Στην Ολομέλεια εισάγεται, σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.
Πριν από την ψηφοφορία επί των άρθρων, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».
Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών (άρθρο 71) και το άρθρο 70 (το άρθρο με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).
Κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών και για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε χθες το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αναφορά που γίνεται πλέον στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ΄ αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».
Ομαδικά πυρά κατά του νομοσχεδίου
Περισσότεροι από 40 φορείς είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις του επί του πολυνομοσχεδίου στη φάση της συζήτησής του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συγκέντρωσαν τα πυρά και τις επικρίσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, το ΤΕΕ, οι εκπρόσωποι των ειδικών μισθολογίων, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ.
Επικριτικοί χαρακτηρισμοί ακούστηκαν σε βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως αυτούς που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Στ. Κουτσιουμπέλης ο οποίος είπε ότι «τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στο μαζικό κίνημα «πουλάτε την Δ.Ε.Η., το νερό, τα λιμάνια, πουλήσετε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια», αλλά σήμερα ιδιωτικοποιούν τα πάντα», προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βασίλης Αλεξανδρής πρόεδρος του ΔΣΑ χαρακτήρισε ατύχημα το πολυνομοσχέδιο και επαχθή τη ρύθμιση του άρθρου 58 με την οποία, όπως ανέφερε, «νομοθετείται κατά πρωτοφανή τρόπο η επιβολή εισφορών επί εισφορών».
«Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου με τίτλο “Υπάρχει και φιλότιμο” ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, σε ομιλία του ως πολιτικός, λέει, κατά λάθος, στους πολίτες “θα σας εξαφανίσομεν”. Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι έχει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση και, επίσης, αισθάνονται ότι ο τίτλος της ταινίας δε λέει απολύτως τίποτα στους βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο» είπε Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ο Ιωάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε τους στόχους του μεσοπρόθεσμου για «θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και παρατεταμένο σοκ λιτότητας» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί το 2016 που είχε τελειώσει το πρόγραμμα δεν επτράπη να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις; Και γιατί όταν είναι γνωστό ότι ο νόμος λέει ότι η εθνική συλλογική σύμβαση από 1.1.2017 θα έπρεπε να είναι με νόμο, η Κυβέρνηση δεν έκανε το αυτονόητο, δια νόμου να επαναφέρει τα 751 ευρώ ως κατώτερο μισθό». Κατήγγειλε επίσης ότι απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και ότι καταργείται το lock out.
Ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προέβλεψε περαιτέρω αφαίμαξη των εισοδημάτων. Ειδικά για τον ιατρικό χώρο, τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και μη, είπε ότι η ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1 του 2018 παρά την έκπτωση του 15% στα ασφαλιστέο εισόδημα και το φορολογητέο εισόδημα, δίνει καίριο πλήγμα με την επιπλέον επιβάρυνση στα μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια και όχι μόνο.
«Τρία ζήτησαν οι δανειστές, όλα τα δώσατε», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και έκανε ειδική αναφορά στην Κυριακή. «Σε καμία περίπτωση “αργία μήτηρ πάσης κακίας” δεν ισχύει για την κυριακάτικη αργία. Τρία ζήτησαν οι δανειστές, όλα τα δώσατε και μάλιστα θα σας πω ότι δεν αντιγράψατε το κείμενο των δανειστών το αγγλικό κείμενο, αλλά αυτό που σας υπέδειξε η Τρόικα του εσωτερικού» είπε ο Κορκίδης και κατήγγειλε ότι οι μικρομεσαίοι δέχονται πρωτοφανή επίθεση.
«Το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία του επείγοντος, ολοκληρώνει έναν ακόμη κύκλο βίαιων παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μετά από 7 χρόνια υπαγωγής στο πιο αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην οικονομική ιστορία, που δεν έχει επιβληθεί ούτε σε ηττημένους πολέμων, είναι προφανές ότι οδεύουμε σε έναν ακόμη γύρο επιπρόσθετων επιβαρύνσεων, ο οποίος επιδρά ανασταλτικά στις προοπτικές ανάκαμψης και συντηρεί την οικονομία σε μια κατάσταση παγίδας στασιμότητας» είπε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Για πρώτη φορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καλείται να ψηφίσει μέτρα, τα οποία θα δεσμεύουν τη χώρα, όχι μόνο για το 2018, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και για του χρόνου υπάρχουν περικοπές σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές, αλλά και για την επόμενη τετραετία, τουλάχιστον. Πρόκειται για μέτρα με ξεκάθαρο περιοριστικό χαρακτήρα, που οδηγούν σε δύσκολα επιτεύξιμους στόχους, δεδομένου ότι ήδη οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα» είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Πυρά δέχθηκε το σχέδιο νόμου και από τα «ειδικά μισθολόγια». «Σας ζητούμε να μην εξαιρέσετε, όπως οι προκάτοχοι σας έπρατταν διαχρονικά, για μια ακόμη φορά τον Έλληνα στρατιωτικό από το δικαίωμά του και την αξίωσή του στην υπερωριακή αποζημίωση, όπως άλλωστε το άρθρο 20 του ενιαίου μισθολογίου προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλου» είπε ο Ανέστης Τσουκαράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών.
