Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ετήσια ενίσχυση ως 100.000 σε Ομάδες αναγνωρισμένες μετά τον Απρίλιο 2016

Κοντονής Γιώργος
Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών που αναγνωρίστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2016 θα είναι οι δικαιούχοι ετήσιας στήριξης για πέντε χρόνια από το Μέτρο 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 2 Ιουνίου.
Μέχρι τις 2 Ιουνίου τίθεται σε διαβούλευση το Μέτρο 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η ετήσια στήριξη στα πλαίσια του Μέτρου 9 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ίση για τον πρώτο χρόνο με το 10% της αξίας παραγωγής του συλλογικού σχήματος και δεν θα συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση. Η ενίσχυση θα δίνεται κάθε έτος για πέντε χρόνια, με τους δικαιούχους να υποχρεώνονται να αυξήσουν τον όγκο και την αξία παραγωγής τουλάχιστον κατά 20% μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαβάστε εδώ τη σχετική ΥΑ με τις Λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών.pdf


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΥΑ προς διαβούλευση, δικαιούχοι στήριξης θα είναι:
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί επίσημα σύμφωνα με την υπ ́ αριθμ.397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017), όπως ισχύει κάθε φορά, μετά την 26ηΑπριλίου2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) όπως αυτές ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής (2003/361/ΕΚ).
Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017), όπως ισχύει κάθε φορά.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων είναι οι ακόλουθες:
• Να έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια.
• Στην περίπτωση που η Ομάδα / Οργάνωση υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου απαιτείται να έχει διακριτή λογιστική διαχείριση (τήρηση χωριστής λογιστικής μερίδας ή επαρκούς λογιστικής κωδικοποίησης για τις δαπάνες και την οικονομική στήριξη σύμφωνα με το ΕΓΛΣ όπως πχ αναλυτική καταχώρηση των δαπανών κατά κατηγορία και της οικονομικής στήριξης που λαμβάνει ο δικαιούχος).
Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων. Ποσά και ποσοστά στήριξης
1. Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ ́ αποκοπή ενίσχυση) που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών μετά την έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
 2. Η α’ δόση καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης με την υποβολή σχετικής αίτησης από το δικαιούχο. Οι υπόλοιπες 4 δόσεις καταβάλλονται μία κάθε έτος για τα επόμενα 4 έτη και με τη συμπλήρωση του ημερολογιακού έτους από την αναγνώριση της ομάδας / οργάνωσης από τον αρμόδιο φορέα. Στην περίπτωση που η ομάδα παραγωγών/ οργάνωση παραγωγών έχει αναγνωριστεί σε έτος προηγούμενο της αίτησης υποβολής στήριξης τότε μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής για όσα έτη λειτουργίας έχουν συμπληρωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής αυτής. 
Ο υπολογισμός της αξίας παραγωγής για το πρώτο έτος λειτουργίας της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών μετά την αναγνώριση, πραγματοποιείται βάσει της μέσης ετήσιας αξίας της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής των μελών κατά τη διάρκεια τριών ετών πριν από τη συμμετοχή τους στην ομάδα ή στην οργάνωση. Η μέση ετήσια αξία προκύπτει από τα ανάλογα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, δελτία αποστολής, κτλ).
Για τα επόμενα έτη η αξία παραγωγής περιλαμβάνεται ως εκτίμηση στο επιχειρηματικό σχέδιο και επαληθεύεται από βεβαίωση της αξίας εμπορευθείσας παραγωγής υπογεγραμμένη από ορκωτό λογιστή, για το προϊόν ή τα προϊόντα που έχει αναγνωριστεί η ομάδα / οργάνωση, για κάθε ημερολογιακό έτος από την αναγνώρισή τους.
3. Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
• 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση.
• 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση.
• 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση.
• 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση.
• 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
4. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη.
5. Ο προϋπολογισμός ένταξης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ετήσιων εκτιμώμενων ποσών πληρωμής, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του επιχειρηματικού σχεδίου.
6. Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ


Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Το Μέτρο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016 και  ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).  Στοχεύει στην οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής τα οποία θα επιτύχουν με:
• Την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων στις απαιτήσεις της αγοράς,
• Την από κοινού διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρεμπόρων,
• Τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή και ιδίως σε σχέση με τη συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα,
• Τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της από κοινού χρήσης υλικοτεχνικών υποδομών,
• Την ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εμπορίας και τη διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας.
Στο πλαίσιο του Μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών παρέχοντας τους ενίσχυση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ΄ αποκοπή ενίσχυση) το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών.
Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017).
Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2017 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mtsara@mou.gr, igolegou@mou.gr και edellis@mou.gr.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)