Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ''ΜΑΥΡΗ'' ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!!



Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι παραγωγοί κυρίως των πρώιμων ποικιλιών κερασιών και άλλων πυρηνόκαρπων, καθώς λόγω της πανδημίας – εξαιτίας της οποίας δεν μπόρεσαν να έρθουν
εργάτες γης από το εξωτερικό – οι καρποί κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα και να χαλάσουν.
Η λύση που δρομολογείται, ενδεχομένως προκαλέσει για πρώτη φορά στα χρονικά και καταπολέμηση του φαινομένου της «μαύρης» ή αδήλωτης εργασίας.

Ήδη, εδώ και κάποιες μέρες οι εργάτες έπρεπε να βρίσκονται στα χωράφια για να ξεκινήσουν οι αγροτικές εργασίες σε πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού ωστόσο και τα κλειστά σύνορα, οι εργάτες… αγνοούνται.

Όπως λέει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ) Πέλλας, Νίκος Μηνάς, μόνο στον δικό του νομό  (Πέλλα) χρειάζονται πάνω από 4.000 εργάτες, οι οποίοι άλλες χρονιές ερχόντουσαν από την Αλβανία καθώς οι Έλληνες δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να εργαστούν στα χωράφια.

Μόνο στην περιοχή της Φλαμουριάς , αναφέρει επίσης στο GRTimes.gr, o Αθανάσιος Μεγλένης, πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, έως και 1000 εργάτες γης απασχολούνταν στα περίπου 7.000 στρέμματα κερασιών και παρά το γεγονός ότι το μεροκάματο είναι κατά μέσο όρο στα 25 ευρώ με στέγη και τροφή, Έλληνες εργάτες δεν υπάρχουν ούτε για «δείγμα».

«Το θέμα είναι ότι δεν έρχονται. Σαφώς είναι δύσκολο να είσαι όλη μέρα κάτω από τον ήλιο, μέσα σε ένα χωράφι. Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό» τονίζει ο κ. Μεγλένης προσθέτοντας ότι τα κεράσια στην περιοχή του ήδη έπρεπε να είχαν αρχίσει να μαζεύονται.
Βρέθηκε λύση – «Τρέχουν» να προλάβουν οι αγρότες

Όπως προανήγγειλε το GRTimes.gr, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι αγρότες θα μπορούν να προσκαλούν εργάτες από την Αλβανία, οι οποίοι θα έρχονται στη χώρα μας χωρίς θεώρηση βίζας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με βάση αιτήματα που θα υποβάλουν οι αγρότες, θα συντάξουν καταστάσεις εργαζομένων από την Αλβανία, οι οποίοι θα μπορούν να περνούν τα σύνορα κατόπιν ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Μηνάς, η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Μαίου, όταν και θα έρθουν οι πρώτοι εργάτες, που θα μπουν σε καραντίνα επτά ημερών στα καταλύματα που θα τους παραχωρηθούν από τους εργοδότες και οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της. Κατά την άφιξη τους στα σύνορα, θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, με το συγκεκριμένο κόστος να το αναλαμβάνει το Ελληνικό δημόσιο.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούν να εργαστούν από τη στιγμή που έρθουν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι επτά μέρες θα πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, στο κατάλυμα που θα ορίσει ο εργοδότης» επισημαίνει ο κ. Μηνάς, αναφέροντας επίσης πως το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη πολύ στενό και πως η διαδικασία για την εγκατάσταση των αγροτών πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Για πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς «μαύρη» εργασία

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας, με την εφαρμογή της παραπάνω λύσης, την οποία χαρακτηρίζει ως μεγάλο επίτευγμα, για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα υπάρχει «μαύρη» εργασία καθώς οι ξένοι εργάτες αναγκαστικά θα δηλώνονται.

«Η διαδικασία και το εγχείρημα που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να διευκρινιστεί ένα θέμα με το εργόσημο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη συλλογή των στοιχείων που θα κατατεθούν στην Αποκεντρωμένη, για να κάνουμε τις προσκλήσεις.

Για πρώτη φορά προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη «μαύρη» εργασία, αλλά και η «μαύρη» διαχείριση προϊόντων. Θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς, να εκδώσουν εργόσημα και να έχουν τη φοροαπαλλαγή του 10%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηνάς, αναφέρεται και στο όφελος που θα προκύψει από την παραπάνω διαδικασία για το δημόσιο, καθώς μόνο από το εργόσημο και μόνο στον νομό Πέλλας, τα έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν το 1,5 εκ. ευρώ.

«Υπολογίστε 2,36 ευρώ την ημέρα συν ένα ευρώ από το παράβολο, για 3 μήνες που καλούμε κάποιον για νόμιμη εργασία. Αν υποθέσουμε ότι μπορεί να έρθουν ακόμη και 5000 εργαζόμενοι, τα έσοδα για το δημόσιο θα είναι πάνω από 1,5 εκ ευρώ. Αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε αυτήν την στιγμή» τονίζει.

Όπως λέει ο κ. Μηνάς τέλος, ο ίδιος και οι συνάδελφοι του, ζητούν από την κυβέρνηση λύση για το θέμα με τους μετακλητούς εργάτες, οι οποίοι προσκαλούνται από έναν παραγωγό σε κάποιον νομό, παίρνουν άδεια εργασίας και στη συνέχεια πολλοί από αυτούς φεύγουν από τον συγκεκριμένο νομό και πηγαίνουν σε κάποιον άλλο

1 σχόλιο:

(3)