Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Όταν οι αναλύσεις γίνονται στη βάση υποψιών όχι γεγονότων: Τι έγινε στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ;


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Καμιά φορά, όταν οι δημοσιογράφοι δεν παραβρίσκονται, ως οφείλουν, στις ενημερώσεις των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μπορεί να παρασυρθούν από αυτό που βλέπουν στις οθόνες τους και να καταλήξουν σε λάθος συμπέρασμα.
 Και συμβαίνει συχνά με αυτούς που δεν δίνουν το παρόν τους στις ενημερώσεις και οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη συνέπεια των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, που συστηματικά υποβάλλουν ερωτήσεις για την Ελλάδα και το πρόβλημα της. Και πάντα παίρνουν απαντήσεις. Εάν δεν υποβάλουμε εμείς, οι διαπσιτευμένοι δημοσιογράφοι, ερωτήσεις, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν θα έχουν τίποτα να γράψουν ή να μεταδώσουν ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του Ταμείου και θα βγάζουν την «είδηση» από την καλπάζουσα φαντασία τους.
 Στην αρχή της ενημέρωσης της περασμένης Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις έκανε την ανακοίνωση για την επίσκεψη της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο, η οποία -ως γνωστόν- πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 10 Απριλίου, και στη συνάντησή της, μαζί με άλλους αξιωματούχους Διεθνών Οργανισμών, με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Στο τέλος της ενημέρωσης, ο κ. Ράις διόρθωσε την ημερομηνία της επίσκεψης -είχε ανακοινώσει την 11η Απριλίου- και είπε πως θα γίνει στις 10 του μήνα. Απευθύνθηκε μάλιστα σε μένα επειδή θεώρησε ότι είχα καταλάβει το λάθος του.
 Στο σημείο εκείνο έκανα την «προβοκάτσια» μου και του είπα ότι η συνάντηση θα αφορούσε την Ελλάδα -η ερώτηση μου δεν ακούγεται διότι ήταν κλειστό το μικρόφωνο μου. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα άκουσαν. Όσοι μας έβλεπαν από την τηλεόραση όχι. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε, ο άνθρωπος, ότι η συνάντηση αφορούσε άλλα ζητήματα. Μετά την ενημέρωση, όσοι είμασταν εκεί γνωρίζαμε και τι πραγματικά αφορούσε η χθεσινή συνάντηση.
 Στο κείμενό μου εκείνη την ημέρα δεν αναφέρθηκα καν στο ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης και πραγματικής συζήτησης για την Ελλάδα. Διότι γνωρίζαμε… Και ένα tweet για το θέμα της συνάντησης των δύο κυριών, το αφαίρεσα.
 Απ’ εκεί και πέρα έγινε σήριαλ η συνάντηση, που αφορούσε άλλο θέμα, και έγιναν αναλύσεις επί αναλύσεων, από κυβερνητικά στελέχη και συναδέλφους. Ήταν όλες λάθος… Δεν τους ψέγω, διότι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, απλούστατα επειδή δεν βρίσκονταν στην αίθουσα. Ο συνάδελφος Θανάσης Κουκάκη του CNN GREECE, επίσης δεν βρισκόταν στην αίθουσα και μας τηλεφώνησε, οπότε ΔΕΝ έκανε το λάθος, αντίθετα έγραψε το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης.
 Αρμόδιος παράγοντας της Ουάσιγκτον μου έλεγε χθες ότι «εσείς στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβατε ότι δεν είστε το κέντρο της γης».
«Το βασικό πρόβλημα για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, «είναι τι σκέφτεται ο Πρόεδρος Τραμπ. Αυτό βασικά απασχολεί την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ», τόνισε ο αρμόδιος παράγοντας. «Όχι τι θα πράξει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».
 Ο ίδιος τόνισε ότι το Ταμείο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας μας για το χρέος, και εξήγησε και τη θέση που εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας:
 «Μίλησε στον κ. Τσίπρα για το χρέος και του ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτά τα θέματα πάνε μαζί… Δύο ημέρες πριν μίλησε σε εσένα για τους δύο πυλώνες: Μεταρρυθμίσεις και χρέος. Το είπε και στον πρωθυπουργό». 
– Είναι δυνατόν, όμως, να συναντηθούν οι δύο κυρίες και να μην συζητήσουν για την Ελλάδα και το πρόβλημα της; ρώτησα.
 – Το θέμα του χρέους ανέλαβαν ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Τόμσεν, ήταν η απάντηση του αρμόδιου παράγοντα…
 Ανήκω και εγώ στους δύσπιστους. Μα είναι δυνατόν να μην συζήτησαν το θέμα της Ελλάδας; Την απάντηση θα την μάθουμε τις επόμενες μέρες διότι δεν μένει κρυφό τίποτα σε αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε “Ελληνικό Πρόγραμμα”. Βέβαια, από την κουβέντα του αρμόδιου παράγοντα θα κρατήσω το “ζουμί”: Ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου. Κρατείστε το και εσείς…   

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)