Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Χαμένοι και κερδισμένοι ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών


Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις απώλειες και τα κέρδη των προσώπων που τα ονόματά τους σχετίστηκαν άμεσα με τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη μετονομασία της δεύτερης σε Βόρεια Μακεδονία.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 17 Ιουνίου 2018, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, με φόντο τη λίμνη των Πρεσπών και σε μια τελετή που θύμιζε κάτι από εκείνα τα μοναδικά πλάνα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για τα πονεμένα Βαλκάνια, έκαναν την αρχή υπογράφοντας το πρώτο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη μετονομασία της δεύτερης σε Βόρεια Μακεδονία.
Στο πλάι τους βρίσκονταν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (φορώντας ένα καπέλο που έγινε viral στο Διαδίκτυο) και Νίκολα Ντίμιτροφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση επί 26 συναπτά έτη), οι επίτροποι της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν, αλλά και τα μάτια ολόκληρου του κόσμου που για λίγο εστίασε το βλέμμα του σε αυτή τη μικρή γωνιά της Γης, στην εσχατιά της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστώσει πως όταν υπάρχει θέληση κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί, όσο ποτισμένη κι αν είναι από τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.

Στις Πρέσπες, πριν από ένα χρόνο, τέθηκε η βάση μιας συμφωνίας που ολοκληρώθηκε μήνες αργότερα, στις αρχές του 2019, όταν επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών και αφού στο μεσοδιάστημα η γειτονική χώρα έκανε όλα όσα προβλέπονταν και τα οποία, οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά, ήταν πάρα πολλά.
Οπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, έτσι κι εδώ σημειώθηκαν απώλειες και μετρήθηκαν αντοχές. Καλώς ή κακώς όμως, έτσι προχωράει ο κόσμος. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την πρώτη υπογραφή, η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις απώλειες και τα κέρδη μέσα από τα πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής, το όνομα των οποίων σχετίστηκε άμεσα με τη συμφωνία και τα όσα συνέβησαν πριν και μετά από αυτήν.
Στους ανωτέρω πρέπει να προσθέσουμε και τους εκπροσώπους του μεσαίου χώρου. Η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης (ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ενωση Κεντρώων αντίστοιχα) επένδυσαν όπου και η Ν.Δ., με τη διαφορά ότι σήμερα ούτε κέρδισαν αλλά ούτε έχασαν απ’ αυτό. Ειδικά η Ενωση Κεντρώων, αν δει κανείς τα ποσοστά των ευρωεκλογών, μάλλον αρνητικό πρόσημο κατέγραψε. Το ίδιο πρόσημο -και χειρότερο- κατέγραψε και το Ποτάμι, καθώς η συμφωνία ήταν η αρχή του τέλους για τη διάλυσή του, παρά το γεγονός ότι οι μισοί απ’ αυτό ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης


ΓΡ. ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις την ακραίας πτέρυγας της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελίχθηκε σε μέγα πολέμιο της συμφωνίας προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Κατέθεσε έως και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν από τη συνάντηση στις Πρέσπες όπου ηττήθηκε κατά κράτος από τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν και αναγνώστηκαν στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων -και ειδικά της Ν.Δ.- στο πώς διαχειρίστηκαν το ζήτημα.
Το πόσο στημένο ήταν όλο αυτό εκ μέρους του, αποδείχτηκε όταν «άδειασε» από το βήμα της Βουλής τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος σε ένα κρεσέντο πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού φώναξε πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Ο κ. Μητσοτάκης στη δική του ομιλία δεν ενστερνίστηκε αυτή την άποψη, τουναντίον, παραδέχτηκε πως η Μακεδονία δεν είναι μόνο μία και πως δεν είναι μόνο ελληνική.
Κατά τα λοιπά επένδυσε πολιτικά στην αντίδραση του κόσμου και ουδέποτε αποδοκίμασε περιστατικά τραμπουκισμού εις βάρος βουλευτών της κυβέρνησης. Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, βέβαια, σιγά σιγά το Μακεδονικό -ως εκ θαύματος- «χάθηκε» από την ατζέντα της Ν.Δ. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο αρκετά στελέχη της να δηλώνουν πως το καθήκον της Ν.Δ. εάν γίνει κυβέρνηση είναι να φροντίσει να τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία!

