Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Στην Κομοτηνή ολοκληρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν...


Τη Θράκη επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναμένεται να...

φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής και λίγο αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται να συναντήσει στο χωριό Σκάλωμα Ροδόπης τους γονείς του Μουσταφά Κανμπάζ, δημοσιογράφου που έχασε τη ζωή του κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Στις 16.00 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.
Πιο χαμηλοί τόνοι

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό εμφανίστηκε πιο νηφάλιος σε σχέση με την προηγούμενη τοποθέτησή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική ήταν η αλλαγή της θέσης του για τη Θράκη και η παραδοχή του πως η μειονότητα στη Θράκη είναι «τρισυπόστατη». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνοντας ότι αυτή «αναφέρεται ρητά στα θέματα του Αιγαίου και των μειονοτήτων και μπορούμε να μιλάμε χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης».

«Υπάρχει ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας. Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι σχέσεις μας να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των λαών μας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μιλήσαμε ανοικτά με τον Τούρκο πρόεδρο».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας μίλησε για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι «πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli».

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι υπήρξε συμφωνία για να αρχίσουν οι συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αλλά και οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα.
«Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις»

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τα όσα είπε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά «τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της συνθήκης της Λωζάννης, μεγάλη συζήτηση περί αναδιαμόρφωσης και μεταρρύθμισης. Η Συνθήκη υπεγράφη από 11 χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Βουλγαρία και η Αγγλία. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτα ως προς τα μειονοτικά; Σχετικά με το καθεστώς που διέπει αμφότερες τις μειονότητες; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις».

Συνεχίζοντας για το ζήτημα της μειονότητας ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φθάνει στην Ελλάδα τα 15.000 ευρώ, ενώ στη Δ. Θράκη φθάνει μετά βίας τα 2.000–2.2.00 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα και υπάρχει και το θέμα της μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι ένας διορισθείς δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη προβλέπει ότι ο επικεφαλής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο οικουμενικός πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».

 
Έθεσε και ζήτημα για τα τζαμιά, ενώ αναφέρθηκε στο τζαμί των Αθηνών. Ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων ούτε με τίποτα».

Εκτενής ήταν και η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Αφού έκανε μία αναδρομή στο σχέδιο Ανάν αφήνοντας αιχμές για την ελληνοκυπριακή στάση, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, επισημαίνοντας ότι «είχαμε πάλι μία συνάντηση με θέμα το Κυπριακό και ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εμείς θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές».

Για το Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε ότι τα θέματα είναι δυσεπίλυτα, αλλά θέματα που μπορούν να λυθούν με διαπραγματευτικές συνομιλίες. Σημείωσε ότι στην Αθήνα ήρθε μαζί του και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε «πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Δεν μπορούμε να κοιτάμε το παρελθόν. Πρέπει να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε τα βέβαια βήματα».

Τέλος, άφησε αιχμές κατά της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση με βάση τη συμφωνία στο προσφυγικό, ενώ τοποθετήθηκε και για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ καταδικάζοντάς την.

«Δεν ζητάει αναθεώρηση ο κ. Ερντογάν»

Μετά το τέλος της ομιλίας του Τούρκου προέδρου και πριν απαντήσει σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε ξανά για το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο πρωθυπουργός είπε με νόημα «σήμερα με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνειδητοποιώ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι θέλει να κάνει με τη Συνθήκη. Κατάλαβα ότι δεν ζητάει την αναθεώρησή της. Και να τη ζήταγε θα έπρεπε να βρούμε την Ιαπωνία. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα σύνορά μας που ορίζονται από αυτή τη συνθήκη».

«Είμαι λίγο μπερδεμένος σε σχέση με το αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή ορθή τήρηση για τη συνθήκη της Λωζάννης. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω το εξής. Η μουσουλμανική μειονότητα αλλά και η ελληνική μειονότητα πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης. Να μας φέρουν κοντά και όχι να μας απομακρύνουν», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η δική μας κυβέρνησης έχει μέριμνα για τους μουσουλμάνους πολίτες, συμμερίζομαι ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο. Στα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο χωρών. Αυτό είναι δική μας υπόθεση και αφορά την κυβέρνησή μας».

 
Προεδρική κόντρα Παυλόπουλου-Ερντογάν

Το πρωί της Πέμπτης, κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σφοδρή αντιπαράθεση on camera, η οποία προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός Ελλάδας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)