Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Άκαρπη η συνάντηση του Αποστόλου με τους αγρότες...



Ο Βαγγέλης Αποστόλου με εκπροσώπους αγροτώνΑνικανοποίητοι έμειναν οι εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα, από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με κύριους άξονες συζήτησης τα...
ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Στη συνάντηση με τον υπουργό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτών από την ανατολική, κεντρική και δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ο υπουργός είχε θετική στάση απέναντι στα προβλήματά τους, όμως δήλωσε πως λόγω μνημονίου, η δυνατότητα ελιγμών του είναι περιορισμένη. Οι ίδιοι οι αγρότες τόνιζαν πως αυτή η συνάντηση ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των αγροτών φάνηκαν αποφασισμένοι να βγουν, για ακόμα μία φορά, στους δρόμους της χώρας. Το επόμενο βήμα, βεβαίως, είναι οι εκπρόσωποι των αγροτών να ενημερώσουν τους υπόλοιπους, για τη συνάντηση με τον υπουργό, και στη συνέχεια να παρθούν από κοινού, οι επόμενες αποφάσεις. 

Ο Μιχάλης Μαλλιωτάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου δήμου Ιεράπετρας, δήλωσε πως όλοι οι αγρότες της χώρας θα αγωνιστούν ενωμένοι, όμως τόνισε πως η Κρήτη δεν είναι υπέρ των μπλόκων στους δρόμους:

Θα γυρίσουμε στις περιφέρειές μας για να συζητήσουμε πότε θα βγούμε σε εθνικό επίπεδο όλοι οι αγρότες ενωμένοι, για να καταφέρουμε την ανατροπή του μνημονίου. Δεν τα έχουμε με καμία κυβέρνηση, ποτέ δεν ήμασταν χρωματισμένοι και κομματισμένοι. Πρεσβεύουμε λευκό συνδικαλισμό και ενεργούμε κατά των μνημονίων που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας... Δεν μιλάμε για κλείσιμο δρόμων. Αυτό τουλάχιστον έχει αποφασίσει η Κρήτη. Δεν θα κλείσουμε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και δεν βρισκόμαστε απέναντι στους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες της χώρας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι αγρότες της χώρας.

Ειδικότερα, για τη συνάντηση με τον υπουργό, σημείωσε πως το μήνυμα που τους έδωσε αυτή τη φορά «ήταν πιο σαφές: δεν μπορεί να παρεκκλίνει του μνημονίου, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή. Μας είπε ότι του δένει τα χέρια το μνημόνιο. Σε επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που αφορούν συγκεκριμένες περιφέρειες, πήραμε κάποιες θετικές προθέσεις, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε “προθεσόμετρο” στην πολιτική δεν υπάρχει. Η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δε καταλήγουμε σε κάποιο».

Ανικανοποίητος από τη συνάντηση έμεινε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος:

Ο κ. Αποστόλου δεν συμφώνησε σε τίποτα από αυτά που προτείναμε. Μας δήλωσε ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω του μνημονίου και ότι δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε. Υπάρχουν κάποιες προθέσεις από την πλευρά του υπουργού για κάποιες ρυθμίσεις στο μέλλον. Εμείς όμως θα επιστρέψουμε στις βάσεις μας και προσεχώς στον Πλατύκαμπο -μπορεί και εντός Σαββατοκύριακου- θα συζητήσουμε όπως κάνουμε πάντα για να πάρουμε αποφάσεις.

Ο Στάθης Μπαλτατζίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, δήλωσε ότι «αυτό που καταλάβαμε είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι συγκεκριμένο και η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Η χώρα θα συνεχίσει να είναι όμηρος του μνημονίου και εμείς σαν αγρότες δεν θα μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε. Κάποια στιγμή όλο αυτό θα ξεσπάσει και ελπίζω να γίνει με τον πιο ήπιο τρόπο».

«Δημιουργείται ένα θετικότερο περιβάλλον»

Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε λόγο για μία «διεξοδική, ζωηρή και ουσιαστική συζήτηση». Υπενθύμισε τις ενέργειες της κυβέρνησης («καταστήσαμε πιο σαφή και αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο –από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου– αλλά και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες»), υποστηρίζοντας πως «δημιουργείται, μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ θετικότερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία».

Στη συνέχεια ο υπουργός έριξε το «μπαλάκι» στους αγρότες, σημειώνοντας πως «από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό τους... πώς θα κινητοποιηθούν και τι μορφές αγώνα θα επιλέξουν». 

Ζήτησαν συζήτηση στη Βουλή

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, είχε επιδοθεί η επιστολή των αγροτών προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στην οποία τονιζόταν μεταξύ άλλων πως η συζήτηση στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας.

Η απόφαση μας να απευθυνθούμε στο προεδρείο της Βουλής και προσωπικά σε εσάς, ώστε να προσκαλέσετε στην Ολομέλεια της Βουλής, προ ημερησίας συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι επιβεβλημένη...  Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)