Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες

Τον δρόμο για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή «στρώνει» ως οδοστρωτήρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι επιφυλάσσει ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στον...
ΕΛΓΑ, υποστηρίζοντας ότι η επίλυση των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις έχει ως «προϋπόθεση και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης».


Προηγουμένως, ο κ. Βορίδης φρόντισε να απαξιώσει τον ΕΛΓΑ, κάνοντας λόγο για έναν οργανισμό «ζημιογόνο τα τελευταία 4 χρόνια», με «διαχειριστικό ζήτημα» και «θεαματικές καθυστερήσεις» στην καταβολή αποζημιώσεων, τις οποίες υπολόγισε στα δύο χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, Στ. Αραχωβίτη, σήμερα ο ΕΛΓΑ πληρώνει το 70% των αποζημιώσεων «σε λιγότερο από οκτώ μήνες και όχι δύο χρόνια που γινόταν παλιά».

Η συμμετοχή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ προμηνύει πρόσθετο κόστος για τους αγρότες. «Προφανώς, ο ιδιώτης θα αυξήσει τα ασφάλιστρα, για να βγάλει κέρδος. Απλή λογική. Οι εξαγγελίες του υπουργού το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ξανανεβάσουν το κόστος, για να παίρνουμε τις ίδιες αποζημιώσεις», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Δήμου Νάουσας -που συμμετέχει στην Ομοσπονδία Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας - Μ. Αντωνιάδης, εκτιμώντας ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «στην αρχή με δελεαστικά ίσως συμβόλαια, θα θελήσουν να μας πάρουν πελάτες και μετά θα μας χορέψουν στο ταψί. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Είμαστε κάθετα υπέρ του δημόσιου ΕΛΓΑ. Θέλουμε να μείνει καθαρά ανταποδοτικός».

Η Ομοσπονδία έχει ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, με συμμετοχή των αγροτών στο διοικητικό του συμβούλιο (με 1 ή 2 εκπροσώπους με δικαίωμα λόγου). Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αντωνιάδης, οι αγρότες είναι ο κύριος χρηματοδότης του ΕΛΓΑ, καλύπτοντας με τις εισφορές τους και όλα τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού -αν και προβλέπεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού με ποσοστό 20%, «δεν το έχει κάνει ποτέ το κράτος».

Το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κρατικό ΕΛΓΑ, με τους απαραίτητους πόρους από τον προϋπολογισμό, «όταν χρειάζεται και για όσο χρειάζεται, ώστε να καλύπτει το 100% σε όλες τις ζημιές, φυσικούς κινδύνους, νόσους κ.λπ.», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων - και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας- Ρ. Μαρούδας, σχολιάζοντας παράλληλα για την εξαγγελία Βορίδη ότι «δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανένας. Ηταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Ειδικά για το θέμα του ΕΛΓΑ, γιατί έχουμε τεράστιες καταστροφές που δεν αποζημιώνονται, η κυβέρνηση θα μας έχει απέναντί της».

«Είναι μεγάλο φιλέτο η αγροτική παραγωγή και ξέρουμε ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι. Ηδη, τον τελευταίο χρόνο, για το 25% των ζημιών που δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, υπάρχουν τηλεφωνήματα στους αγρότες από τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες. Με επιπλέον χρήματα βεβαίως», εξηγεί ο κ. Μαρούδας.

«Επιλεκτικό και συμπληρωματικό των κινδύνων που καλύπτει ο ΕΛΓΑ» είναι το ενδιαφέρον της ιδιωτικής ασφάλισης, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρ. Γιαννακάκης, στέλεχος της συνεταιριστικής βιομηχανίας Venus Growers. «Δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις τεράστιας έκτασης ζημιές στον αγροτικό τομέα».

Ο ίδιος δεν βλέπει αρνητικά μια σύμπραξη του ΕΛΓΑ με τον ιδιωτικό τομέα «όταν από αυτή μπορεί να βγει ευνοημένος ο αγροτικός τομέας. Χωρίς να είμαστε δογματικοί, είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε προτάσεις, να διαπραγματευτούμε και να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των αγροτών».

Φορολογία

Μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των συλλογικών σχημάτων των αγροτών, στο 10% των κερδών (από 13% σήμερα), σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Στις προτεραιότητές του, ο υπουργός έθεσε την καλύτερη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προς όφελος των παραγωγών της χώρας.

Προανήγγειλε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, θέτοντας στόχο για τα συλλογικά σχήματα «να κάνουν οικονομίες κλίμακας, επενδύσεις και να είναι ισχυροί διαπραγματευτές στην τιμή των προϊόντων αλλά και των εφοδίων».

Τέλος, καθήκοντα γενικών γραμματέων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνουν οι κ. Κων. Μπαγινέτας και Γ. Στρατάκος, αμφότεροι γεωπόνοι, με επαγγελματική εμπειρία και γνώση του τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα βιογραφικά τους...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)