Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Καταγγελία για λογοκρισία στην ΕΡΤ λόγω Λέσβου - Χίου

Κεντρική, άνωθεν γραμμή στον τρόπο (μη) κάλυψης της εισβολής των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο από την ΕΡΤ και γενικά σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό έχει δοθεί στους δημοσιογράφους περιφερειακών σταθμών της κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με...

πληροφορίες του tvxs.gr, που επιβεβαιώνονται και με το μπλοκάρισμα των αναρτήσεων στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου και Βόλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, που οι περιφερειακοί σταθμοί είχαν τον έλεγχο των αναρτήσεων, πλέον τα δημοσιεύματα πρέπει να αποστέλλονται στα κεντρικά της ΕΡΤ να φιλτράρονται και να επιλέγεται κεντρικά ποιες ειδήσεις μπορούν να δημοσιευτούν.

Ειδικότερα, έχει κοπεί η εντολή «publish» (σσ. «δημοσίευση») με την οποία οι συντάκτες αναρτούν τα θέματα και στην θέση της μπήκε η εντολή… «υποβολή για έλεγχο».

Η εντολή αυτή αφορά όλους τους περιφερειακούς σταθμούς της κρατικής τηλεόρασης.

Μάλιστα, αφορμή για αυτήν την άγρια λογοκρισία φέρεται να αποτέλεσε η εύλογη άρνηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ στην Μυτιλήνη να υπακούσει στην απαίτηση της διοίκησης να «κατεβάσει» είδηση που είχε δημοσιεύσει, επειδή προφανώς περιέγραφε τα γεγονότα όπως ακριβώς είχαν.

‘Ετσι, το δημοσίευμα «κατέβηκε» κεντρικά και στη θέση μπήκε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Λίγο αργότερα, το «μπλόκο» στην ανάρτηση ειδήσεων γενικεύτηκε.

Το επόμενο θύμα της λογοκρισίας είναι η ΕΡΤ Βόλου, όπου επίσης δεν «ανεβαίνουν» ειδήσεις λόγω των γεγονότων στα νησιά του Β. Αιγαίου. Όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ Β. Αιγαίου, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους πρώτα να περνούν από έλεγχο τα θέματα και μετά να δημοσιεύονται.

Οι δημοσιογράφοι ενημέρωσαν για την λογοκρισία σε βάρος τους την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας και την ΠΟΕΣΥ.

Να σημειωθεί, πως λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, ξαφνικά, η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Αιγαίου (voreioaigaio.ert.gr) μπλοκαρίστηκε, με τον χρήστη που ήθελε να μπει στην σελίδα να βλέπει την ένδειξη «403 Forbidden».



Η ένδειξη αυτή σημαίνει πως η ιστοσελίδα δεν αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα, αλλά απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτήν.

Λίγα λεπτά αργότερα, η ένδειξη αντικαταστάθηκε από το «Error 520», το οποίο είχε «παγώσει» την πρώτη σελίδα του ιστότοπου σε αναρτήσεις μέχρι και τις 8.40 το πρωί! 



Υπενθυμίζεται, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε διευθυντές καναλιών, πριν την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά, και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της κάλυψης του Προσφυγικού, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στα νησιά...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)