι παρέταξαν τα τρακτέρ οι αγρότες - Θα προσπαθήσουν να συναντήσουν τον Πολάκη αύριο στην Κατερίνη

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, έφτασαν με τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Ασσήρου και Λαγκαδά. Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προτεραιότητα για τους αγρότες είναι η παράταξη των τρακτέρ στο συγκεκριμένο σημείο, θα ακολουθήσει η εκλογή συντονιστικών επιτροπών και στη συνέχεια θα γίνει γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας και θα καθοριστεί το πλάνο της δράσης τους.
Στο μεταξύ, τη μετάβασή τους στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, κινούμενοι προς αυτό με δύο, τρία τρακτέρ, προγραμματίζουν για αύριο, μετά τις 14.00, αγρότες της περιοχής, που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου το μπλόκο τους στην αερογέφυρα.
Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος: "θα μεταβούμε στο σημείο, προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας, με τα αιτήματά μας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που αναμένεται στη 13.00 να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου Κατερίνης".
Συγκρατημένοι οι αγρότες για το στήσιμο μπλόκου στα Τέμπη

Αρκετά συγκρατημένοι φαίνεται πως είναι οι αγρότες, που συγκέντρωσαν το μεσημέρι τα τρακτέρ τους στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, στον κόμβο του Πλατυκάμπου αλλά και στον κόμβο της Γυρτώνης του δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, από αύριο οι αγρότες που βρίσκονται στα σημεία αναμένουν και άλλα τρακτέρ προκειμένου να ενισχύσουν τα δύο μπλόκα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο pρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, τόνισε: "Έχουμε προβληματιστεί γιατί ο κόσμος δεν δείχνει μεγάλη συμμετοχή. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, αλλά φαίνεται πως έχει στερέψει και αγωνιστικά. Όμως πρέπει να πούμε πως μπροστά μας από αυτή την κυβέρνηση θα δούμε πράγματα που δεν τα περιμένουμε και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει".
Να σημειωθεί πως σήμερα το βράδυ, αλλά κυρίως αύριο το πρωί, θα γίνουν συσκέψεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, προκειμένου οι αγρότες να εκτιμήσουν αν θα μετακινηθούν όλα τα τρακτέρ προς τον κόμβο της Γυρτώνης, ώστε, όπως λένε, να έχουν "το βλέμμα προς τα Τέμπη".
Καλούν σε αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Νέες μορφές κινητοποιήσεων φαίνεται πως εντάσσουν στο πρόγραμμα τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα. Στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα, διότι όπως λένε, η κυβέρνηση "όχι μόνο δεν υλοποίησε τα αιτήματα τους, αλλά με την πολιτική της προσθέτει κι άλλα βάρη".
Επίσης, οι αγρότες αναφέρουν πως όλα αυτά γίνονται "όταν το εισόδημά συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα που καθορίζει η «ελεύθερη» αγορά και του διογκωμένου κόστους παραγωγής", καλώντας τέλος τους εργαζόμενους και τις άλλες κοινωνικές ομάδες να παλέψουν από κοινού συμμετέχοντας στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.
"Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια αντιλαϊκή επίθεση, κοινά συμφέροντα και αιτήματα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας. Η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας", αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμα τους.

Έφυγαν από το τελωνείο του Προμαχώνα αγρότες και κτηνοτρόφοι

Αποχώρησαν από το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, που "πάτησαν" στο σημείο νωρίς το πρωί, με τα αγροτικά τους οχήματα και άλλα ιδιωτικής χρήσης. Τα τρακτέρ εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 13.00 και για περίπου μία ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών πραγματοποίησαν, πεζή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας 100 μέτρα από το τελωνείο του Προμαχώνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων.

Άνοιξαν στις 14.00 τα διόδια Μαλγάρων - Συμβολικά κλείνει η Εγνατία οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας στον κόμβο της Κουλούρας

Στις 14.00 άνοιξαν τα διόδια Μαλγάρων αγρότες, που είναι στο σημείο από τις 28/1 και σήμερα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κινητοποιήση μιάμισης ώρας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας εκ των δύο επικεφαλής στο σημείο, Κώστας Ανεστίδης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο ίδιος είπε ότι σε σημερινή τους συνέλευση οι συμμετέχοντες στο μπλόκο έλαβαν απόφαση να επιχειρήσουν το Σάββατο 4/2 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξάγεται η 10η Διεθνής Έκθεση "Zootechnia", τη μετάβασή τους με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας, απο τις 14.00, αποφάσισαν, εξάλλου, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, που βρίσκεται επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

(3)