Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

«Η συμβολή των σπουδαίων προσωπικοτήτων της Πέλλας



στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο του Τόπου είναι διαχρονική και μας εμπνέει»











Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ξεκίνησε η σειρά των επτά (7) εκδηλώσεων που εντάσσονται στον θεματικό άξονα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Από το Χθες στο Σήμερα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η εκδήλωση με τίτλο «ΠΕΛΛΑ: Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» προσέλκυσε τοπικούς φορείς, ανθρώπους του τουρισμού και πλήθος κόσμου σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, διανθισμένες με ηχοχρώματα καθώς και παρουσίαση του αγροτοδιατροφικού πλούτου και της Μακεδονικής Κουζίνας.
 

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο χαιρετισμό της δήλωσε: «Από την Πέλλα, τη Γενέτειρα Γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκινά μια σημαντική δράση η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις – αφιερώματα στον Αριστοτέλη και στον Μέγα Αλέξανδρο στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήρθε η στιγμή να συνεργαστούμε για την κεφαλαιοποίηση του μεγαλείου της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και η ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, μάς δίνει πλέον νέες δυνατότητες για την υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής, με στόχο την προσέλκυση ενός ποιοτικού τουριστικού κοινού. Στη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνολικά στην τοπική ιστορία, συμπυκνώνεται η διαχρονική συμβολή των ανθρώπων της Πέλλας στο εμπόριο, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.
 

 Ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μία εμβληματική φυσιογνωμία που εξακολουθεί να εμπνέει ανθρώπους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους. Οι ηγετικές του ικανότητες, η ανδρεία του, η στρατηγική του σκέψη και πολλές άλλες από τις αρετές του διδάσκονται σήμερα στα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, παρακινώντας πολλούς διανοητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες να θέλουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Συνεπώς, η σημερινή σημαντική και επιτυχημένη εκδήλωση αποτελεί ελάχιστη υποχρέωσή μας σε μια εμβληματική φυσιογνωμία της παγκόσμιας ιστορίας. Συγχαίρω τα στελέχη που εργάστηκαν για την προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης και ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σε μια ιδιαίτερης σημασίας δράση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα τουρισμός – πολιτισμός που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγάγει, έμπρακτα, σε πρώτη προτεραιότητα».
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: «Η εναρκτήρια εκδήλωση εδώ στην Πέλλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, στο πλαίσιο της δράσης για την προβολή δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων, του Αριστοτέλη και του Μέγα Αλέξανδρου είναι άκρως επιτυχημένη και αυτό φαίνεται από την παρουσία όλων που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Αυτή η πρωτοβουλία και ο θεματικός άξονας «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Από το Χθες στο Σήμερα» έχει στόχο, τον  οποίο είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε. Αυτός ο στόχος είναι η προβολή και η εξωστρέφεια του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας, με επίκεντρο τις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες που έχουν αφήσει πολύ έντονο το στίγμα τους στην ιστορία. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε επικεντρωθεί σε δράσεις στοχευμένες, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να σταθώ και στη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, την Μακεδονική Κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας. Συγχαρητήρια στην ομάδα τουρισμού που δούλεψε μεθοδευμένα για να είναι επιτυχημένη η σημερινή εκδήλωση και είμαι βέβαιος ότι οι δράσεις που θα ακολουθήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα είναι το ίδιο μεγαλειώδεις».  
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος συνεχάρη τους διοργανωτές αναφέροντας τις εκδηλώσεις και κοινές δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πέλλας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ακόμη εντονότερη συνεργασία για την ανάδειξη του πολιτισμού της Πέλλας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Αρχαιολόγος Ελισάβετ Τσιγαρίδα, η οποία καλωσόρισε το κοινό στο Μουσείο, στην ομιλία της έκανε μια ιστορική αναδρομή στην Πέλλα ως Πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους συνδέοντάς την με τον Μέγα Αλέξανδρο και την διαμόρφωση της πολύπλευρης προσωπικότητας του, ενώ, η Αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Σκίτσα μίλησε για τον Μύθο του Μέγα Αλέξανδρου στο πέρασμα της ιστορίας.

Ξεχωριστή μουσική νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα μουσικά ηχοχρώματα από όργανα που διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θέμα που επιμελήθηκαν οι Καϊμάκης Γιάννης (Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ), Χατζηευαγγέλου Λένα (φιλόλογος) &  Παπάς Κώστας (μηχανικός-μουσικός).

Η σύνδεση του τουρισμού – πολιτισμού με το κομμάτι της γαστρονομίας έγινε με τρείς ενδιαφέρουσες ομιλίες. Συγκεκριμένα, η κυρία Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών πόρων, με μια διαδραστική παρέμβαση, παρουσίασε στο ευρύ κοινό τον κόσμο των βοτάνων της αρχαιότητας, τις ιδιότητες αλλά και τις χρήσεις τους διαχρονικά. Στη συνέχεια, η κυρία Βαλαμώτη -Καπετανάκη Σουλτάνα - Μαρία Αν. Καθηγήτρια Τομέα Αρχαιολογίας, Τμήματος  Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ,   Διευθύντρια προγράμματος PLANTCULT (ERC) ανέδειξε την έρευνα για τα είδη διατροφής στην Αρχαία Μακεδονία και τις προοπτικές σύνδεσής τους με τη σύγχρονη παραδοσιακή κουζίνα, ενώ, η κυρία Κατερίνα Καλαϊτζίδου Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας παρουσίασε προϊόντα του σήμερα από επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Κ.Μ. ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του παρελθόντος. Η εκδήλωση «έκλεισε» με γευσιγνωσία προϊόντων και εκλεκτών κρασιών από το κοινό.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και συνεχάρη τα στελέχη που εργάστηκαν για την εκδήλωση. Ιδιαίτερη συνομιλία είχε η κυρία Αηδονά με τον κ. Χρήστο Δημητριάδη, Εκδότη – Δημοσιογράφο τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσίαση – συντονισμό του συνολικού προγράμματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο, το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα και Γιάννης Ανδρίτσος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Συνταγματάρχης Τσόμπανος Απόστολος ως εκπρόσωπος του Στρατηγού της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σκύδρας Μάγδα Παπαδοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Πολεοδομίας-Προγραμματισμού Έδεσσας Δημήτρης Ταπαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Τροφίμων και Καθαριότητας Πέλλας Ανδρέας Καραφυλλιάς, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών που παρακολούθησε μέχρι τέλους την εκδήλωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)