Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


 ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Ομάδα Εργασίας που συγκρότησε για τον καθορισμό κριτηρίων διανομείς των ιαματικών φυσικών πόρων»
  Α.  Ο καθορισμός των κριτηρίων   και ο τρόπος διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις  θα πρέπει να εξαρτάται ενδεικτικά από τα παρακάτω :

             Από τη θερμοκρασία  του νερού.
             Από την ποσότητα του νερού.
             Από το αν το νερό αυτοθερμαίνεται ή όχι.
             Από το κόστος μεταφοράς .
             Από την ύπαρξη των απαιτούμενων προδιαγραφών.
             Από τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων και των  ξενοδοχειακών μονάδων.
             Από τη γεωγραφική θέση της λουτρόπολης και την προσβασιμότητα σε αυτή.
             Από το χρόνο λειτουργίας, ήτοι όλο το χρόνο ή όχι.

Β. Ο καθορισμός των προδιαγραφών των αναγκαίων για τη διανομή , για τη συντήρηση και ασφαλή λειτουργία των δικτύων διανομής :

Την απάντηση σε αυτό προφανώς θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν ειδικοί εμπειρογνώμονες (υδρολόγοι, γεωλόγοι, μηχανικοί κλπ) που θα αποτυπώσουν αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου για τη διανομή (π.χ. ειδικοί σωλήνες από συγκεκριμένα υλικά , υπόγειο ή υπέργειο δίκτυο κλπ) καθώς και τον τρόπο συντήρησης αυτού. Προφανώς το όλο εγχείρημα απαιτεί και την πρόσληψη μόνιμου ειδικού προσωπικού τόσο για τη συντήρηση όσο και για την ασφαλή λειτουργία του δικτύου.

Γ. Ο τρόπος και οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου διανομής σε τρίτους και ο τρόπος υπολογισμού του ανταλλάγματος του διατιθέμενου ιαματικού φυσικού πόρου:

             Διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων από κρατικό φορέα ή από τους ΟΤΑ.
             Προκηρύξεις ανοικτών δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την ανάληψη των έργων.
             Υπολογισμός του ανταλλάγματος με τιμή μονάδος ανά κυβικό μέτρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Η ΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ
ΣΥΜΒΥΛΟΣ
                                                        

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
      Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                      ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΜΕΤΑΛΟΥΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 




Υ.Γ.  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ   ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ        ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ




ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ           32-34     ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ        ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ                43-47     ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ             ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ


ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ΒΟΛΒΗΣ 37-57     ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 70% Η ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ  ΕΝΩ Η ΠΑΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ        ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ       
        ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ & ΘΕΡΜΑΝΣΗ


ΛΑΓΚΑΔΑ            39-40     ΚΑΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΧΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ     ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  51-52     ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ          
   ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ «ΞΕΝΙΑ» 


ΘΕΡΜΙΕΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ               48-54     ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ                ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ


ΠΟΤΑΜΙΑ ΓΕΝΝΙΣΕΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ              65-70     ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ        ΟΛΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΕ  ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ & ΘΕΡΜΑΝΣΗ


ΑΛΜΩΠΙΑΣ –POZAR       37           ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ      ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ           
    ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 


ΘΕΡΜΗΣ              32           ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ             ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ                
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 


ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ   28-32     ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟ 2017 ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ          ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ              
  ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ                              ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΕΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΙΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ




ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ    41-42     ΙΔΙΩΤΗΣ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΔΕΙΣ  ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ                 ===========   ΘΕΡΜΑΝΣΗ



ΑΙΔΗΨΟΣ            60-70     ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ      ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ      

        
ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ   40           ΚΑΚΗ
ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ   
           ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ          ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ & ΘΕΡΜΑΝΣΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ



ΚΑΜΕΒΑ ΒΟΥΡΛΑ                            ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ      ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ


ΚΥΛΛΗΝΗ ΗΛΕΙΑΣ            22           ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΜΑΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ      ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ


ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ



ΓΕΡΑΝΙΟΥ ΚΑΪΑΦΑ ΖΑΧΑΡΩΣ      30           ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ  ΚΑΛΕΣ     3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ                ΔΙΑΝΟΜΗ
ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΕΣΩΝ



ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ                       ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ               ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΟΥΤΡΟΠΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ





ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ   



  Προς την  επικεφαλή της ομάδες εργασίες κυρίας Ελένης Χατζηγεωργίου Λουτσίδη
ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24.4.2018 ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ  ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ .WWW.LOYTROPOLEIS.COM
                         Anestis _anastasiadis@yahoo.gr
                                                    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30.5.2018
Ξεκίνησε τις εργασίες της η Ομάδα Εργασίας που συγκρότησε το Υπ. Τουρισμού για τον καθορισμό κριτηρίων διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων.
Ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας ορίζεται η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.ΑΤ.Ε.) κα Ελένη Χατζηγεωργίου Λουτσίδη,
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ  Υπουργείο Τουρισμού.
Προτάσεις του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος προς την ομάδα εργασίας για τον καθορισμό κριτηρίων διανομής των ιαματικών πηγών και φυσικών πόρων.
Ο σύλλογος μας έχει μια παρουσία σχετικά με τα ιαματικά και άλλες μορφής αξιοποίησης αυτού του πλούτου της χώρας εδώ και 14 χρόνια.
Η δραστηριότητα του πάνω στο αντικείμενο είναι τεράστια με στελέχη που ασχολούνται από τις αρχές του 1984  ενώ  ο σημερινός πρόεδρος του συλλόγου μας Ανέστης Αναστασιάδη πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο ιδρυτής του συνδέσμου Δήμων ιαματικών Πηγών Ελλάδος  και πρόεδρος για δυο τετραετίας, ως επίσης και ιδρυτής με γερμανούς και ιταλούς του ευρωπαϊκού συνδέσμου ιαματικών πηγών με έδρα τις Βρυξέλλες spa
Άρα σήμερα με αυτήν μας  την ενημέρωση εμείς   δεν θέλουμε  να κάνουμε προτάσεις με πλήρη τεκμηρίωση και με επιστημονικά κριτήρια  αλλά προτάσεις πείρας και απόψεις πολιτικής για τον τρόπο  ανάπτυξης και διανομή ιαματικού προϊόντος των ελληνικών λουτροπόλεων και μάλιστα σε όλους τους τομείς.
Αυτές τις προτάσεις θα θέλαμε να τις εντάξετε στο κείμενο με τις τελικές σας  προτάσεις όταν η επιτροπή ολοκληρώσει το έργο που της έχει αναθέσει το Υπουργείο τουρισμού.
Να αρχίσουμε με λίγα λόγια για κάθε λουτρόπολη για να βγει στο τέλος μια πρόταση που θα βοηθήσει την όλη υπόθεση  αρχίζοντας  από  τις ακριτικές μας λουτροπόλεις.
Άγκιστρο Σερρών
είναι μια λουτρόπολη με τις γνωστές της ομορφιές από κάθε πλευρά και ανήκει στον δήμο Σιντίκης .
Σήμερα την λουτρόπολη την εκμίσθωσαν οι κάτοικοι του Αγκίστρου σε μια εταιρία που έχουν κάνει.
Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες για την παραπέρα προοπτική λειτουργίας αυτής της μονάδας.
Τα νερά του Άγκιστρου από πλευράς θερμοκρασίας ανεβοκατεβαίνει από 32-34 βαθμούς.
Η ποσότητα είναι μεγάλη αλλά χρειάζεται προσοχή μην δημιουργηθεί από κάτω μεγάλη λεκάνη και περάσουν κρύα νερά και χαθεί το  ιαματικό νερό αν και αναγνωρίστηκε αυτή η πηγή.
Η μεταφορά του ιαματικού νερού στα ελάχιστα ξενοδοχεία που διαθέτει αυτή η λουτρόπολη  μπορεί να γίνει, αλλά το κόστος θα είναι μεγάλο και δεν νομίζουμε ότι μπορούν να πληρώσουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες αλλά εμείς προτείνουμε η πρόταση ας υπάρχει.
Όσο για τα εκατοντάδες σπίτια που νοικιάζονται σε λουόμενους δεν έχουν τις προδιαγραφές για μεταφορά νερού μπανιέρες κλπ.
Η καλύτερη πρόταση θα ήταν και από την επιτροπή, τα νερά που φεύγουν από τις σημερινές 5 πισινές και άλλες που θέλουν να δημιουργήσουν να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία θερμοκηπίων στον τεράστιο κάμπο μπροστά από τα λουτρά (περίπου 500 στρέμματα), αν βέβαια το θέλουν οι κάτοικοι. Αυτά τα θερμοκήπια θα κάλυπταν και ανάγκες της λουτρόπολης.
Επίσης η σημερινή λουτρόπολη θέλει σοβαρά έργα υποδομής για να μπορέσει μελλοντικά να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των βουλγάρικων λουτροπόλεων μιας και γειτνιάζουν  με τις δίκες μας  και έχουν σοβαρές υποδομές. Στην περιοχή έχουμε σήμερα μια από τις καλύτερες μονάδες εμφιάλωσης νερού και μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.
Λουτρά Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντίκης. Η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι γύρω στους 43-47 βαθμούς. Η παλιά λουτρόπολη κατά καιρούς ανακαινίστηκε και έχει κάπως καλές λουτρικές εγκαταστάσεις χαμάμ, 3 πισίνες κλπ. Επίσης ένα καινούργιο ξενοδοχείο που ποτέ δεν λειτούργησε με ευθύνη της κάθε διοίκησης του δήμου και σήμερα είναι  κατεστραμμένο κατά ένα 50% με το  κόστος πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ που έχουν ξοδευτεί.  
Η ποσότητα του νερού δεν είναι και τόσο μεγάλη για την λειτουργία άλλων δραστηριοτήτων γύρω από την λουτρόπολη «θερμοκήπια κλπ», είναι όμως  κατάλληλο για θέρμανση χώρων  των λουτρικών εγκαταστάσεων. Παλαιοτέρα υπήρχε δίπλα στα λουτρά μονάδα θερμοκηπίου αλλά για διάφορους λόγους δεν καρποφόρησε και έκλεισε ενώ σήμερα υπάρχει ένα μικρό θερμοκήπιο  του δήμου.
Πρόταση μας είναι τα ιαματικά νερά να είναι αποκλειστικά για την λειτουργία της λουτρόπολης. Αν γίνουν νέες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, το ζεστό αυτό νερό ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όχι ιαματικές.
Λουτρά Απολλωνίας του δήμου Βόλβης.
Σήμερα λειτουργεί με τις παλιές εγκαταστάσεις και έχουν γίνει ανακαινίσεις κατά καιρούς και στο ξενοδοχείο αλλά και στις λουτρικές εγκαταστάσεις .
Η Νέα μονάδα που κατασκευάστηκε με ένα κόστος 24 εκ ευρώ έχει σχεδόν καταστραφεί ένα 70% .
