Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Από οδηγός της Uber και φορτηγού, ύποπτος για την σφαγή οκτώ αθώων στη Νέα Υόρκη ο Ουζμπέκος



Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ έφθασε στις ΗΠΑ το 2010, στο Οχάιο, χωρίς καμιά επισημότητα.



 «Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας “μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας”», αφηγήθηκε ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, 22 ετών. Θυμάται πως ο Σαΐποφ καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του, συνέχισε ο Αμπντουσαμάτοφ, που έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του τηλέφωνο πως ο Σαΐποφ είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο νότιο Μανχάταν. 
 Ο δράστης της επίθεσης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και άφησε χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά πλάι στο φορτηγάκι που έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κι έναν αστυνομικό που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί διότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
 Ο Σαΐποφ είναι υπήκοος του Ουζμπεκιστάν που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010 και διέθετε πράσινη κάρτα, σύμφωνα με τον αστυνομικό. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Σαΐποφ μπήκε στη χώρα για πρώτη φορά το 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν όπως φαίνεται παρέμεινε στις ΗΠΑ. 

 Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του. Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.
 Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times.
 «Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.
 Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.
 Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
 Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους.
 Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Αυστηρότερους ελέγχους ζητά ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι διέταξε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ελέγχου των αλλοδαπών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα, μερικές ώρες μετά τη διάπραξη μιας επίθεσης η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι ένδεκα στη Νέα Υόρκη.
 «Μόλις διέταξα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων» των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος.
 Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη αυτής της «τρομοκρατικής ενέργειας». Έχουν αναφέρει μόνο ότι πρόκειται για έναν άνδρα 29 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν Ουζμπέκο ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.

 Μια Βελγίδα ανάμεσα στους νεκρούς
Μια υπήκοος Βελγίου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στο νότιο Μανχάταν γνωστοποίησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
 Οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», έκαναν λόγο για οκτώ νεκρούς και 11 τραυματίες. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση με νεκρούς στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
 «Μετά βαθιάς μου λύπης ανακοινώνω ότι υπάρχει ένα θύμα από το Βέλγιο στο Μανχάταν, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους φίλους» του θύματος, ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης.
 «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε ο Ρέιντερς.
 Ο βέλγος ΥΠΕΞ διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι το θύμα είναι «μια γυναίκα από το Ρουλέρς της δυτικής Φλάνδρας, που επισκεπτόταν την πόλη (της Νέας Υόρκης) συνοδευόμενη από την αδελφή της και τη μητέρα της».
 Λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), ένας άνδρας που οδηγούσε ένα νοικιασμένο φορτηγάκι το έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.
 Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, πριν τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών. Έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. 

 01/11/2017 07:40

 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)