Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

«Κράτος - αστυνόμος» με εντολή Μητσοτάκη...


Το πρωθυπουργικό επιτελείο βρήκε τσιγαρίλα στο Μαξίμου, ο Μηταράκης βρήκε φωλιές με κατσαρίδες στο υπουργείο Εργασίας, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τα ρολόγια της...

διακυβέρνησης κολλημένα σε «ώρα ΠΑΣΟΚ».

«Όταν λέμε ώρα εννιά, εννοούμε εννιά», είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε, και κάπως έτσι άρχισε η επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα». Είναι το «ξήλωμα της νοοτροπίας Τσίπρα», όπως λέει με στόμφο πηγή του πρωθυπουργικού επικοινωνιακού επιτελείου – είναι απλώς το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ντύσει την υπερδεξιά της ατζέντα, όπως αποκαλύπτουν οι πρώτες της, πολύ στοχευμένες και εύγλωττες, ως προς το ιδεολογικό και πολιτικό τους περιεχόμενο, πρωτοβουλίες.

Πρόκειται για την εγκαθίδρυση ενός υπερσυγκεντρωτικού, πρωθυπουργο-κεντρικού και ασφυκτικά ελεγχόμενου κράτους (υπό τον πρωθυπουργό-CEO και δια των υφυπουργών-μάνατζερ και τεχνοκρατών) και για την ανάδειξη της καταστολής σε κύριο εργαλείο άσκησης πολιτικής μέσα από την ακαριαία επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη».

Και οι δύο αυτές επιδιώξεις αποτυπώνονται πλήρως στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα έρθουν αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την επόμενη Δευτέρα.

Το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κατατεθεί πριν από το τέλος του μήνα θα αφορά την θεσμοθέτηση του περίφημου «νέου μοντέλου διακυβέρνησης – δηλαδή, επί της ουσίας, την μεταφορά όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων και άσκησης της διακυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την προσφιλή έκφραση των κυβερνητικών παραγόντων, θα βασίζεται «στο πρότυπο της γερμανικής καγκελαρίας», στην πράξη όμως θα νομιμοποιεί μια παρακυβέρνηση αγνώστων συμβούλων και τεχνοκρατών που θα χαράσσουν πολιτική, θα δίνουν γραμμή και θα ελέγχουν τους… τμηματάρχες υπουργούς. Tαυτοχρόνως, θα επικυρώνει την υπαγωγή προσωπικά στον πρωθυπουργό κρίσιμων «ανεξάρτητων φορέων» - από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ έως την ΕΥΠ.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πως σ΄ αυτό το νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί και η… εμβληματική προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι το πρώτο βήμα για την επιβολή του νέου δόγματος ασφάλειας που έχει ανατεθεί προσωπικά στον «υπερ-υπουργό» Προστασίας του Πολίτη και το οποίο θα έχει ως κεντρική φιλοσοφία την επικυριαρχία της αστυνόμευσης σε όλα τα πεδία – από τα Πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια ως το μεταναστευτικό. Σε δεύτερο χρόνο εδώ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει απομάκρυνση από το Πολυτεχνείο της αρχιτεκτονικής και μετατροπή του ΕΜΠ σε «μουσείο», ακαριαία διάλυση των καταλήψεων και πλήρη ποινικοποίηση κάθε ακτιβιστικής δράσης, καθώς και επανασύσταση της περίφημης ομάδας «ΔΕΛΤΑ» η οποία θα αναλάβει την «εκκαθάριση» των Εξαρχείων.



Ανάλογο μοντέλο προωθείται και στο μεταναστευτικό, το οποίο μπήκε επί τάπητος στη σημερινή ατζέντα συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και με τον απερχόμενο επίτροπο Μεταναταστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και εδώ η αστυνόμευση αναδεικνύεται στο βασικό εργαλείο διαχείρισης του μεταναστευτικού, στη βάση μοντέλου Ορμπαν και Σαλβίνι. Αν και η επίσημη ανακοίνωση περιορίστηκε σε γενικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται ριζική αναθεώρηση της έως τώρα πολιτικής τόσο ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών όσο και ως προς την φύλαξη των συνόρων.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει χρήση «σύγχρονων τεχνικών μέσων» - ποιων ακριβώς, άραγε; - για την φύλαξη των συνόρων, εντατικοποίηση των ελέγχων των νομιμοποιητικών εγγράφων για πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την χώρα, ταχύτατες επαναπροωθήσεις στις χώρες προέλευσης, και εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου το πολύ σε διάστημα έξι εβδομάδων. Προβλέπει επίσης επαναφορά των κλειστών κέντρων υποδοχής προσφύγων, αλλά και απόλυτο διαχωρισμό των παιδιών των προσφύγων ακόμη κι εάν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της νομιμότητας: Ο διαχωρισμός αυτός, στην ορολογία «ασφαλείας» του Κυριάκου Μητσοτάκη ονομάζεται «δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στην Ελλάδα, ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μέχρι να είναι εφικτή η επιστροφή τους»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)