Γύρω από την λουτρόπολη κάτοικοι της περιοχής κατασκεύασαν, και μάλιστα παράνομα, διάφορα μικρό – ξενοδοχεία, σπίτια   καταλύματα, κλπ. προς ενοικίαση σε λουόμενους και για λόγους ψηφοθηρικούς οι κρατούντες στον  δήμο δεν προστάτεψαν  την νέα λουτρόπολη και την άφησαν να καταστραφεί προκειμένου να νοικιάζουν τα δικά τους άθλια κτίσματα.
Σήμερα η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι από 37-57 βαθμούς και προσφέρεται για  θέρμανση χώρων και για θερμοκήπια μιας και στην περιοχή των λουτρών λειτουργεί ήδη μια μεγάλη μονάδα θερμοκηπίου με λουλούδια.
Σήμερα η λουτρόπολη κάπως έχει μαραζώσει διότι δίπλα ακριβώς έχουν στεγαστεί πρόσφυγες από την Συρία και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην λουτρόπολη.
Σχετικά  με την διανομή του ιαματικού νερού στα υπάρχοντα μικρό-ξενοδοχεία και σπίτια που κάνουν αγώνα εδώ και χρόνια να έχουν δικό του ιαματικό νερό εμείς δεν έχουμε λόγο να το προτείνουμε γιατί όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της νέας λουτρόπολης.
Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτοί που έχουν αυτές τις εγκαταστάσεις,  αν πάρουν ιαματικό νερό έχουμε την σιγουριά ότι  ποτέ δεν πρόκειται   να λειτουργήσει η νέα μονάδα με τα 200 κρεβάτια που αν λειτουργούσε θα είχε η περιοχή μια τεράστια ανάπτυξη.
Πάντως το νερό και με τις μεγάλες ποσότητες, αυτό το γνωρίζουν οι γεωλόγοι, είναι κατάλληλο για λουτροθεραπείες σε όλες τις μορφές, αρκετό για χρήση σε θερμοκήπια και θέρμανση χώρων. Η λουτρόπολη έχει αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ. Στην επιτροπή σας συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου και είναι κάτοικος του Λουτρών Λαγκάδα και ασφαλώς θα έχετε μια σωστή ενημέρωση για αυτή την μονάδα.  Το σημερινό ιαματικό νερό προέρχεται από γεωτρήσεως και η θερμοκρασία ξεπερνά τους 39- 40 βαθμούς .
Η λουτρόπολη έχει αναγνωριστεί και οι σημερινές ποσότητες νερού δεν γνωρίζουμε αν και η παροχή των 25 κ.μ. να μπορούν να προσφερθούν και σε άλλες ενέργειες.
Η λουτρόπολη έχει καλές λουτρικές εγκαταστάσεις εκτός από τις μπανιέρες που θέλουν ριζικές αλλαγές. Σήμερα η λουτρόπολη δεν διαθέτει ξενοδοχειακή μονάδα και αυτό είναι μείον για την παραπέρα ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης που απέχει από την Θεσσαλονίκη μόλις  24 χιλιόμετρα. Τα υπόλοιπα από τον γενικό γραμματέα του συνδέσμου . 
ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ .
Τα λουτρά Τραϊανούπολης είναι ιστορικά και η θερμοκρασία του νερού φθάνει από 51-52 βαθμούς. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις θερμαίνονται από το ίδιο το ιαματικό νερό και μάλλον πανελλαδικά είναι η μοναδική λουτρόπολη που αυτό-θερμαίνεται, και αυτό είναι κάτι το θετικό και μια προσφορά από πλευράς τεχνογνωσίας του Συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδας.
Οι λουτρικές εγκαταστάσεις είναι οι γνωστές παραδοσιακές και δεν βλέπουμε παραπέρα ανάπτυξη. Σε πρόσφατη επίσκεψη μας στην παραπάνω λουτρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η άποψη μας. 
Άρα το ιαματικό νερό προσφέρεται και για άλλες χρήσεις, θέρμανση χώρων και θερμοκήπια που δεν το βλέπουμε. Πρόταση μας είναι  ένα μέρος του ιαματικού νερού της λουτρόπολης να μεταφερθεί με σωλήνες  στην Αλεξανδρούπολης και μάλιστα στο παλιό «Ξενία» που είναι λίγα μέτρα από την παραλία. Με αυτήν μας  την πρόταση μας που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί  ένας λουόμενος θα  αισθάνεται ότι είναι σε λουτρόπολη και όχι σε εξορία όπως και άλλες λουτροπόλεις που δεν διαθέτουν κάτι για τον λουόμενο παρά λούσεις και ύπνο.   
ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΙΩΝ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
Αρκετές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν από αντιπροσωπείες του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας  σε αυτήν την περιοχή. Τα λουτρά βρίσκονται  μέσα σε ένα καταπράσινο δασός και σε μια απόσταση από το Δήμο Παρανεστίου  γύρω στα 25 χιλιόμετρα. Είναι μια καταστραμμένη περιοχή που οι διάφοροι κυνηγοί μετέτρεψαν την λουτρόπολη  σε παραγκούπολη.
Υπάρχει ένα καινούργιο κτίσμα από την Νομαρχία της περιοχής  με μπανιέρες κλπ, που ποτέ δεν λειτούργησε και αυτό-καταστράφηκε  με το πέρασμα του χρόνου. Η θερμοκρασία του νερού που πηγάζει από διάφορα μέρη της περιοχής είναι γύρω στους 48 με 54 βαθμούς.
Το νερό αν κατασκευαστεί μια λουτρική μονάδα προσφέρεται για την θέρμανση των λουτρικών εγκαταστάσεων και μικρά θερμοκήπια αν βρεθεί χώρος για τις ανάγκες της λουτροπόλεις μια και η απόσταση από το κέντρο είναι αρκετά  μακριά.
 Ένα άλλο που δυσκολεύει τον όλη πρόταση για ανάπτυξη αυτής της μονάδας είναι ο δρόμος από το Παρανέστη μέχρι την λουτρόπολη που είναι επικίνδυνος με τις διάφορες κατολισθήσεις που γίνονται λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή .
ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΓΕΝΝΙΣΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ .
Σε αυτήν  την λουτρόπολη οι λουτρικές εγκαταστάσεις είναι σχεδόν άθλιες, λειτουργεί ελάχιστα τα καλοκαίρια με ένα υπάλληλο. Θερμοκρασία νερού γύρω 65 - 70 βαθμούς, ποσότητες τεράστιες, προσφέρεται και για σύγχρονη λουτρική μονάδα, αλλά κυρίως για θερμάνση χώρων και θερμοκήπια. Παλαιότερα στην περιοχή από το υπουργείο ανάπτυξης είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη μονάδα θερμοκηπίου αλλά μετά από 3 χρόνια, αν δεν κάνουμε λάθος, έκλεισε. Άρα πρόταση μας είναι αυτός ο ζεστός πλούτος της περιοχής να αξιοποιηθεί σε όλους τους τομείς.  Τα λουτρά αναγνωρίστηκαν.

