Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Γι αυτό εξαφανίζονται πλοία στο Τρίγωνο των Βερμούδων...


Οι ωκεανογράφοι του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πιστεύουν ότι το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων λύθηκε. Μετά από μια έρευνα δεκαετιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα...
πλοία αναρροφώνται στον ωκεανό από «αδίστακτα κύματα» ύψους 30+ μέτρων.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, γνωστό και ως Τρίγωνο του Διαβόλου, είναι μια θαλάσσια έκταση μεταξύ της νοτιότερης άκρης της Φλόριντα, του Πουέρτο Ρίκο και των Βερμούδων, στα βόρεια. Το Τρίγωνο εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν αναφορές για μια ασυνήθιστη συσχέτιση των ναυαγίων της περιοχής. Ένα άρθρο στους New York Timesυποστήριξε ότι τα τελευταία 500 χρόνια, το Τρίγωνο έχει «εξαφανίσει» τουλάχιστον 50 πλοία και 20 αεροσκάφη.

Δεκάδες θεωρίες έχουν αναδυθεί με την πάροδο των χρόνων, αλλά η τελευταία που αφορά τεράστια κύματα, προτάθηκε για πρώτη φορά το 1995, όταν μετρήθηκε με δορυφόρους ένα κύμα 18,5 μέτρων στη Βόρεια Θάλασσα, το λεγόμενο Draupner Wave. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες είχαν καταγράψει ένα «αδίστακτο κύμα» σε μια εποχή που τα αδίστακτα κύματα θεωρούνταν εξίσου μυθικά με το Τρίγωνο των Βερμούδων.

Τι είναι τα αδίστακτα κύματα;

Είναι ασυνήθιστα μεγάλα και απροσδόκητα κύματα στην ανοιχτή θάλασσα. Σύμφωνα με μια μελέτησχετικά με αυτά, ένα πρότυπο κύμα μεγάλης έκτασης, περίπου 12 μέτρων, θα έχει πίεση θραύσης 8,5 psi. Τα σύγχρονα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν κύματα θραύσης 21 psi, αλλά ένα «αδίστακτο» κύμα μπορεί να δώσει ένα τρομακτικό 140 psi, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια που αναμένεται να αντέχουν τα πλοία.

Ο Δρ Simon Boxall, ένας ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, εξήγησε στο ντοκιμαντέρ The Bermuda Triangle Enigma (Το Αίνιγμα του Τριγώνου των Βερμούδων) στο Channel 5: «Yπάρχουν καταιγίδες στα νότια και τα βόρεια, που όταν έρχονται μαζί... έχουμε μετρήσει κύματα που υπερβαίνουν τα 30 μέτρα. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα πλοίο, τόσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται»...

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)