Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Τάιζε γάτες και της έδωσαν ....πρόστιμο

Αποτέλεσμα εικόνας για αδέσποτες γάτεςΑκόμη ένα παράλογο περιστατικό επιβολής υψηλού προστίμου σε γυναίκα που τάιζε αδέσποτες γάτες διαδραματίστηκε - αυτή τη φορά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης- και πάλι εξαιτίας της παρερμηνείας και της αδικαιολόγητης άγνοιας του σχετικού νόμου από αστυνομικά όργανα, που ορίζει τι εστί αδέσποτο και τι δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς.

Το νέο περιστατικό της αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου με τη βεβαίωση διοικητικών προστίμων από ένστολους εναντίον πολιτών που σιτίζουν αδέσποτες γάτες, με το πρόσχημα ότι αυτές δεν είναι αδέσποτες αλλά ιδιόκτητες, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση στην «Εφ.Συν.» ανάλογου περιστατικού, κατά το οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ σε γυναίκα που τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της, στη Λήμνο (βλ. «Καμπάνα» 6.000 ευρώ γιατί τάιζε αδέσποτα – 20/9/2019).
Αυτή τη φορά, έπειτα από καταγγελία ενός «καλού» γείτονα (όπως συνήθως συμβαίνει) στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης, δύο αστυνομικοί έσπευσαν στο σπίτι της φιλόζωης γυναίκας, όπου διαπίστωσαν ότι στην αυλή του υπήρχαν 3 πολύ μικρά γατάκια που, όπως η ίδια τούς δήλωσε, ήταν αδέσποτα. Τα αστυνομικά όργανα δεν πείστηκαν, καθώς ως φαίνεται θεώρησαν ότι ο εντός της αυλής εντοπισμός των ζώων ήταν ο αδιάψευστος μάρτυρας και έκριναν ότι τα ζώα ήταν ιδιόκτητα, δηλαδή δεσποζόμενα. Ετσι, επέβαλαν στη φιλόζωη πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ (3 ζώα Χ 600 ευρώ), με την αιτιολογία ότι δεν είχε προβεί στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και δεν κατείχε βιβλιάριο υγείας.
Ας δούμε πώς περιγράφει την υπόθεση η ίδια η παθούσα σε καταγγελία της στην Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ): «Στις 7/7/2019 υπήρξε καβγάς με τον γείτονα, αυτός το άρχισε επειδή ταΐζω τα αδέσποτα της γειτονιάς. Με απείλησε, φώναζε, αλλά εμείς είπαμε να μη δώσουμε συνέχεια στο θέμα. Στις 17/8 ήρθε περιπολικό στην οικία μου μετά από κλήση του γείτονα και βρήκε 3 μικρά γατάκια στην αυλή. Δήλωσα ότι είναι αδέσποτα, έγιναν υποδείξεις και έφυγαν. Στις 19/8/19, πήγα στο αστυνομικό τμήμα και έκανα καταγγελία στον γείτονα για τη συμπεριφορά του. Μετά από ένα μήνα και ενώ γράφουν αρχικά ότι έγιναν υποδείξεις και δεν αναφέρουν παράβαση στο έγγραφο της 17/8, ήρθαν στις 15/9/19 και μου παρέδωσαν το πρόστιμο».
Η αντίδραση
«Πήγα στην αστυνομία την επόμενη μέρα για να διαμαρτυρηθώ και ζήτησα τα ονόματα των αστυνόμων που είχαν έρθει στις 17/8. Δεν μου τα έδωσαν και τα λόγια τους ήταν τα εξής: “όλοι λέτε όταν ερχόμαστε ότι οι γάτες δεν είναι δικές σας για να γλιτώσετε το πρόστιμο” και “αφού είναι στην αυλή σας πάει να πει ότι οι γάτες είναι δικές σας”. Η οικία μου είναι μεζονέτα με αποκλειστική χρήση αυλής. Δεν υπάρχει περίφραξη γύρω, παρά ένα τοιχάκι. Οι γάτες μπαίνουν, βγαίνουν, κοιμούνται. Κάποιοι τις βρέχουν για να φύγουν, εγώ δεν θέλω να το κάνω αυτό, τις ταΐζω όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι στη γειτονιά που αγαπούν τα αδέσποτα».
Το νέο περιστατικό προκάλεσε και πάλι την έντονη αντίδραση της ΠΦΠΟ, που με επιστολή της στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στρατηγό Μ. Καραμαλάκη και τον προϊστάμενο Κλάδου Τάξης, στρατηγό Ελ. Γκαρίλα, επισημαίνει: «Παρατηρούμε ότι, παρά τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. κεντρικά, δυστυχώς υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ενστόλων που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στη γνώση της περί των ζώων νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να έχουμε μη σύννομες πράξεις από μέρους τους, αλλά και άσχημες συμπεριφορές αστυνομικών απέναντι σε φιλόζωους πολίτες».
Και υπενθυμίζει ότι «είναι γνωστή η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών από φιλόζωους πολίτες, χωρίς αυτή η νόμιμη αλλά και ηθικά επιβεβλημένη πράξη να τα καθιστά ιδιόκτητα, όπως αυθαιρετώντας θεωρούν ορισμένοι αστυνομικοί. Οι αδέσποτες γάτες δεν είναι σκύλοι, πηδούν παντού, μπαίνουν παντού, σε αυλές, σε άλλους χώρους, και χιλιάδες εθελοντές πολίτες τις ταΐζουν και τις φροντίζουν όπου μπορούν».
Η ακύρωση
Τέτοιες ενέργειες εκ μέρους αστυνομικών υποθάλπουν ακόμη περισσότερο τα αντιφιλοζωικά αντανακλαστικά των πολιτών, που πολλές φορές προβαίνουν σε ψεύτικες καταγγελίες, με απώτερο σκοπό να απομακρυνθούν τα αδέσποτα από τη γειτονιά τους». Μάλιστα, επισυνάπτοντας το σχετικό έγγραφο και γνωστοποιώντας το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», η ΠΦΠΟ υπενθυμίζει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι στο πρόσφατο και πανομοιότυπο περιστατικό στη Λήμνο η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ακύρωσε τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ως παράνομα, γεγονός που εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ.
Η ΠΦΠΟ ζητά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να διενεργηθούν τα νόμιμα για τους αστυνομικούς του Α.Τ. Θέρμης και απαιτεί να μάθει εάν έχουν επιβληθεί τα δέοντα στους αστυνομικούς του Α.Τ. Λήμνου, μετά την ακύρωση του προστίμου των 6.000 ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν εκδοθεί άμεσα μια διευκρινιστική εγκύκλιος από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την ορθή εφαρμογή του νόμου περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ανάλογα περιστατικά θα κορυφωθούν και οι ζωόφιλοι πολίτες σε αυτή τη χώρα θα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται άδικα και μη σύννομα.
Τι ορίζει ο νόμος (4039/12)
  • «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε µη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του».
  • «Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δημοσιεύθηκε: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)