«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι σας στον ελληνικό λαό»: Κραυγή αγωνίας της εφημερίδας Liberation
«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής «Λιμπερασιόν» που αφιερώνει πέντε σελίδες στο θέμα του ελληνικού χρέους και στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
«Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στις εσωτερικές σελίδες, που υπογράφει ο διευθυντής Λοράν Ζοφρέν.
«Με την ευκαιρία του Eurogroup σήμερα Πέμπτη, που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας» υπογραμμίζεται στον υπότιτλο «η Λιμπερασιόν καλεί τη Γαλλία να δώσει το βάρος της υπέρ της ακύρωσης τουλάχιστον μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του οποίου στραγγαλίζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια».
«Κύριε πρόεδρε, θα σταθείτε στο ύψος;» θέτει το ερώτημα, προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο Λ. Ζοφρέν και συνεχίζει: «Κατά γενική εκτίμηση πετύχατε την είσοδό σας στη διεθνή σκηνή(…) ήταν όμως με συμβολικές χειρονομίες. Η “πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” θα πρέπει να τιμηθεί σήμερα, περνώντας στην πράξη για ένα φλέγον θέμα: αυτό του ελληνικού χρέους, που εδώ και επταετία συντρίβει την άλλη πατρίδα, αυτή της δημοκρατίας.
Πείθοντας τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν επιτέλους μια συμπεριφορά αντάξια των αρχών τους, θα δώσετε μια συγκεκριμένη υπόσταση στην ανάκαμψη της Ευρώπης, πράγμα που συχνά αναφέρατε κατά την εκλογική σας εκστρατεία.
Το χέρι που αντιμετώπισε με τόση ενέργεια τον καταστροφέα Ντόναλντ Τραμπ, θα απευθυνθεί άραγε και στον ελληνικό λαό που υποφέρει;
Με τη γεμάτη κουράγιο καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έκανε απίστευτες προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. (…) Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης δεν είχε απέναντί της άλλο ηγέτη τόσο αξιόπιστο (…)».
Και καταλήγει ο Λ Ζοφρέν στο άρθρο του: «Κύριε πρόεδρε, έχετε σήμερα την ευκαιρία να παίξετε έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ. Θα το επιχειρήσετε;».
Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρεμέρ δίνει ένα πανόραμα των για χρόνια «άκαρπων προγραμμάτων λιτότητας».
«Τα γρανάζια της ατελείωτης ελληνικής κρίσης ενεργοποιήθηκαν το 2004 με το μακιγιάρισμα του δημόσιου ελλείμματος, και χειροτέρεψαν απέναντι σε μια ανένδοτη ευρωζώνη».
Ο συντάκτης στέκεται αναλυτικά στις χρονολογίες: Οκτώβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, Απρίλιο του 2010 στο Καστελόριζο, Φεβρουάριο του 2012 στις Βρυξέλλες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Ιούλιο του 2015 σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Για τη σημερινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο συντάκτης θεωρεί ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τα 7,4 δισ. που θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της, τον Ιούλιο. Και αυτό γιατί η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να ξεσπάσει μια νέα ελληνική κρίση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».
«Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο Τσίπρας έπαιξε τέλεια τον ρόλο του, οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο ψηφίστηκαν, αλλά μπήκαν και σε εφαρμογή, πράγμα καινούριο. Η οικονομική κατάσταση καλυτερεύει (…) πράγμα που δίνει την ελπίδα επιστροφής στις αγορές τον Ιούλιο του 2018 όπως προβλέπεται» καταλήγει ο Ζαν Κατρεμέρ.
15/06/2017 08:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Ολυμπίας Τσίπηρα
France Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΑΝΤΩΣ, κακό παραμένει το κλίμα και από την πλευρά του Βερολίνου καθώς σύμφωνα με την Deutsche Welle συνεργάτες του Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη προσθέτοντας ότι η «διαμεσολάβηση» Λε Μερ ήταν μια πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Σημειώνουν δε ότι η σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους κάτι που απορρίπτει το Βερολίνο πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Μαζί με το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπλ. κ. Γιώργο Χουλιαράκη, στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η δόση είναι δεδομένη καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 138 από τα 140 προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ρήξη με αφορμή τη διατύπωση για το χρέος, η δόση αυτή αναμένεται να πλησιάσει τα 9 δισ. ευρώ και να δοθεί σε δύο φάσεις. Το πρώτο τμήμα θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο για να πληρωθούν τα ομόλογα στην ΕΚΤ (και νωρίτερα τον ιδιωτικό τομέα) και ένα ακόμη ποσό το Φθινόπωρο για να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς την αγορά.
«Κάνατε αυτό που σας αναλογούσε, αναλάβατε τη δική σας ευθύνη, είναι καιρός να αναλάβουμε τη δική μας», το μήνυμα Μοσκοβισί προς τους Έλληνες
Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε σήμερα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση». «Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.
Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε.
Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την Ελλάδα. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».
Ο Μοσκοβισί απέρριψε την ιδέα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εκτός αν αυτό συνοδευτεί με συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου.
«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο τεχνοκρατισμό, χρειαζόμαστε λιγότερο τεχνοκρατισμό, και χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος.
Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να αναλάβει στο μέλλον να διευθύνει το Eurogroup, παρότι αυτό δεν μοιάζει πολύ πιθανό να συμβεί.
Επιπλέον, ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τη Γερμανία να είναι πιο ανοικτή στις επενδύσεις, τη Γαλλία να προωθήσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup να αποκτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να προχωρήσει η στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Είναι σαφές ότι χωρίς μια σθεναρή συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν γίνεται τίποτα», σημείωσε ακόμη ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Πόλεμος» δηλώσεων
Η αβεβαιότητα για την έκβαση του Eurogroup το οποίο ως την Τρίτη φαινόταν ότι θα κυλούσε ήρεμα, τροφοδοτήθηκε από τον «πόλεμο» δηλώσεων και διαρροών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μετά τη δήλωση Σόιμπλε ο οποίος σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσακαλώτο και τηλεφωνεί στην κυρία Μέρκελ η Αθήνα αντέδρασε έντονα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και διαρροής στο ΑΠΕ η οποία ανέφερε:
«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Πηγή: Politico
15/06/2017 00:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece
Πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου