Τρίτη 25 Απριλίου 2017

«Η Ε.Ε. είναι σαν ποταμόπλοιο, με την πρώτη φουρτούνα άρχισε να βυθίζεται»


Σαν έναν άλλο Τιτανικό, του οποίου τα χαμηλά καταστρώματα βυθίστηκαν πρώτα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών


Νέους μύδρους κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή καλύτερα των πολιτικών που έχουν υπερισχύει εντός αυτής, εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε διάλεξή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών του Εκουαδόρ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε αρχικά για το οικονομικό θαύμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, σχολιάζοντας πως το μοντέλο ανάπτυξής της δεν έχει εκτιμηθεί από τους δυτικούς οικονομολόγους», για να αναφερθεί στη συνέχεια στον τρόπο που η Ε.Ε. έχει χειριστεί την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.
Όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «ο τρόπος που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα ήταν ένα παράδειγμα του πόσο ανεπαρκώς έχει χειριστεί συνολικά την αναπόφευκτη κρίση. Αυτός ο απαράδεκτος χειρισμός έδωσε επιχειρήματα σε όσους ήταν υπέρ του Brexit.
Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει σε φάση αποσύνθεσης και η ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης αντί να την αποτρέψει την ενισχύει με τη λιτότητα και το διχασμό που επιβάλλει».
Στη συνέχεια ο οικονομολόγος χαρακτήρισε την Ε.Ε. ως ένα «ποταμόπλοιο που βγήκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και ξεκίνησε ταξίδι για την Κίνα. Όσο ο καιρός ήταν καλός, όλα καλά. Με την πρώτη φουρτούνα όμως άρχισε να βυθίζεται. Η Ελλάδα είναι σαν το χαμηλότερο κατάστρωμα για αυτό φυσικά βυθίστηκε πρώτη».
Ειδικότερα επισήμανε τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας δημιουργίας χρήματος, μέσω του τερματισμού του παραδόξου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημασίας των κεφαλαιακών ελέγχων και των παρακολούθησης των ισοζυγίων πληρωμών της οικονομίας.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)