Λουτρά δήμου Αλμωπίας –λουτρά POZAR .
είναι τα λουτρά με τους χιλιάδες σε καθημερινή βάση επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και πολλούς ξένους τουρίστες .
Γύρω από τα λουτρά και κυρίως στο Λουτράκι έχουν κατασκευαστεί εκατοντάδες ξενοδοχεία και ξενώνες για την φιλοξενία των λουόμενων και παράλληλα αναπτύχθηκαν και αρκετά  επαγγέλματα για τις ανάγκες των λουόμενων.
Η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 37 βαθμούς. Όλη η μεγάλη ποσότητα νερού χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία το δε υπόλοιπο νερό δεν χρησιμοποιείτε σε άλλους τομείς. Στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα θερμοκήπιο .
Η μεταφορά του νερού σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες ίσως βοηθήσει τον τουρισμό να έχει καλύτερες προσφορές από πλευράς ποιότητας από τις σημερινές εγκαταστάσεις που και αυτές είναι καλές με εξωτερικές πισίνες – καταρράκτες – και λουτρικές εγκαταστάσεις.
Στην καρδιά της λουτρόπολης λείπει ένα 5νταστερο ξενοδοχείο για την προσέλκυση ακριβών πορτοφολιών όπως υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με καζίνο, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ. Ακόμη και μέσα σε αυτό ξενοδοχείο θα μπορούσε να υπάρχει αγορά για τις ανάγκες των λουομένων προκειμένου αν θέλουν  να αφήσουν χρήματα.
Ένα μικρό ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια δεν λέει τίποτε από πλευράς ποιότητας, ούτε καν υπάρχει θέρμανση  από τα νερά της λουτρόπολης. Πρόταση μας είναι ξεκάθαρη αυτές οι τεράστιες ποσότητες ιαματικού και ζεστού νερού να αξιοποιηθούν  σε όλες τις μορφές ανάπτυξης.
Λουτρά Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης –δήμου θέρμης Σουρωτή κλπ 
Τα Λουτρά της Θέρμης εδώ και 10 περίπου χρόνια δεν λειτουργούν και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί .
Υπάρχει μελέτη από τον δήμο Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη των λουτρών θέρμης των 500 στρεμμάτων μια τεράστια περιοχή με χιλιάδες πεύκα κ.λπ.
Στον χώρο σήμερα φιλοξενούνται δυο παιδικοί σταθμοί και ένα  θερμοκήπιο για διάφορα φυτά κλπ, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου και μερικές άλλες δουλειές που δεν λένε τίποτε το σοβαρό.
Τα τρεχούμενα νερά που υπήρχαν παλαιοτέρα στις 3 λουτρικές εγκαταστάσεις τύπου χαμάμ, αυτά έγιναν επί τουρκοκρατίας, σήμερα δεν υπάρχουν.
Έχουν γίνει εδώ και 10 χρόνια δυο γεώτρησης για την ανεύρεση ζεστού ιαματικού νερού και η θερμοκρασία αυτών των γεωτρήσεων δεν είναι πάνω από 32 βαθμούς.
Οι αγρότες της περιοχής πολλές φορές ζήτησαν από τον σύλλογο μας να παροτρύνουμε τον δήμο για την παραχώρηση του ιαματικού και ζεστού νερού προκειμένου να κατασκευαστούν μεγάλες μονάδες θερμοκηπίου.
Εμείς πρόσφατα προτείναμε σαν σύλλογος σε αυτόν τον χώρο να κατασκευαστεί το Νοσοκομείο Παίδων με την χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και παράλληλη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών σε μια σύγχρονη λουτρόπολη, αλλά δυστυχώς από τους παράγοντες του υπουργείου υγείας δεν εισακουστήκαμε αλλά ούτε και από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Αν δεν κατασκευαστεί νέα λουτρόπολη, πρόταση μας είναι το νερό να δοθεί σε αγρότες για θερμοκήπια αλλά και θέρμανση χώρων της περιοχής όπως είναι Σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.
ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Από πλευράς τοποθεσίας είναι ένα θαύμα της φύσης, λουτρά και θάλασσα.
Οι σημερινές εγκαταστάσεις, εκτός από το συνεδριακό κέντρο που δεν έγινε, ανακαινίστηκαν πρόσφατα, με τελευταίες εργασίες το 2017, είναι τέλειες με δυο πισίνες σάουνες κλπ. Η ανακαίνιση έγινε από την δημοτική  επιχείρηση.
Η λουτρόπολη αυτή συνδυάζει λουτροθεραπεία και θαλασσοθεραπεία. Συνήθως την επισκέπτονται εκτός από τους Έλληνες λουόμενους και πολλοί Ρώσοι που ξεπερνούν το 70% .
Σχετικά με τους Έλληνες λουόμενους υπάρχει το γνωστό πρόβλημα που ισχύει με όλες τις λουτροπόλεις, ότι πρακτικά δεν υπάρχει πλέον λουτρικό επίδομα. Το γεγονός αυτό μειώνει την παρουσία τους στις λουτροπόλεις.
Το ιαματικό νερό πηγάζει  από τα βάθη της θάλασσας και ο κίνδυνος είναι ότι πολλές φορές μπαίνει στο ιαματικό νερό και θαλάσσιο με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέφτει από τους 32 στους 28 βαθμούς.
Η  πρόταση μας είναι ότι από αυτήν την λουτρόπολη είναι αδύνατον να γίνει κάποια μοιρασιά του ιαματικού νερού .
Επίσης λόγω και του εδάφους και της ιδιότητας  του ιαματικοί νερού δεν μπορούν να θερμάνουν άλλους χώρους .
Σχετικά με θερμοκήπια δεν είναι δυνατόν διότι στην περιοχή των λουτρών δεν υπάρχουν εκτάσεις για αυτήν την δουλειά .
Η λουτρόπολη είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο όπως είναι και οι περισσότερες. Στα μειονεκτήματα της περιοχής είναι ότι όλα τα γύρω ξενοδοχεία δεν διαθέτουν θέρμανση για τους λουόμενους την χειμερινή περίοδο.
Στον χώρο των λουτρών χρειάζονται μεγάλα έργα υποδομής και σωστή αγορά που σήμερα δεν υπάρχουν και ο κόσμος μετά το μπάνιο τους  τρέχουν  σε άλλες  περιοχές  του δήμου Κασσάνδρας .

