Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Εξαπλατάνου








Το Λύκειο Εξαπλατάνου υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017.
Το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή μας στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτισμικού προγράμματος αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη. Η εκδρομή πήρε τον χαρακτήρα οδοιπορικού στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου έζησε και δημιούργησε  ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης.

Στην ξενάγηση του 2ου Γυμνασίου Αιγίου από εκπροσώπους του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλατάνου αλλά και στο σχεδιασμό της σύντομης φιλοξενίας του στο Λύκειο Εξαπλατάνου δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίαση του τόπου μέσα από το συγγραφικό έργο του Λουντέμη αλλά και στην ανίχνευση αλληλεπιδράσεων τόπου και έργου. Όπως εξομολογείται και ο ίδιος ο λογοτέχνης, την πρώτη ύλη για το πολυσχιδές και πλούσιο έργο του αποτέλεσαν οι απλοί άνθρωποι, οι βιοπαλαιστές της περιοχής μας που γνώρισε στην παιδική του ηλικία αλλά και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν ανδρώθηκε και ωρίμασε ηλικιακά και πνευματικά. 

Εκπρόσωποι του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλατάνου υποδέχτηκαν τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου και αφού τους προσέφεραν αναμνηστικά πολυτελή αφιερωματικά τετράδια και το «Μικρό Ανθολόγιο» με αποσπάσματα από τα πιο γνωστά του έργα, τους οδήγησαν στο μνημείο του Λουντέμη στην είσοδο του χωριού και μετά από σύντομη περιήγηση κατέληξαν στο χώρο όπου ήταν το σπίτι του Λουντέμη για να ολοκληρώσουν την ξενάγηση τους στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Εξαπλατάνου.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Εξαπλατάνου με ενθουσιασμό μοιράστηκαν ρόλους και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την καλύτερη υποδοχή των μαθητών του Αιγίου. Κάποιοι ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους μαθητές στους χώρους του σχολείου και να παρουσιάσουν σύντομα την ιστορία και τις δράσεις του, άλλοι τους προσέφεραν χυμούς και σπιτικά εδέσματα που ετοίμασαν γονείς μαθητών του Γυμνασίου Εξαπλατάνου και μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου, ενώ άλλοι ανέλαβαν χρέη φωτογράφου και ρεπόρτερ. 

Ο Διευθυντής του Λυκείου απηύθυνε σύντομο αλλά ουσιαστικό χαιρετισμό ευχαριστώντας το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου για την επίσκεψη αλλά πάνω απ´ όλα για την αγάπη με την οποία προσέγγισαν το έργο του Λουντέμη και για την ευκαιρία που μας προσέφεραν να ξαναθυμηθούμε αγαπημένα βιβλία, να αναψηλαφήσουμε εντυπώσεις από σπουδαία αποφθέγματα και στίχους του Λουντέμη.

Έπειτα οι μαθητές του 2ου Γυμνάσιου Αιγίου παρουσίασαν μια δραματοποίηση συνδυασμού αποσπασμάτων από τα βιβλία «Συννεφιάζει» και «Ένα παιδί μετράει τα άστρα». Ο μικρός Μέλιος ζωντάνεψε για λίγο μπροστά μας, συνομίλησε και ονειρεύτηκε με τον Σουκρή, έμαθε γράμματα με τον δάσκαλο, ξεκίνησε το ταξίδι του για το Μεγάλο Σχολείο, το σχολείο μας.
Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να δουν την πλήρη συλλογή των έργων του Λουντέμη, να τα ξεφυλλίσουν και να σχολιάσουν στίχους και αποσπάσματα τους, αλλά και να αφήσουν τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους σε έναν τοίχο του σχολείου που επενδύθηκε με χαρτί μέτρου ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Τέλος, επισκέπτες και «οικοδεσπότες» συγκεντρώθηκαν στην καταπράσινη, πανέμορφη αυλή του σχολείου μας και μοιράστηκαν σε τραπέζια δραστηριοτήτων όπου ασχολήθηκαν με ασκήσεις δημιουργικής γραφής (συμπλήρωση ποιήματος, αλλαγή οπτικής γωνίας και κειμενικού είδους), καλλιγραφήματα και εικαστικές δημιουργίες, εμπνευσμένα όλα από έργα του Λουντέμη.

Η συνάντηση έληξε σε κλίμα ειλικρινούς εγκαρδιότητας με τους μαθητές και τους διδάσκοντες των δύο σχολείων να συνδέονται πλέον με δεσμούς πνευματικής συγγένειας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)