Αλέξης Τσίπρας


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πολλοί υποστήριζαν πως η επίλυση του Μακεδονικού θα ήταν η πολιτική ταφόπλακα του Αλέξη Τσίπρα. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές αποτυπώθηκε εν μέρει το πολιτικό κόστος της συμφωνίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει ποσοστά σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «ταφόπλακα».
Ο πρωθυπουργός γνώριζε το πολιτικό κόστος αυτής του της απόφασης και παρ’ όλα αυτά προχώρησε. Τόλμησε εκεί που τόσοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν παρέπεμπαν το θέμα στις καλένδες. Αυτή τη στιγμή στους ουρανούς της Βόρειας Μακεδονίας πετούν ελληνικά μαχητικά. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εκπαιδεύονται από δικούς μας αξιωματικούς και όχι από Τούρκους.
Πέραν των όποιων οικονομικών συναλλαγών και επενδύσεων, το πιο σημαντικό είναι ότι με τη συμφωνία αυτή προστατεύτηκαν μια και καλή τα βόρεια σύνορά μας από την τουρκική επιρροή. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο έργο του Ελληνα πρωθυπουργού.

Αντώνης Σαμαράς


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από αυτό το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο άνθρωπος που έχτισε την πολιτική του καριέρα με αφορμή το Μακεδονικό. Πριν «ντυθεί» Μακεδονομάχος και βάλει έως και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο είχε κατηγορήσει για «αντιστόρητη σύμπλευση» με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε συμφωνήσει -από το 2014- σε μια ονομασία που θα περιείχε τον όρο Μακεδονία erga omnes.
Αυτό αποδείχθηκε από την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου σε σύνοδο του ΟΗΕ και αποτελούσε επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”) για κάθε χρήση, erga omnes», είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος τότε.
Αλλά, είπαμε. Ολα αυτά συνέβησαν πριν ο κ. Σαμαράς πάρει τη σάρισα στα χέρια και επιδοθεί σε ένα απίστευτο ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας.

Πάνος Καμμένος


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μόνο για τρεις μήνες -μετά την αποχώρηση Κοτζιά- βρέθηκε «καβάλα στο άλογο» ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας. Τον Ιανουάριο του 2019 και μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε από τον υπουργικό θώκο. Μια αποχώρηση που συνοδεύτηκε από κρότο και πολλά επικοινωνιακά ταρατατζούμ, στα οποία έχει μια έφεση ο εν λόγω πολιτικός.
Το διαζύγιο επισημοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου, μέρα Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Τις μέρες που προηγήθηκαν ο Πάνος Καμμένος έβαλε κατά πάντων -κυρίως κατά του Νίκου Κοτζιά- αλλά και κατά στελεχών του κόμματός του κάνοντας λόγο για «αποστάτες».
Λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από την κυβέρνηση έκανε και μια βόλτα με πολεμικό ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια, θέλοντας να δώσει έναν συμβολισμό στην αποχώρησή του. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το πολιτικό κόστος έπεσε σχεδόν όλο πάνω στον Πάνο Καμμένο, με αποτέλεσμα τον καταποντισμό των ΑΝ.ΕΛΛ. στις ευρωεκλογές, γεγονός που οδήγησε το κόμμα στην απόφαση να μην κατεβεί στις εθνικές εκλογές και ταυτόχρονα έστειλε τον Πάνο στα πολιτικά αποδυτήρια.

Νίκος Κοτζιάς


(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Στον πρώην υπουργό δόθηκε -και όχι άδικα- η ιδιότητα του «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας. Ηταν ο άνθρωπος που πέρασε άπειρες ώρες σε συνομιλίες, συναντήσεις, σχεδιασμούς και επεξεργασία των λεπτομερειών της. Τέσσερις μήνες αργότερα θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού νυμφώνα πληρώνοντας την κόντρα -σε ένα αλήστου μνήμης υπουργικό συμβούλιο- με τον Πάνο Καμμένο και «θυσιάζεται» προς χάριν της κυβερνητικής ενότητας.
Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα θα τραυματιστεί και παραμένει ανοιχτή πληγή έως σήμερα, παρά τα όσα διαφορετικά ακούγονται και λέγονται για τους τύπους. Επτασφράγιστο μυστικό θα μείνει και η τρισέλιδη επιστολή του στον πρωθυπουργό τη μέρα της αποχώρησής του.
Το χρονικό της ρήξης με την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες όταν η πολιτική κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χρεώνοντάς του τον αποκλεισμό 10 υποψηφίων της κίνησης στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος πάντως τίμησε δεόντως την επέτειο της συμφωνίας, ανταλλάσσοντας στο twitter μηνύματα αβροφροσύνης με τον Νίκολα Ντίμιτροφ.

