Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Πήρε «μπρος» Η ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΕ ΚΊΝΗΣΗ ΣΤΗ Έδεσσα





Τις θέσεις του Συνδυασμού του παρουσίασε τη Τετάρτη στην Έδεσσα ο  επικεφαλής της και υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης  Τσεπκεντζής.



Γιατί υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας αυτοδιοικητικής κίνησης;
Στο Δήμο Έδεσσας-Βεγορίτιδας χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα τελευταία χρόνια. Οι υποδομές παραμελήθηκαν, το ανθρώπινο δυναμικό δεν αξιοποιείται, οι κοινωνικές δομές αλληλεγγύης ατόνησαν, οι δημοτικές λειτουργίες υποβαθμίστηκαν, παιδεία και πολιτισμός αποτελούν έννοιες σχεδόν ανύπαρκτες, επικρατεί αναπτυξιακή στασιμότητα, οι άνθρωποι φεύγουν και οι τοπικές κοινότητες αφέθηκαν να τραβήξει η κάθε μία τον δρόμο της. Δίχως όραμα, δίχως γνώση, δίχως σχέδιο.
Η πολιτική του διχασμού και της αδράνειας είναι αυτή που επικρατεί.
Οι Δήμοι στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να κυβερνώνται με βάση, παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, τα οποία ιδιαίτερα στον Δήμο Έδεσσας-Βεγορίτιδας έχουν κοστίσει πολλαπλώς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η «ενός ανδρός εξουσία», οι πολιτικές κολεγιές, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  ήρθε ο καιρός να σταματήσουν… χθες.
Διαθέτει ο Δήμος μας πικρή πείρα από τους σχηματισμούς οι οποίοι στηρίζονται στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε επικεφαλής και υποψηφίους συμβούλους, ανάμεσα σε υποψηφίους συμβούλους και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους.
Πελατειοκρατία, αδιαφάνεια• η οσμή των σκανδάλων προκαλούν την απέχθεια των πολιτών και μη συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων, στην πολιτική. Οδηγώντας εν τέλει σε έναν φαύλο κύκλο «επαγγελματιών» της πολιτικής. Ίδια πρόσωπα, ίδιες πρακτικές.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, φέροντας το μέγιστο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, έχει κριθεί μετά από δύο συνεχόμενες θητείες ως ανεπαρκής στη συνείδηση των συνδημοτών μας, προκειμένου να οδηγήσει τον τόπο μας στην έξοδο από την κρίση. Αποτελεί μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας έφεραν αντιμέτωπους με την προσωπική μας ευθύνη απέναντι στο μέλλον του τόπου μας. Το καθήκον αυτό περνά μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά, με στόχο την ανάδειξη υγειών δυνάμεων που θα  αναστρέψουν την κατηφορική πορεία προς ένα αμετάκλητο τέλμα.






Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ
Είμαστε πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με παρουσία στη ζωή της πόλης οι οποίοι μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και ελπίδες και αξίες. Στόχοι μας:
ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Μοιραζόμαστε το όραμα μια δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και διεκδικούμε έναν Δήμο για όλους. Θέλουμε Δήμο για το δημότη και τα καθημερινά του προβλήματα και όχι απαθή διαχειριστή της μετριότητας, της προχειρότητας και της μιζέριας. Έναν Δήμο προασπιστή της κοινωνικής αλληλεγγύης και υπερασπιστή των κοινών αγαθών.
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Μια παράταξη με δημοκρατικές αρχές. Από κοινού σχεδιάζουμε και (συν)αποφασίζουμε το κοινό μας μέλλον. Δε λειτουργούμε με την «αρχή του ενός ανδρός». Διεκδικούμε έναν δήμο συμμετοχικό ο οποίος θα δίνει φωνή στους πολίτες. Ο Τόπος μας χρειάζεται όλους πρωταγωνιστές.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ
Αυτός ο Τόπος μας ενώνει και μας δυναμώνει. Λειτουργούμε χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις και παρωπίδες. Βλέπουμε τον Τόπο μας ως σύνολο και τα βασικά προβλήματα κοινά σε πόλη και χωριά. Δίνουμε απάντηση της ανοιχτής κοινωνίας σε όσους θέλουν την τοπική κοινωνία διχασμένη. (κάλπικος διχασμός, τεχνητή όξυνση του πολιτικούς κλίματος)
ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ
Είμαστε μια καινούργια Δημοτική Κίνηση, με πολλούς νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, χωρίς φθορά και απέναντι στην σημερινή φαυλότητα. Την ίδια στιγμή, αξιοποιούμε την εμπειρία ανθρώπων με καθαρά χέρια.
Βάζουμε τον πήχη ψηλά, βάζουμε τα δυνατά μας για το αύριο του Τόπου μας. Φτιάχνουμε ένα ψηφοδέλτιο προσφοράς για το Δήμο Έδεσσας-Βεγορίτιδας. Οραματιζόμαστε μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη η οποία οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει , αντί να “κοιμίζει” τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα, αντί να βολεύεται με “μπαγιάτικες φαντασιώσεις”, να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Ενόψει της δημοσιοποίησης του προγράμματος μας, το οποίο θα καταρτιστεί μέσω μιας πρωτόγνωρης για τον τόπο μας, διαδικασίας, καταθέτουμε τις βασικές κατευθύνσεις της κίνησης μας για τον Δήμο του αύριο.
                                                          Κοινωνική Πολιτική
Πρώτιστη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η ενίσχυση των προνοιακών  δομών, προγραμμάτων και δράσεων του Δήμου και κάθε αντίστοιχης πρωτοβουλίας.
 Στόχος μας να συμβάλλουμε στην ανακούφιση και την προστασία των ευπαθών ομάδων όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεΐκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
 Μέριμνα για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι.
Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων του νερού και διασφάλιση της ποιότητας του, φροντίδα για την καθαριότητα και την δημόσια γη  ως αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά.
Βασικό καθήκον του Δήμου η φροντίδα των ήδη υπαρχόντων κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, παιδικές χαρές, πλατείες, πεζόδρομοι). Πιο συγκεκριμένα, προστασία τους  απρόσκοπτη χρήση τους από όλους, καθαριότητα, φροντίδα του πρασίνου και τεχνική συντήρησή τους. Μέριμνα για τα κατοικίδια κι αδέσποτα ζώα της πόλης.
Διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή (πράσινα σημεία)
Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας σε εγκαταστάσεις του Δήμου, χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.

                                                          Πολιτισμός
Αγκαλιάζουμε την παράδοση, υποστηρίζουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, διασώζουμε και αναδεικνύουμε τα αρχαιολογικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία του τόπου.
Διάχυση του Πολιτισμού στην πόλη. Θέλουμε τον πολίτη συμμετέχοντα δρώντα και όχι μόνο καταναλωτή θεαμάτων. Στηρίζουμε έμπρακτα τους πολιτιστικούς συλλόγους στον οικονομικό και υλικοτεχνικό τομέα και αναδεικνύουμε τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πνεύματος, οι οποίοι ζουν και εργάζονται εντός και εκτός Έδεσσας.
Προστατεύουμε και ενισχύουμε τον πολιτισμό και τις τέχνες (Θέατρο, Μουσική, Εργαστήρια, Βιβλιοθήκες). Γιατί θεωρούμε την τέχνη και τον πολιτισμό ως μία εγγύηση για μια κοινωνία δημοκρατική.                    
 Τουρισμός
                                                              
Δίνουμε προτεραιότητα στην (ισορροπημένη και ήπια) τουριστική ανάπτυξη η οποία προστατεύει, αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου (γεωγραφική θέση, μικροκλίμα, προϊόντα, ανθρώπινο δυναμικό), με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού. Δημιουργούμε τις συνθήκες για την πιο μακρόχρονη παραμονή των επισκεπτών στον τόπο μας (από τον επισκέπτη στον τουρίστα) και την αύξηση των χρημάτων που που αφήνει στην τοπική αγορά.
Επεξεργαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο αξιοποίησης του αρχιτεκτονικού και ιστορικού και φυσικού πλούτου τους τόπου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Διεκδικούμε μια αξιοπρεπή και λειτουργική σύνδεση, οδική και σταθερής τροχιάς, με την Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα.

