Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα βρίσκονται Μέρκελ και Λαγκάρντ υποστηρίζει η Stratfor

Η Γερμανία και το ΔΝΤ πλησιάζουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υποστηρίζει σε ανάλυσή της η εταρεία Stratfor, η οποία υποτίθεται ότι έχει σχέσεις με νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη στην Ουάσιγκτον. 
Η προφανής προθυμία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ να μετατεθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ως τον επόμενο χρόνο υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα χωρίς ένα άμεσο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο θα συνεχίσει να επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Το χρονοδιάγραμμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές. Από την άλλη, η Καγκελάριος Μέρκελ πιθανότατα επιθυμεί να αποφύγει μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που δείχνει ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία με την Αθήνα. 
Οι πρόσφατες εξελίξεις ήραν το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ωστόσο σημαντικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η πρόσφατη αλλαγή στο κλίμα των διαπραγματεύσεων επανέφερε το πρόγραμμα σε τροχιά, αλλά εν όψει των σκληρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Αθήνα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για νέες τριβές και αβεβαιότητα. 
Γράφει το πρακτορείο Bloomberg (συνδρομητικό): Άλλη μια προθεσμία τον Ιούλιο, άλλο ένα πιθανό δράμα.  Η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους. Η Ελλάδα ενδέχεται να δυσκολευτεί στην αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο. Τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας είναι πιο υγιή, αλλά όχι αρκετά υγιή και ο δανεισμός από τις αγορές είναι ακόμα υπερβολικά ακριβός. Προηγούμενα επεισόδια δείχνουν ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά τα χρήματα που χρειάζεται, αλλά το φορτωμένο εκλογικό πρόγραμμα της Ευρώπης θα αποτελέσει εμπόδιο στην επιτυχία και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να παραταθούν ως την τελευταία στιγμή.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)