Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

του Δημήτρη Χρήστου  

«Αφήστε τον Τσίπρα να δράσει»

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί καλά. Οι ανησυχίες είναι μεγάλες, καθώς τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείθουν ότι είναι σοβαρές εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις. Κόμματα που μπορεί ο πολίτης, χωρίς φόβο και αγωνία για το μέλλον, να τα επιλέξει να συνεχίσουν χωρίς κινδύνους αποσταθεροποίησης να κουμαντάρουν τη χώρα.

Τα ευρωπαϊκά ιερατεία έχουν αρχίσει να στηρίζουν ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο: «Αφήστε τον Τσίπρα να δράσει!». Όπως σημειώνει «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μετά από μια μακρά περίοδο αντιρρήσεων, ο Τσίπρας εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, διότι μόνον έτσι θα μπορέσει να απελευθερώσει τη χώρα του από τη δανειακή βοήθεια και να την οδηγήσει και πάλι στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει  ο αρθρογράφος Γκερτ Χέλερ. Για να προσθέσει  ότι θα πρέπει να αφεθεί «ο Έλληνας πρωθυπουργός να δράσει, καθώς μια νέα συζήτηση περί Grexit βλάπτει το ευρώ και δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε τους πιστωτές της».

Μηνύματα από παντού

Όμως, δεν είναι μόνον ο Τσίπρας που λέει ότι η Ελλάδα πλησιάζει να εξέλθει από τα μνημόνια. Από τον Σόιμπλε μέχρι τον Τραμπ, από τον Μακρόν και τον Μοσχοβισί μέχρι τον Νταϊζελμπλουμ και τη Λαγκάρντ,  το επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικά τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι σημειώνουν πως οι μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν μαζικά αναγκαίες, διότι το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε ποτέ να τις κάνει. Απολάμβανε την εξουσία, στηριζόμενο στο πελατειακό σύστημα με αποτέλεσμα η Ελλάδα τελικά να οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ περιέγραψε το σχέδιο που δρομολογούν οι Βρυξέλλες για τη μετα-μνημονιακή εποχή. Επεσήμανε ότι το εγχείρημα της λύσης του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του με ευνοϊκή διεθνή συγκυρία και με τον πιο δύσκολο κάβο, εκείνον της δεύτερης αξιολόγησης, να αποτελεί πλέον παρελθόν.
Όλοι, επίσης, υπογραμμίζουν προς του συνομιλητές τους από την εγχώρια αντιπολίτευση ότι το σύνθημα “εκλογές τώρα” είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ομαλή πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από την0 κρίση. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, αγανακτισμένοι από την κατάντια του ΠΑΣΟΚ, έχουν κάνει επίσημο προσκεκλημένο στις συνόδους τους τον Έλληνα πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά!

Οι εξαρτήσεις από τη διαπλοκή

Φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν παραλαμβάνουν τα μηνύματα αυτά. Είναι τόσο πολύ εκτεθειμένο το στελεχιακό δυναμικό τους, που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ψυχραιμία και σύνεση εκτός εξουσίας; Η διαπλοκή τους με δυνάμεις της περιόδου της κλεπτοκρατίας είναι τόσο ισχυρή που έχουν καταστεί εκβιάσιμοι και υποχρεωμένοι να υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα;
Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι μάλλον ναι. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκτός εξουσίας, διότι ούτε σοβαρές προτάσεις για την πορεία της χώρας διαθέτουν, ούτε και κάνουν τον κόπο να τις δημιουργήσουν. Αρκούνται να φωνάζουν σε κάθε ευκαιρία για οτιδήποτε εκτιμούν ότι μπορεί να προκαλέσει κόστος στην κυβέρνηση.
Δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι αυτό ήδη έχει γίνει μπούμεραγκ. Λειτουργούν χίπικα. Ζουν το σήμερα και αφήνουν το αύριο να περιμένει. Μετά τη δολοφονία του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την ανομία που επικρατεί και όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης στη Βουλή σχεδόν τα πάντα είχαν αντιστραφεί.

Ο Κυριάκος, ο Άδωνις και ο Μεϊμαράκης

Και τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν επικίνδυνες κλίσεις προς τα δεξιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να σύρεται από τον Άδωνη Γεωργιάδη, γεγονός που απειλεί τον χαρακτήρα της ΝΔ. Δεν ήταν τυχαία η δημόσια παρέμβαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που τόνισε η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι το μέτρο, η μετριοπάθεια, η συναίνεση και ο διάλογος σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα.
Θύμισε, μάλιστα, τις αρχές του κόμματός του: «Πρεσβεύουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ανάπτυξη, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη δημιουργικότητα του Έλληνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα πρεσβεύουν την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία των αδύνατων στρωμάτων».
Αν εξαιρέσεις από τους υποψηφίους προέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενός σχήματος που δεν υπάρχει και μπορεί ποτέ να μην υπάρξει, τον Γιάννη Ραγκούση, οι υπόλοιποι κινούνται με θολή πολιτική ταυτότητα. Μάλλον νοσταλγούν και ονειρεύονται τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση με τη ΝΔ, αρκεί να έχουν εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο.
Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα τίθεται πλέον ως εξής: Ωραία, να καταψηφίσουμε τον Τσίπρα για να μη συνεχίσει να κυβερνάει. Τι, όμως, να ψηφίσουμε για να υπηρετήσουμε το συμφέρον της χώρας; Όπως συμβαίνει πάντα, από την απάντηση που θα δώσει ο καθένας μας θα κριθεί το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, άρα και το ποιος θα ασκήσει την εξουσία.
Αναρτήθηκε από: slpress.gr

2 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΔΕ ΛΕΣ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού δεν ξέρεις τι να ψηφισεις μη πλησιασεις σε εκλογικό κέντρο εισαι επικίνδυνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)