Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Να λειτουργήσει επιτέλους το έργο υδρευσης της Αριδαίας από την Σωσάνδρα


ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΤΩΣΕΙΣ
 ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 ΣΤΟ ΕΜΒΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
 ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 





















Ένα έργο που δείχνει την ορθότητα αλλά και την προβλεπτικότητα της διοίκησης του Χ. Μπίνου την εποχή εκείνη. Μάλιστα η εξασφάλιση της  χρηματοδότησης  του έργου έγινε με τεράστιες προσπάθειες  και αγώνες από τον ίδιο τον τότε Δήμαρχο, ενώ πρόεδρος στην ΔΕΥΑ ήταν ο Κώστας Ζιάκας  που αργότερα παραιτήθηκε  για να πολιτευτεί με την Νέα Δημοκρατία ως υποψήφιος βουλευτής . Ο  Χρήστος Μπίνος και οι συνεργάτες του  γεύτηκαν μόνο την χαρά των εγκαινίων της έναρξης των έργων ,καθώς έχασαν τις εκλογές .
Ακολούθησε η θητεία του Πέτρου Ζέρζη  και το έργο κατασκευάστηκε με εξαιρετικές προδιαγραφές. Στο μεταξύ προέκυψαν διάφορα απρόβλεπτα προβλήματα σχετικά με το νερό που δεν πληρούσε επακριβώς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Η λύση βέβαια ήταν απλή με την εξόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης  , που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Και επειδή σε αυτή την χώρα της υπερβολής  και της φαιδρής πορτοκαλέας , αντί λύσης , άρχισαν οι απειλές για επιστροφή του ποσού κατασκευής  του έργου. Ενός έργο που δεν ολοκληρώνεται αδικαιολογήτως. Αντί να σηκώσουν τα μανίκια και να τελειώνει η όλη ιστορία , αναζητούν ενόχους και τιμωρίες.
 Η ρήση τότε του Χρήστου Μπίνου  « Τέλος στα πιεστικά μηχανάκια » είχε απόλυτο δίκιο , αλλά για ελάχιστα χρήματα παραμένει μια απλή ρήση .





Η πρώην αναπληρώτρια  Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά   Αηδονά  Αθανασιάδου  , είχε επισκεφθεί τους χώρους του έργου και είχε υποσχεθεί να διαθέσει τα σχετικά απαιτούμενα ποσά. Ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε  να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει η ανόρυξη υδρευτικής γεώτρηση . Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν όλα  πλέον γρήγορα και να λειτουργήσει το έργο.
 Για το θέμα αυτό έχει κάνει δεκάδες εκπομπές το ΡΑΔΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑ. Όμως βεουλευτές και αρμόδιοι  κατά καιρούς έχουν εκφράσει δημόσια τις απόψεις τους








Για το θέμα ο  πρώην βουλευτής Γιάννης Σηφάκης μεταξύ άλλων είχε τονίσει τα εξής :

Με αφορμή την έκθεση εκτάκτου ελέγχου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την οποία ζητούνται πίσω τα χρήματα της επιχορήγησης του έργου ( το εξαιρετικά μεγάλο ποσόν των 1.461.904,42 €) και την ενημερωτική έκθεση της Διοίκησης της ΔΕΥΑ προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το έργο του δικτύου ύδρευσης της Αριδαίας αποτελεί τρανή απόδειξη της αδυναμίας και της ανευθυνότητας των δημοτικών διοικήσεων τουλάχιστον των τελευταίων 12 ετών. Να σημειωθεί ότι εκτός των χρημάτων που ζητούνται πίσω η ΔΕΥΑ στο έργο αυτό πλήρωσε από δικούς της πόρους ακόμη περί τις 500.000,00 €. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν απάντηση:

• Γιατί τόσα χρόνια για ένα πανάκριβο έργο 2.000.000 ευρώ δεν βρέθηκε λύση για να λειτουργήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή ( ιδιαίτερα η τελευταία διοίκηση της ΔΕΥΑ μετά την απομάκρυνση του κ. Κανονίδη από προέδρου της ) δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πρόβλημα που γνώριζε, ιδιαίτερα όταν η υπηρεσία είχε σκέψεις και προτάσεις για την λύση του;

• Δεν σεβάστηκαν τους πολίτες και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Δήμο Αλμωπίας στο πανελλήνιο όταν το κράτος ( βλέποντας την αδιαφορία και την αναποτελεσματικότητα) ζητά πίσω τα χρήματα που έδωσε
Τέτοιες ενέργειες του κρατικού μηχανισμού ( που ως γνωστόν δεν διακρίνεται συνήθως για την τυπικότητα και την ευαισθησία του) εφαρμόζονται σπανιότατα και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους όρους της έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου μετά από οχλήσεις, συζητήσεις, προειδοποιήσεις κλπ. προς τους αρμόδιους.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η απερχόμενη δημοτική αρχή να προσπαθήσει ( δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα) να σταματήσει την αρνητική εξέλιξη και η νέα δημοτική αρχή να συζητήσει το θέμα ως επείγον σε ένα από τα πρώτα δημοτικά συμβούλια, αφού προηγηθεί σύσκεψη ή συσκέψεις με συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και της ΔΕΥΑ με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση.