Ο Ιωάννης Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. «Η ιδιαιτερότητα και η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, που υπαγορεύει τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ειδικού μισθολογίου, δεν ελήφθη καν υπόψη. Πεποίθηση όλων μας είναι ότι πρόκειται για σχέδιο νόμου έκτρωμα, το οποίο πλήττει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας. Αποτελεί μια ακόμα ανακολουθία της κυβέρνησης, η οποία το απέκρυπτε επί ένα έτος, καθώς το είχε στα συρτάρια της έχοντας συμφωνήσει με την τρόικα τις νέες περικοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τίποτα από αυτά που υποσχεθήκατε δεν τηρήσατε, αντίθετα κοροϊδέψατε, πολιτικά εξαπατήσατε και ηθικά προδώσατε όσους σας πίστεψαν και σας εμπιστεύτηκαν. Χειρότεροι από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, που τόσο “ελαφρά την καρδία” λοιδορούσατε και χλευάζατε» είπε ο Γρ. Γερακαράκος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί αντισυνταγματικά και ξεφτιλίζει το θεσμό.
Ο Δημήτρης Ρώτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Στρατιωτικών, υπογράμμισε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σημερινό μισθό των στρατιωτικών και η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μισθολόγιο για να μην εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις.
«Υπάρχει ξεκάθαρα εμπαιγμός και κοροϊδία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς και έλλειψη μέριμνας από πλευράς της Κυβέρνησης εις βάρος των σκληρά εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στα Σώματα Ασφαλείας κατ’ επέκταση», είπε Δημήτρης Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Κατά την ακρόαση φορέων, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είπε πως οποιαδήποτε μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αφορά ολόκληρο το φάσμα των φορολογουμένων, ιδιαίτερα αυτούς που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη, με προτεραιότητα στην κατάργηση του δημευτικού συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Είπε όμως ότι «το θετικότερο από τα μέτρα αυτά είναι βεβαίως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο όλοι εύχονται να έρθει η ημέρα να υλοποιηθεί.
Ο Μανώλης Ραλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, δέχεται μία διαρκή επίθεση, που οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές αποφάσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. |Οι Νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Κατρούγκαλου, αποτελούν την προϊστορία του σημερινού νομοσχεδίου, που θα συζητηθεί περαιτέρω στη Βουλή και που έρχεται να δώσει, όχι λύσεις, αλλά ένα ακόμα καθοριστικό χτύπημα, στις βασικές συντάξεις μας, στα επιδόματα αναπηρίας κ.λπ., στο πολύτιμο για τους συνταξιούχους ΕΚΑΣ, στην παραπέρα μείωση των επικουρικών για τα ωραία μάτια της ιδιωτικής ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Ραλάκης χαρακτηριστικά.
Ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε ότι επέρχεται για το μετά την 1/1/2019 χρονικό διάστημα περικοπή σε ποσοστό έως και 18% των καταβαλλόμενων συντάξεων κατά το ποσό που υπερβαίνουν εκείνο που προκύπτει βάσει του θεσπιζόμενου στο ν. 4387/16 τρόπου αναπροσαρμογής και διατηρεί την προσωπική διαφορά μόνο σε περίπτωση που το εναπομένον μετά την εφαρμογή της νέας περικοπής ποσό εξακολουθεί να υπερβαίνει το προκύπτον βάσει του ως άνω τρόπο αναπροσαρμογής. «Πρόκειται για μια διάταξη που έχει, ήδη, κριθεί στη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως αντίθετη στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη, αλλά, παράλληλα, θίγει και προσβάλει το προστατευόμενο στο άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ δικαίωμα στην περιουσία κατά το μέτρο που θίγονται κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είπε και χαρακτήρισε προβληματική τη διάταξη για τις ομαδικές απολύσεις.
17/05/2017 07:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα
Πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου