Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ: Πολιτική με βόμβες και βία δεν γίνεται… Χώρα με βόμβες και βία δεν γίνεται…



Καυχιόμαστε να θεωρούμε τους εαυτούς μας απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πως έχουμε, πραγματικά, περισσό­τερο από κάθε άλλο λαό, όχι μόνο
φυλετική μ' εκείνους συγγένεια, αλλά και συγγένεια εκλεκτική, συγγένεια στη διανόηση, στον τρόπο που αντικρίζουμε, σαν άτομα, τη ζωή. Κι ωστόσο δεν τους ξέρουμε τους προγόνους μας, δεν πασχίζου­με να τους νιώσουμε βαθιά. Αγνοούμε τέλεια την υπεροχή των ανθρώπων εκείνων που αγάπησαν και τίμησαν την ελευθερία και τα γράμματα όσο κάνεις άλλος στον κόσμο αυτό!

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΕΥΜΑ
Σε αντίθεση με τους αρχαίους Έλληνες που προσέγγισαν τον κόσμο με τον ορθό λόγο, οι λαοί της Ανατολής τον προσέγγισαν με την ενόραση, χωρίς δηλαδή τη με­σολάβηση της λογικής ή των αισθήσεων.
Μεσσιανισμός είναι η πίστη στην έλευση  του σωτήρα, ενός δηλα­δή πολιτικού ηγέτη με εξαιρετικές ικανότητες που θα σώσει το λαό(Τσίπρας) ή το έθνος(Καμμένος)και θα το κάνει να μεγαλουργήσει. Ρωτήστε τους Ρώσους για τον ηγέτη Πούτιν , τους Τούρκους για τον Ερτογάν… και φυσικά μετά από πέντε χρόνια τους Αμερικάνους για την δίκη τους τρανή επιλογή … 
 Eίναι μια αντίληψη που δε συνάδει με ελεύθερους ανθρώπους που διαμορφώνουν οι ίδιοι τη ζωή τους και είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν, αλλά με άβου­λα άτομα, με μάζες που εναποθέτουν τις ελπίδες για τη σωτηρία τους στην έλευση ενός χαρισματικού ηγέτη. Είναι μια θεοκρατική αντίληψη για τη ζωή, αντίθετη προς το ελληνικό πνεύμα.

 Αιτίες που ευνοούν την πίστη σε μεσσιανικές δοξασίες
1.Η έλλειψη παιδείας, αποξένωση από το ελεύθερο πνεύμα και από το κλασικό πολιτικό ιδεώδες της αρχαίας Ελλάδας.
2.Οι κοινωνικές αδικίες, η εκμετάλλευση, η φτώχεια και η εξαθλίωση ενός τμήμα­τος του πληθυσμού η κρίση δηλαδή που ζούμε εδώ και 8 χρόνια.
3.Οι φόρμες της βυζαντινής παράδοσης που διατηρούν το πνεύμα της θεοκρατίας.
4.Αριστοκρατικές αντιλήψεις που περιφρονούν το λαό τον θεωρούν πόπολο(μάζα) .
5.Ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο πολλές κυβερνήσεις του νεοελληνικού κρά­τους άσκησαν την εξουσία. Η συγκεντρωτική δομή της εξουσίας που υπονομεύει  την δημοκρατική αρ­χή της ίσης συμμετοχής των πολιτών.
6.Ο προσωποπαγής και αρχηγικός χαρακτήρας των κομμάτων και του δικού μου μη εξαιρουμένου ,κι ας  αυτοαποκαλούνται όλα προοδευτικά και δημοκρατικά.
7.Η διάψευση των προσδοκιών του πολίτη από την ηγεσία του, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η απογοήτευση του μπορεί να τον στρέψουν σε Μεσσίες ή σε Τσίπρες.
8.Ο μεσσιανισμός υποθάλπεται από ξένους και εγχώριους κύκλους-πολιτικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς- που θέλουν υπηκόους και όχι ελευθέρους πολίτες , που να σκέφτονται, που να εκφέρουν πολιτικό λόγο και να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνίες τους…
Επιπτώσεις
1.Χάνεται η πνευματική ελευθερία του ατόμου. Εντείνονται οι κοινωνικές διακρίσεις.
2.Οι άνθρωποι μαζοποιούνται, μετατρέπονται σε αγέλη πιστών και αγανακτισμένων  που έχει πάντα ανάγκη από ποιμένα (αρχηγό-πυρηνάρχη) .
3.Οι άρχοντες θεοποιούνται και λατρεύονται σαν είδωλα. Έτσι, η εξουσία τους γίνεται απόλυτη, ανεξέλεγκτη, ασύδοτη.
4.Καταργούνται δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.
5.Φανατισμός και μισαλλοδοξία περιορίζουν την  ελευθερία σκέψης και της έκφρασης.

6.«Ως χώρα οδηγούμαστε στην ανυπαρξία και την απαξίωση ,σε ευρωπαϊκό αλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο» Θανάσης Σαββάκης πρόεδρος βιομηχάνων βορείου Ελλάδος.

Γενική Συνέλευση  "Hyatt Regency" Θεσσαλονίκη 24/5/2017.

 
Ο μεσσιανισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα πολιτικό· είναι και πρόβλημα παιδείαςΆλλωστε, παιδεία και πολιτική αλληλο καθορίζονται. Σε μια δημοκρατική πολιτεία τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι περιεχόμενο της παιδείας, και η παιδεία με τη σειρά της στηρίζει και διευρύνει τη δημοκρατία. Γι' αυτό, αν θέλουμε να καταπολεμηθούν απο­τελεσματικά οι αντιδημοκρατικές δοξασίες, πρέπει να μορφωθεί ο λαός. 
 Και να θυμηθούμε τον Ιησού, την πιστή μας ... Μεσσίας, κι αν έρθει, έρχεται πρώτα σ' εκείνους, που δεν τον αποζήτησαν: στους σκληρούς βιοπαλαιστές, στους συμβολικούς «αλι­είς», που δεν ερμηνεύουν γραφές και προφήτες, αλλά έξω από τα πλαίσια της κοινωνίας, μόνοι μέσα στα στοιχεία της φύσεως, «αγράμματοι» και «αμόρφω­τοι» πολεμούν στα χωράφια, όχι στον καναπέ ,πολεμούν στο χωρίο ,στην πόλη μόνοι οι πολλοί μαζί ,πολεμούν για τα παιδια τους για τα παιδία μας…
 Μεσσίας είναι ο Λόγος του, για αυτό και σταυρώθηκε διαφορετικά ακόμη θα μας κυβερνούσε…

1 σχόλιο:

(3)