Εμείς επανειλημμένα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και στον προεκλογικό αγώνα αναδείξαμε το σοβαρότατο αυτό θέμα ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του Δήμου απαιτώντας την άμεση αντιμετώπιση του από τους αρμόδιους. Δυστυχώς ο Δήμος Αλμωπίας φθάνει σε ακραία σημεία ( που λίγοι Δήμοι στην χώρα φθάνουν) λόγω της ανευθυνο-υπευθυνότητας και άγνοιας των αιρετών που καλούνται να πάρουν αποφάσεις και την αδυναμία ( πολλές φορές) των υπηρεσιών να επεξεργαστούν τεχνική λύση και να πείσουν τους αιρετούς για την αναγκαιότητα και τον ρεαλισμό της.
Με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο θα απαιτήσουμε την υπευθυνότητα όλων των δημοτικών συμβούλων και των υπηρεσιών στην έγκαιρη αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων της περιοχής με στόχο την επίλυση τους. Να είναι αυτή η τελευταία φορά που ο Δήμος Αλμωπίας εκτίθεται, όχι μόνο απέναντι στους δημότες του αλλά και στο Πανελλήνιο. Ο πολίτης της Αλμωπίας πρέπει να βγάζει, από την ίδια την εμπειρία του, τα συμπεράσματα του.


Ο  πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χρήστος Γεωργίου είχε πει για το θέμα:



Η  Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας θέλοντας να ενημερώσει όλους τους καταναλωτές του Δήμου μας για τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα, όσον αφορά την  ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και τι προγραμματίζει να κάνει από δω και στο εξής , σας ενημερώνει για τα παρακάτω

Μετά από περίπου δύο χρόνια δουλειάς με την σύνταξη μελετών, είχαμε την ετοιμότητα να υποβάλλουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο στο πρόγραμμα <<ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ>>  για ένα μεγάλο έργο υποδομής για την πόλη της Αριδαίας, το έργο της ύδρευσης.

Ταυτόχρονα, στην συγκεκριμένη υποβολή της πρότασης είχαμε καταγράψει προβλήματα που δημιουργούνταν σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης και εξαιτίας αυτών είτε υπήρχαν σοβαρές και συχνές βλάβες είτε δημιουργούνταν προβλήματα στα σημεία υδροδότησης ή επάρκειας νερού, θολότητας νερού κ.λπ.

Έτσι, εντάξαμε στην πρόταση αυτή και πέντε ακόμη οικισμούς με τους οποίους συχνά είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα η υπηρεσία, συνεπώς και οι πολίτες στα κάτωθι χωριά:

1. Η επίλυση του προβλήματος της θολότητας νερού στο χωριό του Αρχαγγέλου.

2. Η επίλυση του προβλήματος της επάρκειας νερού στο χωριό της Φούστανης

3. Η επίλυση του προβλήματος με την αποκατάσταση του αντλιοστασίου λόγω των συνεχομένων βλαβών με μεγάλο κόστος δαπάνης στα χωριά Αγάθη- Δωροθέα.

4. Η επίλυση του προβλήματος λόγω συχνών βλαβών στο δίκτυο εντός της κοίτης του ποταμού στο χωριό της Όρμας.

5. Η επίλυση του προβλήματος εξαιτίας της επάρκειας νερού κατά τους εαρινούς μήνες στο χωριό του Λουτρακίου.

Συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 3.155.806,73 ευρώ και πιο συγκεκριμένα:

 1.στην Αριδαία à 2.596.783,83 ευρώ

 2. στην Αγάθη à 31.532,15 ευρώ

 3. στην Φούστανη à 76.000,00 ευρώ

 4. στον Αρχάγγελο à 99.000,00 ευρώ

 5. στο Λουτράκι à 186.703,69 ευρώ

 6. στην Όρμα à 165.787,06 ευρώ



Με την άμεση ανταπόκριση από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την επίσκεψη με τον Δήμαρχο και την αντιπεριφερειάρχη  στο σημείο, εγκρίθηκαν 74.300,00 ευρώ για το έργο αυτό που θα αξιοποιήσει  ένα άλλο έργο το οποίο θα είναι χρήσιμο για την ύδρευσης της Αριδαίας  και με αυτό τον τρόπο θα γλίτωνε η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας από την καταστροφική απόφαση για την επιστροφή της χρηματοδότησης  που είχε γίνει για το έργο της ενίσχυσης – ύδρευσης από Σωσάνδρα- Λυκόστομο προς Αριδαία λόγω του ότι θα μπορεί το έργο πλέον να είναι λειτουργικό.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έως σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 250.000,00 ευρώ και αναμένουμε και την έγκριση από την πρόταση που υποβάλαμε στον << ΦΙΛΟΔΗΜΟ >> με συνολικό προϋπολογισμό 3.155.806,73 ευρώ.
Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στην διαδικασία για τον εξοπλισμό φωτοβολταϊκών χλωριωτών και συστημάτων inverter από την ένταξη μας στο διασυνοριακό πρόγραμμα Wa-mbrella με συνολικό προϋπολογισμό 205.608,00 ευρώ  αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια σε σχολεία καθώς και την δημιουργία μελέτης για την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην ΤΚ Ξιφιανής.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδη ρε Πετρο μας λες και μαλιστα γραπτως πως μετα το μεγαλο Μπινο το χαος? Αυτος γραφεις πως εφερε μετα κοπων και βασανων τα χρηματα, θεμελιωσε το εργο και μετα παπαλα? Περασαν δεκαετιες και τιποτα οι διαδοχοι της μιζεριας? Ε! ρε Πετρο να τον ξαναφερουμε. Προχθες διαβαζα στο Βαφιαδη για τη θεμελιωση του Πνευμετικου Κεντρου της εκκλησιας οτι εγινε απο τον Πατριαρχη και τον μεγαλο Μπινο, τωρα γραφεις για το νερο, μετα τι θα γραψετε? Αν λοιπον αυτος ολα τα προωθησε και οι διαδοχοι αδιαφορησαν τοτε φιλε Πετρο χωρις ενδιασμους ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΙΝΟ. κ. Τακη ελα πισω. Π.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)