Λουτρά Νιγρίτας θερμών Νιγρίτας –
Τα λουτρά ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ –ΕΟΤ. Όλες οι εγκαταστάσεις είναι παλιές με εξαίρεση τις λουτρικές εγκαταστάσεις που κάπως είναι ικανοποιητικές.
Η λουτρόπολη δεν διαθέτει καμιά πισίνα, κυρίως για τους νέους, και για αυτό δεν υπάρχει πελατεία από μικρότερες ηλικίες. 
Το ξενοδοχείο έτσι πως είναι με την παλιά τεχνολογία από τον  εοτ θυμίζει κελιά των φυλακών παρά λουτρόπολη.
Η περιοχή από πλευράς τοποθεσίας είναι θαυμάσια και στο χωριό  Θέρμα ενώ παλιά υπήρχαν αρκετά καταστήματα ταβέρνες κλπ για τους λουόμενους, σήμερα τα πάντα έκλεισαν. Τους καλοκαιρινούς ΜΗΝΕΣ δεν έχουν πολλούς λουόμενους ενώ παλιότερα επισκέπτονταν την λουτρόπολη αρκετοί  διότι υπήρχε  το λουτρικό επίδομα.
Σήμερα το προσωπικό είναι ελάχιστο (2-3 άτομα) και εδώ και ένα χρόνο μετά την δική μας επίσκεψη η λουτρόπολη είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο. Η Θερμοκρασία είναι υποφερτή για την λουτροθεραπεία αλλά και θέρμανση χώρων .
Επίσης όλη η λεκάνη με τα πλούσια αγροτικά προϊόντα της περιοχής προσφέρεται για θερμοκήπια. και αυτή είναι η πρόταση μας, ένα σύγχρονο λουτρικό συγκρότημα, για τις ανάγκες της περιοχής και αρκετά θερμοκήπια θα είναι ότι καλύτερο για την οικονομία της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι πριν χρόνια υπήρχε συνεταιριστική μονάδα εμφιάλωση νερού το «περίφημο νερό Νιγρίτας» αλλά στην πορεία αυτή η μονάδα έκλεισε για πολλούς και διάφορους λόγους όπως όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΙΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΜΗΝΕΣ .
Τα λουτρά Ελευθερών Καβαλάς για χρόνια ήταν στην δικαιοδοσία του ΕΟΤ. Αργότερα πέρασαν στην Περιφέρεια αλλά δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν όπως έπρεπε. Για ένα χρονικό διάστημα  εγκαταλείφθηκαν για να περάσουν μετά από την Περιφέρεια σε χέρια ιδιώτη για την παραπέρα ανάπτυξη τους. Οι εγκαταστάσεις ήταν αντί-λειτουργικές και μέσα σε 10 μήνες όλες οι παλιές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν σχεδόν 100% .
Η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι 41- 42 βαθμούς σε μια πανέμορφη τοποθεσία με την θάλασσα να είναι στα 1500 μέτρα και μπορεί άνετα να συνδυαστεί λουτροθεραπεία με θαλασσοθεραπεία. Αναγνώριση έγινε σε μια πηγή και όχι με τις 4- 6 που υπάρχουν .
Το ιαματικό νερό προσφέρεται για θέρμανση των χώρων όλων των λουτρικών εγκαταστάσεων και το ξενοδοχείο μιας και το χειμώνα έχουμε αρκετό κρύο.
Στην περιοχή, μιας και από εδώ και στο εξής θα τα έχει τα λουτρά  ιδιώτης, ελπίζουμε να τα πάει καλά και να μην κλείσει  όπως έκλεισαν τα λουτρά Πλατύστομου και Μεθάνων λόγω οικονομικών προβλημάτων 
ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ Η ΜΕΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ .
Σε αυτήν την λουτρόπολη υπάρχει  το μεγάλο συγκρότημα του ΕΟΤ, και σήμερα του ΤΑΙΠΕΔ, και όλη η Ελλάδα πέρασε από αυτήν την λουτρόπολη, κυρίως μετά το 1985 για να απολαύσει τις παροχές της .  Σήμερα έχουμε 8 αναγνωρίσεις ιαματικών πηγών σε διάφορα μέρη της λουτρόπολης Αιδηψού .
Μάλλον τα διάφορα ξενοδοχεία ανακάλυψαν τις ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ   πηγές και μέχρι σήμερα με δίχως  καμιά άδεια μεταφοράς ιαματικού νερού όπως π.χ. therme silla έκαναν την δουλειά τους με στόχο να απαξιώσουν το κεντρικό συγκρότημα και μάλλον τα κατάφεραν.
Σχετικά με το ιαματικό νερό, όλοι  γνωρίζουμε ότι η  θερμοκρασία  ξεπερνά 60-70 βαθμούς. Όλη η περιοχή ακόμη και μέσα στην θάλασσα ο κόσμος κάνει τα μπάνια του με τα ιαματικά νερά της Αιδηψού .
Σήμερα και μάλιστα εδώ και χρονιά η Αιδηψός είναι ένας τεράστιος «πρώην» δήμος με εκατοντάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. 
Η δική μας πρόταση ασφαλώς είναι, και νομίζουμε ότι θα είναι και της επιτροπής, ότι όσοι θέλουν δικό τους ιαματικό ΝΕΡΟ και εφόσον  υπάρχει άφθονο ασφαλώς θα το πάρουν και μάλιστα με δικά τους έξοδα. Η δική μας πρόταση είναι η διανομή να γίνει  αρκεί να υπάρχουν και σωστές προδιαγραφές όλων των λουτρικών εγκαταστάσεων.
Το Τherme Silla είναι το μοναδικό που είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο. Αν το εφαρμόσουν και όλοι οι άλλοι  τότε όλη η Αθήνα τον χειμώνα θα πρέπει να κάνει τα μπάνια του στην Αιδηψό και στα Καμένα Βούρλα για να μπορούν  να βγαίνουν οικονομικά. Αυτά από εμάς.

ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΤΑ ΠΟΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ .
Αυτήν  την λουτρόπολη τα μέλη του Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας από την ίδρυση του το 2004 την έχουμε επισκεφτεί πάνω από 10 φορές και πάντα αντικρίζαμε το δράμα αυτής της ιστορικής λουτροπόλεις με τα δυο ξενοδοχεία που πάντα ανακαινιζόταν και ποτέ δεν τελείωνε αυτή η ανακαίνιση.
Κάναμε δεκάδες προτάσεις ακόμη και για δεύτερη έδρα του συλλόγου μας να είναι σε αυτά τα λουτρά, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε παγκόσμια συνέδρια για την ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού μας τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και όμως δεν τα καταφέραμε γιατί σχεδόν όλα τα Υπουργεία πότε δεν είδαν αυτό τον χώρο με την σοβαρότητα που έπρεπε .
Σήμερα η λουτρόπολη με το άφθονο νερό βρίσκεται προς δημοπράτηση από το ΤΑΙΠΕΔ και ο του θαύματος έχει γίνει και η αναγνώριση.
Εκτός από τους πρόσφυγες, κάθε μέρα εκατοντάδες ξένοι τουρίστες  περνάνε  από την λουτρόπολη, λόγω της ιστορικότητας της περιοχής, για να κάνουν το μπάνιο τους στην ύπαιθρο και ποιος ξέρει τι σχολιάζουν που μέχρι σήμερα δεν αναπτύσσεται αυτό το θαύμα της φύσης.
Ο δήμος Λαμιεών εδώ και χρόνια δήθεν ενδιαφέρεται για τα λουτρά  αλλά ποτέ δεν έκανε κάτι για αυτήν την λουτρόπολη και ούτε την θέλησε σαν δημοτική επιχείρηση.
Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 40 βαθμούς και θα μπορούσε με την ποσότητα του να ζεστάνει και ολόκληρη  πόλη.
Όσο για άλλες μορφές εκμετάλλευσης είναι τα θερμοκήπια, άλλα δεν ξέρουμε αν ο κάμπος της περιοχής μπορεί να φιλοξενήσει  κάτι τέτοιο.
Πρόταση μας προς την επιτροπή είναι να γίνουν τα λουτρά Θερμοπυλών μια σύγχρονη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λουτρόπολη με δυο τεράστιες εξωτερικές πισίνες για όλους τους νέους μιας και η Αθηνά δεν είναι και τόσο μακριά οι δε λουόμενοι άνετα μπορούν να διανυκτερεύουν  στα Καμένα Βούρλα.
Άλλη πρόταση είναι να γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις γιατί ο χώρος των λουτρών είναι τεράστιος.
Η περιφέρεια θα πρέπει σιγά - σιγά να αποσύρει τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μπουν οι νέοι επενδυτές. Αυτές είναι οι προτάσεις μας γιατί η επιτροπή δεν πρέπει να πάρει μια μόνο απόφαση για το πώς θα γίνει η διανομή των ιαματικών νερών άλλα και πως θα γίνει  η  ανάπτυξη μετά την διανομή, και ασφαλώς ποιός φορέας θα κάνει αυτήν την διανομή.
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ, Η ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΑΛΛΗΝΗ.
Μαζί με την Αιδηψό, τα Καμένα Βούρλα εδώ και χρόνια είναι η λουτρόπολη που επισκέφτηκαν πρωθυπουργοί, Βασιλιάδες και κροίσοι από την μέση  ανατολή για να κάνουν τα λουτρά τους και ταυτόχρονα τα μπάνια τους στην θάλασσα που είναι ακριβώς μπροστά τους.
Εκτός από το ξενοδοχείο Γαλήνη, της οικογένειας MITSI, που χρόνια εκμεταλλεύεται τα ιαματικά νερά, και οι λαϊκές λουτρικές εγκαταστάσεις είναι και ένας πόλος  τουρισμού και σε άλλες μορφές.
Σε πρόσφατη επίσκεψη μας διαπιστώσαμε τεράστια πρόβλημα σχετικά με την ξανά -ενοικίαση κλπ.
Επίσης υπήρξε το σκεπτικό, όπως μας δήλωσαν, ότι αν δεν γινόταν αυτή η νέα διαπραγμάτευση δεν έχουν σκοπό να καταθέσουν φάκελο αναγνώρισης, λέγοντας ότι για την αναγνώριση την ευθύνη την έχει ο ΕΟΤ ή το Υπουργείο τουρισμού που στο εξής έχει όλες αυτές τις αρμοδιότητες.
Ο δήμος για δικούς του λόγους και προκείμενου να έχει λόγο στην  ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού στα Καμένα Βούρλα πραγματοποίησε, και μάλιστα δίπλα στην δημοτικό μέγαρο, γεώτρηση και σήμερα μάλιστα την έχει αναγνωρίσει και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Στα Καμένα Βούρλα παντού αντικρίσαμε ιαματικές πηγές  διάσπαρτες   με την ανάλογη θερμοκρασία τις οποίες ο δήμος ποτέ δεν τις αξιοποίησε. Το ίδιο ισχύει και για τον ΕΟΤ. Από αυτές τις πηγές θα μπορούσε να γίνει και διανομή στα εκατοντάδες ξενοδοχεία.
Σχετικά με  τα λουτρά των Καμένων Βούρλων του δήμου Μώλου Αγ. Κων/τινου σε κάθε μας επίσκεψη κάναμε προτάσεις για την αναβάθμιση της λουτροπόλεις όπως π.χ. το τεράστιο πάρκο γύρω από το Γαλήνη, τα παλιά ξενοδοχεία άλλα και κάποια αξιοποίηση  στις πηγές που είναι διάσπαρτες.
Στόχος της πρότασης ήταν και είναι  αυτή η λουτρόπολη όπως παλιά να έχει λουόμενους και από το εξωτερικό και όχι μόνο Έλληνες που οι περισσότεροι είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα μπάνιο τους γιατί υπήρχε μέχρι πριν την οικονομική κρίση το λουτρικό επίδομα ενώ τώρα δεν υπάρχει . Πρόταση μας είναι η διανομή σε όλες τις μορφές του.

