Κατευθείαν στα «βαθιά» της διαπραγμάτευσης πέφτουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών δεδομένου ότι οι προθεσμίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο
τεχνικών στελεχών είναι συγκεκριμένες και ο χρόνος περιορισμένος. Η ατζέντα των σημερινών συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα ανοίξει στις 10.30 το πρωί με θέματα που άπτονται της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Το Υπερταμείο θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του 2016, ωστόσο οι καθυστερήσεις στο διορισμό της διοίκησης του και πολλές εκκρεμότητες με τις θυγατρικές του, αλλά και τις υποδομές του, το καθιστούν ουσιαστικά ανενεργό. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη δεν έχει συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η θυγατρική του Υπερταμείου στην οποία θα έπρεπε κανονικά να είχαν μεταφερθεί 12 ΔΕΚΟ έως το τέλος του 2016, ούτε και υπάρχει ακριβής εικόνα για το τι θα συμβεί με τις διοικήσεις των θυγατρικών του, ήτοι των ΤΑΙΠΕΔ, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. Κατά κάποιες πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς θα παραστεί και η διευθύνουσα σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ρανία Αικατερινάρη, η οποία μαζί με τα άλλα έξι μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει έως το τέλος του πρώτου τριμήνου να διορίσουν τις διοικήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου, να καταρτίσουν στρατηγικό πλάνο και να μεταφέρουν σε αυτό ΔΕΚΟ και ακίνητα.
ΔΕΗ και ΝΟΜΕ
Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος μάλιστα χθες μετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με θέμα το νομοθετικό πακέτο καθαρής ενέργειας. Η συνάντηση αυτή δεν προγραμματίστηκε τυχαία μετά από εκείνη για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, καθώς η μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο θα είναι ένα προς τα συζήτηση θέματα. Στο Υπερταμείο θα μεταφερθεί και το υπόλοιπο 34% από το συνολικό 51% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν να ιδιωτικοποιηθεί πρώτα το 17% που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί πως η λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ακόμα, σε ένα σύνολο 15 σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκεται με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ωστόσο τα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει στις δύο δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν ικανοποιήσει. Δεδομένου δε ότι δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά οι δανειστές φέρεται να βάζουν στο τραπέζι και το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ.
Προαπαιτούμενα και δημοσιονομικά
Μετά τη συνάντηση για τα ενεργειακά θα ακολουθήσει διάλειμμα κάποιων ωρών κατά το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017. Στις 7 το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο θα κάνει μια επισκόπηση με τους κ.κ. Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση ο προγραμματισμός των επομένων ημερών. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το νομικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θέματα διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών, η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, η άρση των περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και οι παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο, η υιοθέτηση νομοθεσίας για τον έλεγχο των δαπανών υγείας και βεβαίως οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. Το πρόγραμμα της διαπραγματευτικής ημέρας θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Σε αυτή θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για το δημοσιονομικό κενό του 2018, για το κενό του 2019 για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο μέτωπο της φορολογίας και του ασφαλιστικού, αλλά και για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιόλογης. Το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ανήλθε στο 2,2% του ΑΕΠ εκτιμάται πως θα βοηθήσει ώστε να επέλθει πιο γρήγορα συμφωνία για τα δημοσιονομικά την επόμενης διετίας και να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.
Θανάσης Κουκάκης,
CNN GREECE
Πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου