Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Για τους εργαζόμενους-οδηγούς σχολικών λεωφορείων,


ΕΡΩΤΗΣΗ  ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων



     Οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων παγίως υπάγονται σε ασφαλιστικό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
     Πρόσφατα, ο ΕΦΚΑ, αφού έθεσε ερώτημα στο Υπουργείο Μεταφορών (άσχετο με ζητήματα ασφάλισης) εξέδωσε την από 4/3/2020 με αριθμό 51485/2020 διευκρινιστική απάντηση του, με την οποία θέτει υπό αμφισβήτηση το ως άνω καθεστώς. Κι ετούτο, χρησιμοποιώντας τον ΕΚ 1071/2009, πού όμως αφορά στη ρύθμιση της επιχειρηματικής αγοράς στη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, δηλαδή σε νομοθέτημα άσχετο με ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.
     Επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία δε διαφοροποιεί τα δικαιώματα των οδηγών λεωφορείων με βάση την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται, πολλώ δε μάλλον όταν ο άνω κανονισμός δεν ελήφθη καν υπ’ όψη για το χαρακτηρισμό επαγγελμάτων (και συγκεκριμένα των οδηγών) ως ΒΑΕ. Ούτε η εγκύκλιος ΙΚΑ 27/2012 εισάγει τέτοιες διαφοροποιήσεις.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός, τι θα πράξει προκειμένου να ακυρωθεί/αποσυρθεί η ως άνω καταφανώς μη σύννομη διευκρινιστική απάντηση του ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για να μεταβληθεί δυσμενώς για τους εργαζόμενους-οδηγούς σχολικών λεωφορείων, και όχι μόνο, αλλά σειράς κλάδων, το ασφαλιστικό καθεστώς τους.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Κατσώτης Χρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)