Τα Λουτρά Κυλλήνης του νομού Ηλίας
Τα λουτρά της Κυλλήνης είναι τα μοναδικά που προσφέρουν, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εισπνοθεραπεία αλλά και άλλες μορφές λουτροθεραπείας κλπ.
Βρίσκεται σε ένα τεράστιο τουριστικό συγκρότημα μέσα στα 2000 χιλιάδες στρέμματα .
Ο ΕΟΤ εδώ και χρόνια έχει κάνει έργα για μια σύγχρονη λουτρόπολη.
Εδώ και χρόνια αυτή η μονάδα αντί να είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο, αντίθετα λειτουργεί με βάση την διάρκεια λειτουργίας του τουριστικού Συγκροτήματος, δηλαδή είναι ανοικτή από τον Μάιο μέχρι 16 του Οκτώβριου.
Εμείς σαν σύλλογος επισπευτήκαμε αρκετές φορές την λουτρόπολη και ζητήσαμε από το συγκρότημα τα λουτρά προς όφελος και της περιοχής να είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο .
Η απάντηση ήταν ότι όταν τα λουτρά θα αναγνωριστούν τότε θα λειτουργούν όλο τον χρόνο. Ελπίζουμε ότι η πρόταση του συλλόγου θα γίνει δεκτή κάτι που ασφαλώς δεν έγινε .
Σε αυτήν την λουτρόπολη δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει διανομή του ιαματικού νερού σε άλλους χώρους διότι η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι γύρω στους 22 βαθμούς και με τα ανάλογα μηχανήματα οι λουόμενοι έχουν την θερμοκρασία του νερού που υποδεικνύει ο Γιατρός την μονάδας.
Πρόταση μας είναι αυτή η μονάδα, για την οποία ξοδεύτηκαν εκ ευρώ, μετά από νέα συμφωνία με το grekotel να λειτουργήσει όλο το συγκρότημα και ενώ σήμερα λειτουργεί  ένα 50% .
Επίσης άλλη πρόταση μας είναι και η ξενοδοχειακή μονάδα που έχει κατασκευαστεί από τον  ΕΟΤ να είναι στην διάθεση για τους λουόμενους όλο τον χρόνο. Τα γύρω ξενοδοχεία ενώ θέλουν αυτήν την λειτουργία από την άλλη μας λένε ότι για τον χειμώνα ότι τα ξενοδοχεία  δεν έχουν θέρμανση.    
ΛΟΥΤΡΑ ΓΕΡΑΝΙΟΥ ΚΑΪΑΦΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ
Μια λουτρόπολη με αρκετές υποδομές από τον ΕΟΤ που σήμερα υπολειτουργεί. Μετά την μεγάλη πυρκαγιά και τις κατολισθήσεις γύρω από την ιαματική πηγή δεν μπορούμε στο εξής να μιλάμε για ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης.
Σήμερα λειτουργεί κάπως για 3 μήνες τα καλοκαίρια με 3 υπαλλήλους που προσπαθούν να μας θυμίσουν ότι υπάρχει λουτρική μονάδα.
Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς και δεν νομίζουμε ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής για θέρμανση χώρου και εκτός από λουτροθεραπεία και κάποια μορφή σε θερμοκήπια.
Ο Δήμος Ζαχάρως πάντα συμμετείχε στα όργανα του Συνδέσμου δήμων  ιαματικών πηγών αλλά ποτέ δεν θέλησε να προχωρήσει,  και πριν την πυρκαγιά, στην λειτουργία δημοτικής επιχείρησης με αποτέλεσμα και από τον δήμο και από τον ΕΟΤ να απαξιωθεί αυτή η λουτρόπολη που μαζί με την Κυλλήνη είχε αρκετούς  λουόμενους.
Πρόταση μας είναι ο νόμος να προβλέπει την διανομή του ιαματικού νερού και σε αυτήν την περιοχή αλλά δεν βλέπουμε μέλλον σε αυτήν την λουτρόπολη
Λουτρά Περαχώρας Λουτράκι Κορίνθου.
Είναι μια λουτρόπολη που οι σημερινές εγκαταστάσεις είναι κατά 70% ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τα λουτρά δεν έχουν δικό τους ξενοδοχείο που να λειτουργεί όλο το χρόνο. Τα λουτρά λειτουργούν όλο τον χρόνο και αυτό οφείλετε στο καζίνο που έχει και που  είναι και πελάτες της λουτρόπολης .
Εκτός από τα λουτρά  από τον εοτ έχει παραχωρηθεί προς τον δήμο και η μονάδα πόση-θεραπείας που πανελλαδικά δεν έχει την κατάλληλη διαφήμιση, όταν γνωρίζουμε στην Ευρώπη ότι τέτοιες μονάδες κάνουν χρυσές δουλειές, Νεφρά κλπ .
Ο δήμος εκτός από τα λουτρά έχει σημαντικό τουρισμό που έχει σχέση με τα θαλάσσια μπάνια. Αρκετός κόσμος από την Αθήνα έχει δικά του σπίτια για τα θαλασσινά τους μπάνια και εδώ θα μπορούσαμε να συνδέσουμε την λουτροθεραπεία με την θαλασσο-θεραπεία που είναι και η πολιτική του ευρωπαϊκού συνδέσμου ιαματικών πηγών.
