Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Κουρμπάνι στο Θεοδωράκι


 Το ετήσιο Κουρμπάνι γίνεται στο Θεοδωράκι  στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019.


Αρχικά, θα γίνει  η καθιερωμένη δημοπρασία με προσφορές των κατοίκων του χωριού προς όφελος του Ναού. Θα ακολουθήσει το σερβίρισμα του φαγητού στην αίθουσα της εκκλησίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία χτίστηκε το 1878, πάνω στα ερείπια της παλαιότερης εκκλησίας που κάηκε δύο φορές. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική με ανοικτή στοά στην δυτική και νότια πλευρά της. Όπως παρατηρείται και σε άλλους ναούς της περιοχής η κύρια πόρτα του ναού είναι χαμηλή προκειμένου να προστατεύσει την εκκλησία από επιδρομές έφιππων Τούρκων. Η στέγη είναι δίρριχτη και το κωδωνοστάσιο όπως και σε άλλες περιπτώσεις, εφάπτεται στη δυτική πλευρά του ναού. Στο εσωτερικό, στο μεσαίο κλίτος η οροφή είναι θολωτή ενώ στα πλάγια κλίτη είναι επίπεδη. Το ξυλότεμπλο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αγιογραφημένο από τον Ζωγράφο Εμμανούήλ Σταματιάδη το 1878, ενώ την προσοχή τραβάει συν τοις άλλοις και το ξύλινο στηθαίο του γυναικωνίτη του ναού, το οποίο έχει διακοσμηθεί από αγιορείτη ιερομόναχο και στο οποίο απεικονίζονται παραστάσεις από τον Ακάθιστο Ύμνο με κεντρική την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Οι τοιχογραφίες του ναού φιλοξενούν εικόνες του αβά Ζωσιμά και της Μαρίας της Αιγύπτιας με χρονολογία το 1884˙ οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε ότι σε άλλη εικόνα στον πρόναο αναγράφεται ως χρονολογία το 1878. Τέλος, δίπλα στην παλιά εκκλησία υπάρχει και νέος ναός που λειτουργεί από το 1989 με τον ίδιο ιερέα.
Η εκκλησία βρίσκεται μέσα στο χωριό. Η  εκκλησία έχει ενεργό ρόλο στη τοπική καθημερινότητα. Η γιορτή που συνδέεται με τον ναό είναι το Κουρμπάνι (όπως και σε όλη την Αλμωπία) .
           

Λόγω της σπουδαιότητάς του το μνημείο έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο και έργο τέχνης με ειδική κρατική προστασία (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ36/50245/1183/7-1-1987 - ΦΕΚ 271/Β/2-6-1987). Υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας. Για κάθε ρύθμιση ή παρέμβαση στον χώρο του μνημείου και πέριξ αυτού πρέπει να έχει την σχετική άδεια του παραπάνω φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153/28-6-2002).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)