Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ζιάμπρα Βασιλική: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ στον άξονα ΠΑΙΔΕΙΑ περιλαμβάνεται επί μέρους ανάλυση για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το παρόν άρθρο στοχεύει να θέσει τις αρχές για μια πρώτη προσέγγιση του θέματος.



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Στην αρχή του 21ου αιώνα οι συνέπειες της ανάπτυξης και του δυτικού τρόπου ζωής με τις στρεβλές και υπερβολικές εφαρμογές του οδήγησαν την ανθρωπότητα σε νεα δεδομένα γεμάτα απο παγίδες και κινδυνους.

Η επίδραση του τρόπου ζωής μας στο φυσικό περιβάλλον ειναι τεράστια σε μέγεθος και αφορά στους αεριους ρύπους, στα στερεά και υγρά απορρίματα, στην μόλυνση του εδάφους, του αέρα και των υδάτινων πόρων.

Ωστόσο υπήρξε και αντίδραση.

Ο Γερμανός βιολόγος Ερνστ Χάκελ εδωσε το 1866 για πρώτη φορά την ερμηνεία του όρου “οικολογία” την οποία ο Δανός βοτανολόγος Ευγένιος Ουόρμινγκ θα καθιέρωνε ως επιστήμη της διάδρασης των οργανισμών μεταξύ τους και με το περιβάλλον. Αυτοί υπήρξαν οι δύο πρόδρομοι ενός παγκόσμιου ρεύματος που στα τελη του 20ου αιωνα θα εξελισσόταν σε ενα φιλοσοφικό ρεύμα και ως μια πολιτική συνιστωσα, με πλήθος οργανώσεων να την εκπροσωπούν , όπως οι “Πρασινοι” στην Γερμανία, η “Greenpeace” , o “ Ομιλος της Ρώμης” που με την παρέμβαση του αφύπνισε τις συνειδήσεις για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.Το 1987 συντάχθηκε η εκθεση “Μπρουτλαντ “ απο την πρόεδρο της Nορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, η οποία για πρωτη φορά εισήγαγε την εννοια της βιώσιμης ανάπτυξης (αειφόρος ανάπτυξη ή αειφορία) και επιτάχυνε την συλλογική συνειδητοποίηση ωστε αυτη να κορυφωθεί στην διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992.

Οι εκπομπές αερίων ρύπων ειναι το κύριο θέμα της επικυνδυνότητας που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Οι αεριοι ρυποι που προέρχονται απο ανθρώπινες δραστηριότητες (τροχοφόρα, βιομηχανικοί ρύποι, καύσεις κλπ.) προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αναμένεται να επιφέρουν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1-2 oC καθώς και άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά 0,3-1,5 μέτρα. Τεράστιες εκτάσεις θα χαθούν βυθιζόμενες κάτω απο τα νερά των θαλασσών. Ηδη σήμερα εκκενώνονται νησιωτικά συμπλέγματα στην νοτιοανατολική Ασία εξ αιτίας της άνόδου της επιφάνειας της θάλασσας.Οι αέριοι ρύποι ειναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το όζον (O3), τα οξείδια του θείου (Sox), οι χλωροφθορίνες (HC) και τα μικροσωματίδια.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ειναι ο κύριος παράγοντας της πρόκλησης του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατα 65% υπευθυνο για την αυξηση της θερμοκρασίας στον πλανητη. Χώρες που συμμετέχουν κυρίως στην παραγωγή αερίων ρυπων ειναι η Κίνα, η Ινδία , οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία η Βραζηλία. Υπόλογίζεται ότι η παραγωγή αερίων ρύπων ανέρχεται σε οκτώ (8) δισεκατομμύρια τονους ετησίως.

Η Ε.Ε πρώτη απο όλες τις χώρες τάχθηκε υπερ της μείωσης των αερίων ρύπων στην διάσκεψη του Κυότο στην Ιαπωνία που τεθηκε σε ισχύ απο το 2005, με χρονικό ορίζοντα εως το 2010, παρ όλα αυτά οι Η.Π.Α αρνούνται μέχρι σήμερα να κυρώσουν το πρωτόκολλο του Κυότο, το οποίο υποχρέωνε σε 38 χωρες να μειώσουν κατα μόλις 5,2 % τις εκπομπές του έτους 2010 σε σχέση με εκείνες του 1990.

Υπάρχει λύση; Ναι, υπάρχει και ακούει στο όνομα Πράσινη Ενέργεια.

Ενα νέο μοντέλο καυσίμων που καλείται να αντικαταστήσει τα ρυπογόνα στερεά καύσιμα ('ανθρακα) και υγρά καύσιμα (πετρέλαιο) ,ειναι τα βιοκαύσιμα , το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λέγονται έτσι επειδή συνεχώς ανανεώνονται και δεν τελειώνουν ποτέ.

Τα βιοκαύσιμα , που αρχικά έτυχαν θερμής υποδοχής λόγω της μειωμένης εκπομπής αερίων ρυπαντών αποδείχθηκε ότι και αυτά 'εχουν τα θεματάκια τους.

Κατ αρχάς το μοντέλο των βιοκαυσίμων διατηρεί ή και αυξάνει την εξάρτηση του μοντέλου κίνησης των “ 4 τροχών”. Δευτερευόντως προκαλεί μεγάλη αύξηση βασικών διατροφικών υλών, όπως το σιτάρι, η ζάχαρη , το καλαμπόκι κλπ. Βεβαίως μειώνονται οι αέριοι ρύποι, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και απλώς μετατίθεται ο χρόνος .

Το φυσικό αέριο ειναι αυτήν την στιγμή το καύσιμο με την μικρότερη εκπομπή ρύπων σε σχεση με τα στερεά καύσιμα ή το πετρέλαιο. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 1000 KWH απο καύση λιγνίτη, παραγονται 58,7 Kg. CO2.

Η ίδια ενέργεια από καύση πετρελαίου (μαζούτ) παράγει 9,4 Kg CO2, και απο καύση Φ.Α. παράγει 1,10 Kg CO2.

Ποσοστιαία η παραγωγή CO2 απο την καύση Φ.Α ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 2% απο αυτήν του λιγνίτη που σήμερα χρησιμοποιούμε στην χώρα μας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή) εχουν μηδενικές εκπομπές αερίων. Παρουσιάζουν βέβαια άλλες επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον και άλλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη διαβίωση , όμως αυτές ειναι σε πολύ μικρότερο βαθμό, επικίνδυνες απο ότι των συμβατικών καυσίμων.

Εν τω μεταξύ τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη κάνουν συχνότερη την εμφάνιση τους λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα την μεγάλη ανυσυχία της κοινής γνωμης η οποία αρχίζει πλέον και πιέζει προς τις μορφές ενέργειας μηδενικών ρύπων. Ετσι φθάνουμε στην πράσινη ενέργεια .


Η πράσινη ενέργεια ειναι αυτή που σήμερα απασχολεί τους πληθυσμούς και με τις οδηγίες της επιβάλλει στα μέλη της η Ε.Ε.




Βασιλική Ζιάμπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)