Αυτές είναι μερικές περιγραφές για μερικές λουτροπόλεις, και όχι όλες, για να έχετε μια εικόνα της πραγματικότητας καθώς και προτάσεις από έναν άλλο πανελλαδικό φορέα που στόχος του είναι εδώ και 15 χρόνια  η ανάπτυξη και η προβολή αυτού του πλούτου της χώρας μας.
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΜΑΣ
Τα νησιώτικα μας λουτρά που είναι αρκετά και διάσπαρτα σε όλη την Νησιωτική μας Ελλάδα αρχίζοντας από την Λήμνο, την Σαμοθράκη, την Χίο, την Κω, την Νίσυρο, τα λουτρά της Μυτιλήνης, τα ξακουστά ιαματικά της Ικάριας κλπ.
Όλα αυτά κατά καιρούς τα επισκευαστήκαμε και διαπιστώσαμε τεράστιες ατέλειες με μηδενική χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς με αποτέλεσμα να έχουμε στα νησιά μας με τις ιαματικής πηγές όχι την ανάπτυξη αλλά την υπανάπτυξη με μερικές εξαιρέσεις.
Σε όλα αυτά τα νησιά λόγω και του μεγάλου θαλάσσιου τουρισμού οι κρατούντες σε δήμους, περιφέρεια και Υπουργεία μόνο κατά καιρούς και σε διάφορες ημερίδες μόνο μεγάλα λόγια ακούστηκαν παρά ασχολήθηκαν με την ουσία των προβλημάτων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων  είναι ένας  καθημερινός  αγώνας και για τον σύλλογο μας αλλά και για τον Σύνδεσμο  που στόχο έχει την προβολή και ανάπτυξη αυτού του πλούτοι της χώρας μας.
Σχετικά με τους φακέλους αναγνώρισης ίσως  θα πρέπει να υπάρξει και μια άλλη σκέψη από την επιτροπή.  Όπως μάθαμε «υπάρχουν γύρω στους 135 φακέλους για αναγνώριση ιαματικών πηγών» στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Μπορούμε να συντηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιαματικές πηγές; 
Πρόταση μας είναι η επιτροπή να ξεχωρίσει  κάποιες από τις ιαματικές πηγές και κυρίως αυτές που δεν έχουν λουτρικές υποδομές  για λουτροθεραπείες, και να αξιοποιηθούν για δραστηριότητες όπως θέρμανση χώρων ή αποκλειστικά αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες για θερμοκήπια η Ιχθυοκαλλιέργεια κ.λπ
Όλες αυτές οι προτάσσεις θα πρέπει συμπεριληφθούν στο τελικό σας πόρισμα της επιτροπής. Η επιτροπή επίσης  να  έχει το θάρρος να  τονίσει και να εισηγηθεί στον κάθε δήμο ή περιφέρεια ότι από εδώ και στο εξής όπου και αν θα έχουμε νέες γεωτρήσεις και ανεύρεση Ιαματικού ή ζεστού νερού δεν θα πρέπει να κάνουμε κάθε «χωριό και γυμναστήριο» όπως λέγαμε παλιά αλλά να προχωρήσουμε  σε άλλες μορφές ανάπτυξης των ιαματικών μας πηγών  ή και  τα ζεστά μας  νερά.
Παλαιοτέρα, και απορούμε που δεν συμμετέχει στην επιτροπή, ο ΙΓΜΕ μας είχε ενημερώσει ότι πανελλαδικά έχουν καταγράψει  περίπου  720 πηγές και τις έχουν χαρτογραφήσει αυτές τις πηγές. Το ερώτημα είναι τι θα γίνουν όλες αυτές και τι θέση θα πρέπει να πάρει  αυτή η επιτροπή.
Εμείς σαν πανελλαδικός σύλλογος ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας με επιστολή μας προς το γραφείο Υπουργού ζητήσαμε και την  δική μας συμμετοχή σε αυτήν την επιτροπή αλλά απάντηση δεν πήραμε από την κυρία Υπουργό προφανώς για δικούς της  λόγους ..
Απλά τηλεφωνικά είχαμε μια επαφή με την πρόεδρο της επιτροπής και συμφωνήσαμε για ανταλλαγή απόψεων και με μια δική μας πρόταση για το όλο θέμα. 
Μας ενημέρωσε η κυρία πρόεδρος ότι το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα το έχουμε και εμείς για να διαπιστώσουμε και μάλιστα όλοι μαζί οι φορείς αν μπορεί να περπατήσει η διανομή του ιαματικού νερού και  ασφαλώς με παράλληλη ανάπτυξη και μάλιστα με σωστές προδιαγραφές σε όλους τους τομείς   
ο πρόεδρος                 ο Γενικός Γραμματέας        τα μέλη του Δ.Σ.
Αναστασιάδης Ανέστης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)