Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Θεσσαλονίκη προσγειώθηκαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί



  • Ελληνικό έδαφος πάτησαν λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης
  • Με εντολή Τσίπρα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πέταξε άμεσα για την Αδριανούπολη για να τους παραλάβει
  • Στη Θεσσαλονίκη τους υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος
  • Πέντε μήνες, ήτοι 167 μέρες έμειναν στη φυλακή οι δύο στρατιωτικοί
  • Χωρίς περιοριστικά μέτρα η απόφαση – «Καθαρά» τα κινητά τους
  • «Οι συνεχείς προσπάθειες απέδωσαν, η διπλωματία ο μεγάλος κερδισμένος», τονίζει το ΥΠΕΞ
Σε κλίμα συγκίνησης, μετά από 167 μέρες, οι δύο έλληνες στρατιωτικοίεπαναπατρίστηκαν. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το οποίο τους μετέφερε απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσορλού στις 02.25 και προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, μετά από πολυήμερη παραμονή στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές αρχές το απόγευμα της Τρίτης, επέστρεψαν στην Ελλάδα και «πνίγηκαν» στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων.
Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πέταξε για την Αδριανούπολη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος νωρίτερα «ανέβασε» την πρώτη τους φωτογραφία ως ελεύθεροι και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς.
Εν συνεχεία, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους υποδέχτηκαν μετά από στρατιωτικό άγημα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Οι στρατιώτες υπηρέτησαν την ελληνική σημαία», δήλωσε ο Καμμένος
«Εκ μέρους του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού τους υποδεχόμαστε. Ελπίζω η απελευθέρωση τους να σημάνει μια νέα μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Οι στρατιώτες υπηρέτησαν την ελληνική σημαία και επιστρέφουν στην Ελλάδα για την τήρηση του όρκου τους», είπε ο Πάνος Καμμένος όταν έφτασαν οι δύο στρατιωτικοί στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο στρατιωτικοί θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Ελεύθεροι μετά από πέντε μήνες
Ελεύθερους χωρίς περιοριστικούς όρους άφησε η Τουρκία τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη, μετά από πέντε μήνες παραμονής τους στις φυλακές Αδριανούπολης και εν μέσω οικονομικής ασφυξίας από πλευράς ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση ελέω της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, αλλά και συνεχών πιέσεων των ελληνικών αρχών.
Στη συνεδρία της Τρίτης οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.










Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
«Οι συνεχείς προσπάθειες απέδωσαν, η διπλωματία ο μεγάλος κερδισμένος»
Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετά από σχεδόν πέντε μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης.
Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας».
Προς την ίδια κατεύθυνση, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών «θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο».
  

 Αφήστε ένα σχόλιο





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)