Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Η Λαγκάρντ απαιτεί σεβασμό του ΔΝΤ και δείχνει να δέχεται συμβιβασμό με Ευρωπαίους για χρέος
“Eάν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να σεβαστούν τις εκθέσεις μας και να τις αποδεχτούν, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας και να τους τον δώσουμε”, είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt, η οποία δημοσιεύεται στην έκδοση της Τρίτης.
 “Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι χρηματικές καταβολές να γίνουν όταν θα έχουν καταστεί σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές”, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.
 “Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας “, όπως είπε, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί μια ταχεία συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους ως την “ιδεώδη λύση”.
 Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε παράλληλα τις προγνώσεις του έναντι των Ευρωπαίων: “Υπολογίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους επί τη βάσει της ρεαλιστικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας”, πρόσθεσε.
 Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει επικρίνει τις προγνώσεις του ΔΝΤ ως πολύ απαισιόδοξες.
 Το σήμα από το ΔΝΤ για πρόγραμμα χωρίς λεφτά ήλθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο μοιράστηκε στους βουλευτές της χώρας. Σε αυτό, μια από τις προτάσεις του ESM για την ελάφρυνση του χρέους (καθυστέρηση της πληρωμής τόκων ως το 2048) εκτιμάται ότι θα σήμαινε απώλεια κεφαλαίων ως 123 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους εταίρους. Η διαρροή αυτή είναι δηλωτική του κλίματος που επικρατεί στη γερμανική πλευρά με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποκλείει κάθε παρέμβαση για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η λύση που θα βρεθεί στο τραπέζι στις 15 Ιουνίου δεν θα είναι καλύτερη από αυτή που απέρριψε η Ελλάδα στο Εurogroup της 22ας Μαΐου
 Μέσα σε αυτό το σκηνικό  η Κομισιόν και οι Γάλλοι αναζητούν τρόπους ώστε να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, με στόχο στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου να σώζονται τα προσχήματα με έναν τρόπο που θα  δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα Πρωθυπουργό να στηριχθεί στο αφήγημα της ανάκαμψης και της επιστροφής (έστω και δοκιμαστικά) στις αγορές. Με δεδομένο ότι η λύση για το χρέος η οποία θα επέτρεπε την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή μικρές πιθανότητες, τα γλυκαντικά για την απώλεια αυτών των στόχων περιλαμβάνουν τα εξής:
 -Πρώτον, μια μεγαλύτερη δόση που αντί για 7 δισ. θα φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ και θα καλύπτει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βεβαίως, όπως συνέβη και πέρυσι, λόγω της δυσπιστίας για το χειρισμό αυτών των ποσών για την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς την αγορά ή τη μείωση του χρόνου αναμονής για την απόδοση των συντάξεων, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ήδη μια νέα αποστολή της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Ο έλεγχος θα αφορά την κατανομή του πρώτου τμήματος της δόσης για τα ληξιπρόθεσμα (δηλαδή τον αν έφτασαν τα λεφτά εκεί που έπρεπε να φτάσουν) και θα ξεκλειδώνει το δεύτερο τμήμα της δόσης για αυτό το σκοπό που θα είναι στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.
 -Δεύτερον, χείρα βοηθείας για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενόψει της συνεδρίασης του Euro Working Group την Πέμπτη, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης ακόμη και σήμερα το απόγευμα. Με δεδομένη την στήριξη της Κομισιόν και της Γαλλίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές (δοκιμαστικά) το επόμενο διάστημα ακόμη και αν χαθεί το QE το ζητούμενο είναι πλέον η έκφραση στήριξης από την πλευρά του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21