Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

αι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές...

Ν



...από το ΣτΕ...

Συνταγματική είναι σύμφωνα με απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Η απόφαση...
λήφθηκε κατά οριακή πλειοψηφία και ανατρέπει την ακριβώς αντίθετη απόφαση του 2017 της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την νεότερη αυτή κρίση η υπ΄ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο) δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας .

Κι αυτό γιατί η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση -επισημαίνεται- επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου (τουρισμού) είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Σύμφωνα σε με τον αντιπρόεδρο, Χρήστο Ράμμο, από το Σύνταγμα δεν προκύπτει απαγόρευση στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές.

'Ετσι, Με αυτό το σκεπτικό απορρίφθηκαν από το ΣτΕ κατά πλειοψηφία στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της επιτροπής ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Τις σχετικές προσφυγές είχαν υποβάλλει Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς.

Η μειοψηφία τριών μελών

Αντίθετα οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, καθώς και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, που συνθέτουν εν προκειμένω την μειοψηφία. υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)