Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Προς παράταση οι εισφορές β’ εξαμήνου 2016

Σε παράταση ως τον Σεπτέμβριο ή μέχρι και το τέλος του έτους όσον αφορά την καταβολή των εισφορών β’ εξαμήνου 2016 από τους αγρότες προσανατολίζεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σημειώνεται ότι
οι εισφορές αυτές πρόκειται να βεβαιωθούν κανονικά, στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και επρόκειτο να καταβληθούν έως το τέλος Ιουνίου.
Όμως επειδή άλλαξε ο τρόπος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για όλους και από την 1.1.17 η διαδικασία είναι μηνιαία, η επιβάρυνση για τους αγρότες είναι σημαντική. Άλλωστε ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει παράταση έως το τέλος του τρέχοντος μήνα και για τις ασφαλιστικές εισφορές της περσινής χρονιάς, που αφορούν τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους υγειονομικούς.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για να διαπιστώσει σε ποιες άλλες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να δοθεί παράταση, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την καταβολή εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιμένει έως το τέλος του Μαρτίου για να διαπιστωθεί πώς θα κινηθούν τα έσοδα από τις καταβολές εισφορών του Φεβρουαρίου, για να κριθεί εάν θα δοθεί και εκεί παράταση στην καταβολή τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου υπάρχει το περιθώριο για να καταβληθούν οι εισφορές του Ιανουαρίου, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να «κλείσουν» με θετικό πρόσημο, συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ειδικά για τους αγρότες τα δεδομένα που ισχύουν, με βάση το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, είναι τα εξής: Όσοι δηλώνουν κάτω από 4.920 ευρώ το χρόνο ως εισόδημα, καταβάλλουν ελάχιστη εισφορά 86,98 ευρώ το μήνα. Έως το τέλος του 2016 η αντίστοιχη ελάχιστη εισφορά ήταν 113 ευρώ το μήνα. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το 90% των αγροτών ασφαλισμένων του ΟΓΑ, θα πληρώνει λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρσι, λόγω πολύ χαμηλού εισοδήματος. Όμως ειδικά για το πρώτο εξάμηνο οι αγρότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν διπλές εισφορές, αφού κουβαλούν και εκείνες που αφορούν το β’ εξάμηνο του 2016.

Με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν έως πέρσι, όσοι αγρότες βρίσκονταν στην 1η κατηγορία πρέπει να καταβάλλουν 535,14 ευρώ. Αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι της δεύτερης κλάσης, οφείλουν 605 ευρώ, της τρίτης κλάσης 678,7 ευρώ, της τέταρτης 780,6 ευρώ, της πέμπτης 888,72 ευρώ, της έκτης 1.026,36 ευρώ και της έβδομης κλάσης 1.163,16 ευρώ. Ανάλογα με το εάν η παράταση είναι έως τον Σεπτέμβριο ή έως τον Δεκέμβριο θα προκύψουν και οι αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις που θα παρέχεται το δικαίωμα αποπληρωμής της σχετικής οφειλής.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)