Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Άθλιες συνθήκες δουλειάς και απανωτά «ατυχήματα»


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ


   Σοβαρές καταγγελίες στη συνέντευξη Τύπου συνδικαλιστικών οργανώσεων από την περιοχή της Ημαθίας και της κλαδικής Ομοσπονδίας
      Στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συσκευασίας - κονσερβοποίησης - μεταποίησης φρούτων στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας και στα αυξημένα εργατικά «ατυχήματα», αναφέρθηκαν, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και η Ομοσπονδία του κλάδου.
      Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Νάουσας, Σάκης Τσίτσης, μίλησε για τις «τρισάθλιες συνθή-κες εργασίας, με 14ωρα, χωρίς ρεπό και με εντατικοποίηση της εργασίας», στις οποίες απασχολούνται περίπου 10.000 εργαζόμενοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», που στην πλειοψηφία τους αποσιωπώνται από τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα.
      Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε ότι μόνο στα δύο εργοστάσια της «VENUS» στην Ημαθία, από την αρχή του καλοκαιριού, σημειώθηκαν τρία εργατικά «ατυχήματα» με σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων. Αναφέρθηκε ακόμη στο φαινόμενο έμποροι να νοικιάζουν εργοστασιακούς χώρους, να απασχολούν εργαζόμενους και στη συνέχεια να φεύγουν χωρίς να τους πληρώσουν.
      Σημείωσε ότι υπήρχαν περιστατικά όπου μετά την παρέμβαση σωματείων είχαμε και εμφάνιση αστυνομίας και απειλές συνδικαλιστών, υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία σταματά στις πύλες των εργοστασίων». Κατήγγειλε ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία νομιμοποιείται η ανασφάλιστη εργασία, ενώ με τον χαρακτηρισμό των εργοστασίων ως «εποχικών» αυξάνεται ο αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος, σε 125, προκειμένου να μπορεί να παίρνει το επίδομα ανεργίας.
      Τέλος, αναφέρθηκε στη στάση και στο ρόλο των εργοδοτικών συνδικάτων, που βάζουν πλάτη στην αναπαραγωγή αυτής της άθλιας κατάστασης, και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους μέσα από το κλαδικό τους Συνδικάτο.
      Η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, γραμματέας του κλαδικού Συνδικάτου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τεράστιες ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς, όπως είπε, για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, υπάρχει μόνο μία υπάλληλος στην Επιθεώρηση Εργασίας και τρεις στο Τεχνικό Γραφείο για τα μέτρα ασφαλείας.
       Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που δημιουργεί ο καύσωνας και στην ανάγκη αύξησης των διαλειμμάτων και άλλων μέτρων (π.χ. κλιματιστικά) στους χώρους δουλειάς. Και ανέδειξε ότι από τη δράση του Σωματείου σε συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, καθώς τοποθετήθηκαν ανεμιστήρες, ψύκτες κ.ά.
       Ο Κώστας Κατσιμένης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μιλώντας για «ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των εργαζομένων».
       Όπως είπε, στον κλάδο, με τεράστιο σε όγκο επιχειρήσεων και με τεράστια κερδοφορία, τα εργασιακά «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, το πρόβλημα γιγαντώνεται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν σωματεία και η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει.
      Και εξήγησε: «Η ίδια η εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία προέρχεται από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι η βασική αιτία αυτού του γεγονότος. Τα νομοθετήματα της ΕΕ που έχουν εφαρ-μοστεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, οι νέες εργασιακές μορφές, η εργασία - λάστιχο, η καταστρατήγηση του 8ωρου - 5θήμερου, οι εξαντλητικές υπερωρίες, οι εργολαβοποιήσεις σε χώρους δουλειάς έχουν αυξήσει δραματικά το φαινόμενο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)