                                                  Παραγωγική Οικονομία
Μία βιώσιμη τοπική οικονομία πρέπει να στηρίζεται σε ποικίλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οραματιζόμαστε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και πλεονεκτημάτων.
Προώθηση νέων μοντέλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα. Ενίσχυση ανάπτυξης λοιπών πρωτογενών τομέων δραστηριότητας (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία). Διαφανή διαχείριση ανταποδοτικών τελών. Ορθολογική διαχείριση του νερού. Συντήρηση και επέκταση του δικτύου άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας.
Στήριξη της υφιστάμενης τοπικής επιχειρηματικότητας και προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή, κτίζοντας μια διαχρονική σχέση αμοιβαίας ωφέλειας, με ξεκάθαρους κανόνες.



                                                   Λειτουργία του Δήμου
Προτάσσουμε μία σύγχρονη, αποτελεσματική και συνάμα προοδευτική και οραματική διοίκηση του Δήμου με αξιοκρατική στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του.
Καλλιεργώντας παράλληλα μια νέα φιλοσοφία στους εργαζόμενους του Δήμου -δηλαδή, στους άμεσους συνεργάτες κάθε δημοτικής Αρχής- ώστε να εκπληρώσουν το σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που επιτελούν.
Χρηστή Διοίκηση στο Δήμο, με διαφανή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Να δώσουμε σε κάθε κοινότητα τα εφόδια που χρειάζεται ν’ αναπτύξει τις δικές της, ιδιαίτερες δυνατότητες.
Ήρθε η ώρα να μπει επιτέλους ο Δήμος μας στην ψηφιακή εποχή. Ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος μας. Πραγματική φωνή στον δημότη μέσω ενίσχυσης συμμετοχικών θεσμών.
Μόνιμες ομάδες εργασίας, ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίοι θα «κυνηγούν» σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο  -συστηματικά και αποτελεσματικά- κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων,  με τα οποία θα αλλάξει/ουμε την εικόνα του Δήμου.
Ποιότητα στην καθημερινή εξυπηρέτηση και στη ζωή των κατοίκων, με την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Δημότη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

                                          Παιδεία, Νεολαία, Αθλητισμός
Σχεδιάζουμε ένα μέλλον με προτάσεις για να σταματήσουμε να χάνουμε νέους από την πόλη. Βελτίωση κτιριακών υποδομών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών. Προσέλκυση κοιτίδων δια βίου επιμόρφωσης, Πολιτισμού και Ανώτατης Παιδείας, καθώς και ερευνητών.
Στήριξη του μαζικού και του σωματειακού αθλητισμού. Αναδιοργάνωση και ουσιαστική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα.
Ανάπτυξη του εθελοντισμού ως κύτταρο δημιουργίας και δράσης. Υποστήριξη της νεανικής σκέψης και πρωτοβουλίας.
Δεσμευόμαστε να δώσουμε χώρο στην νεανική δημιουργικότητα και πρωτοβουλία εφαρμόζοντας πρωτότυπες ιδέες.
Ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, φορέων και συλλόγων του Δήμου μας. Επειδή η πόλη μας είναι οι άνθρωποί της.
Ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και, ιδίως, των νέων, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.
Όσον αφορά τους παραπάνω άξονες, οι θέσεις μας θα εξειδικευτούν, διαμορφωθούν και παρουσιαστούν μέσα από ανοιχτή συζήτηση – διαβούλευση με όλους τους συμπολίτες μας.

2 σχόλια:

(3)