Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΑΛΒΑΝΙΑ:Προετοιμάζουν εκλογές εν μέσω αντιδράσεων...



...και επεισοδίων...

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Αλβανία, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές που προωθεί η κυβέρνηση Ράμα για την ερχόμενη Κυριακή, αλλά με βαθύτερη αιτία την πολιτική κρίση που κυριαρχεί στη...
γειτονική χώρα εδώ και πολλούς μήνες.

Σήμερα, Παρασκευή, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην εκλογική περιφέρεια της πόλης Σκόδρα στη βορειοδυτική Αλβανία μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και δυνάμεων της αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι -μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πόλης- ζήτησαν από την εκλογική επιτροπή που είναι αρμόδια για την περιφέρεια, να αδειάσει τα γραφεία της, καθώς στηρίζουν την απόφαση του προέδρου Μέτα να ακυρώσει τις εκλογές της Κυριακής.

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με την κυβέρνηση, μη αναγνωρίζοντας το προεδρικό διάταγμα, να επιμένει ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την Κυριακή, παρά τις αντιδράσεις του προέδρου της χώρας και της αντιπολίτευσης.

«Η λύση είναι σαφής», είπε. «Υποστηρίζεται από όλη την Ευρωπαϊκή κοινότητα και την μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών. Οι εκλογές δεν ανήκουν στους πολιτικούς, αλλά στον λαό. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία την ημέρα που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας».

Σε άρνηση 18 δήμοι
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει απρόσκοπτα την προετοιμασία των εκλογών της 30ής Ιουνίου, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η όποια παραβίαση αυτής της διαδικασίας συνιστά αξιόποινη πράξη.

Ο ίδιος ο Ράμα προειδοποίησε με ψήφιση ενός νέου νόμου που θα απαγορεύει σε όσους διαπράττουν «εκλογικές παραβιάσεις» (δηλαδή, θα διακόπτουν τις τοπικές εκλογές), να εγκαταλείπουν τη χώρα για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Ωστόσο, 18 δήμοι αρνούνται να επιτρέψουν την προετοιμασία των εκλογών. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μπλοκάρουν τη διευθέτηση και τη λειτουργία των χώρων που προορίζονται να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα, καθώς και των σχετικών διαδικασιών.

Σε ορισμένες περιοχές, η κρατική αστυνομία (η οποία λειτουργούσε υπό κυβερνητικές εντολές) ήρθε αντιμέτωπη με τη δημοτική αστυνομία (που ήταν υπό τις εντολές δήμων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση), με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να συλληφθούν.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη ακόμα μία μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρία στα Τίρανα, οργανωμένη από την αντιπολίτευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)