Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: 8 sos μέτρα για προφύλαξη - Χέρια, βήχας, επαφές

photo: pexels
Οκτώ μέτρα - ενδεικτικά αναφέρονται χέρια, βήχας, επαφές - ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) τα οποία είναι απαραίτητα για προφύλαξη από την ιογενή πνευμονία. Ο κορονοϊός εξαπλώνεται, και σε αυτό το πλαίσιο η ΓΓ ξεκίνησε καμπάνια προκειμένου οι πολίτες να είναι ενήμεροι για το πώς θα διαχειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση.

Η καμπάνια με τίτλο «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε - Ασπίδα μας η Γνώση», αποτελεί μέρος του σχεδίου της ΓΓΠΠ η οποία έχει ρόλο συντονιστή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας. Τα οκτώ μέτρα έχουν στόχο να περιοριστεί ο κορονοϊός και συγκεκριμένα ο κίνδυνος μετάδοσης. Οι οδηγίες έχουν να κάνουν με το πώς πλένουμε τα χέρια μας, τι σημαίνει ο βήχας και αν έχει μικρόβια αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε γενικά στις επαφές μας. Όπως είναι άλλψωστε γνωστό, η προφύλαξη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μην νοσήσει κάποιος.

Τα 8 μέτρα προφύλαξης:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Κορονοϊός: Μέτρα προφύλαξης
Πηγή: dikaiologitika.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι καρναβαλιστικες εκδηλωσεις απαγορευτηκαν.
    Οι συγκεντρωσεις σε γηπεδα,εκκλησιες γιατι οχι;
    Να πατε να κοινωνησετε.
    Η κοινωνια σκοτωνει τον κορωνοϊο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)