Οι λοιποί πρωταγωνιστές

Από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και διοργανώθηκαν τα πρώτα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας, έως κι έναν χρόνο αργότερα που αυτή επικυρωποιήθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, από τους τηλεοπτικούς δέκτες πέρασαν συγκεκριμένα πρόσωπα, «αγνοί πατριώτες» όπως αυτοπαρουσιάζονταν οι ίδιοι, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις διαμαρτυρίες. Ηταν άνθρωποι, σχεδόν άγνωστοι μέχρι χθες στο ευρύ κοινό, οι οποίοι αναζήτησαν και βρήκαν -σε γενναίο βαθμό μάλιστα- τα δικά τους «15 λεπτά» δημοσιότητας. Πού βρίσκονται όλοι αυτοί σήμερα;


● Θα ξεκινήσουμε με τις κυρίες και συγκεκριμένα με τη Γεωργία Μπιτάκου, τη γυμνάστρια και λάτρη της τέχνης, αλλά και της διοργάνωσης αγώνων πάλης, η οποία εμφανιζόταν ως η υπεύθυνη επικοινωνίας εκείνων που διοργάνωναν τα συλλαλητήρια. Ενα χρόνο μετά την είδαμε να έχει δημιουργήσει τον δικό της πολιτικό φορέα, ο οποίος όμως αποκλείστηκε -«πραξικοπηματικά» όπως υποστηρίζει η ίδια- από τις ευρωεκλογές. Το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται με τον στρατηγό ε.α. Αϋφαντή, έναν λάτρη της συνωμοσιολογίας (αν κρίνει κανείς από τα σχετικά βίντεο του ίδιου) με αντισημιτικές θέσεις.


● Η Νίνα Γκατζούλη εξ Αμερικής, πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου που απειλούσε τους Ελληνες βουλευτές που θα ψήφιζαν τη συμφωνία με θάνατο ή με ισόβια, εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα αμέσως μετά την επικύρωσή της. Ενδεχομένως να έχει επιστρέψει στην Αμερική και να ασχολείται με το «Διεθνές Ιδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο οποίο ήταν πρόεδρος.


● Ο Μιχάλης Πατσίκας, που συμπορεύτηκε με τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη για ένα διάστημα, ίδρυσε επίσης δικό του πολιτικό φορέα και στις ευρωεκλογές συνεργάστηκε με το «Αρμα Συνεργασίας» του δημοσιογράφου Γιάννη Δημαρά. Ελαβε κάτι λιγότερο από 1.500 ψήφους σε όλη τη χώρα. Τελευταία προωθεί, μέσω social media, την άποψη πως «σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Μακεδονία μας πρέπει όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα να έχουν ως κωδικό στο wifi τους το #MACEDONIAISGREECE». Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα.


● Ο Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, παρέδωσε πριν από λίγους μήνες αλλού τη σκυτάλη του συλλόγου. Μέσω δημόσιας δήλωσης ανέφερε ότι δεν θα συνεχίσει στο τιμόνι της ΠΟΠΣΜ ανοίγοντας τις διαδικασίες διαδοχής του, αλλά δήλωνε «παρών» στους αγώνες για την ακύρωση της κατάπτυστης και αντεθνικής συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.


● Ο καναλάρχης (Βεργίνα και Smile TV) Στέργιος Καλόγηρος, ο κουμπάρος του Αδωνη Γεωργιάδη -ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. βάφτισε το εγγόνι του-, από τις αρχές του χρόνου δήλωνε έτοιμος να κατεβεί στον πολιτικό στίβο, χωρίς ωστόσο να δηλώνει πού και με ποιον. Αλλα δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και άλλα υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Τελικά δεν ήταν πουθενά υποψήφιος. Περνά αρκετό χρόνο στο twitter, αναδημοσιεύοντας αναρτήσεις του Αδωνη Γεωργιάδη.


● Ο Φραγκούλης Φράγκος, ο απόστρατος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μίλησε στο πρώτο συλλαλητήριο που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα τον θέλουν να ηγείται ενός πατριωτικού μετώπου, ωστόσο ο ίδιος παραμένει στην αφάνεια. Εμφανίστηκε προεκλογικά με μια δημόσια δήλωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως δεν είχε καμία σχέση με συγκεκριμένη υποψηφιότητα της Ελληνικής Λύσης για τις ευρωεκλογές και ότι επρόκειτο για καθαρή συνωνυμία.

1 σχόλιο:

  1. Άκυρη η συμφωνία εφόσον δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα οι αλβανοσκοπιανοι,ο Μητσοτάκης αν έχει τα μεζεα να την ακυρώσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)