Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


 
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΠΕΛΛΑΣ



  Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζουν μια ολοένα μεταβαλλόμενη
κι εχθρική κατάσταση στο εργασιακό τους περιβάλλον. Κλείσιμο καταστημάτων, συρρίκνωση προσωπικού (είτε με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου, είτε βίαια με απόσχιση κλάδων). Σήμερα, ύστερα από δυο μήνες εργασίας σε συνθήκες καραντίνας λόγω κορονοϊού, έρχεται άλλο ένα μέτρο της εργοδοσίας στην κατεύθυνση αύξησης της εκμετάλλευσης του προσωπικού. Αυτό της τηλεργασίας, της ανάθεσης καθηκόντων και διαχείρισης πληροφοριών για τον εργαζόμενο από το σπίτι.
  Η εργοδοσία κερδίζει πάρα πολλά: απρόσκοπτη λειτουργία και για την παραγωγή και αύξηση των κερδών της, μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια, επέκταση του εργάσιμου χρόνου, μειωμένο λειτουργικό κόστος, αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων έως και 50%!
  Οι εργαζόμενοι όμως το ζουν διαφορετικά: Ωράρια "λάστιχο", επέκταση του εργάσιμου χρόνου, ακόμα πιο εντατικοποιημένη εργασία. Αυτά φέρνει μαζί της η τηλεργασία για τους εργαζόμενους, περισσότερες ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεφωνήματα εκτός ωραρίου, σε βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα για να δουν μηνύματα και να διευθετήσουν «εκκρεμότητες» καταπατώντας σε πολλές περιπτώσεις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.
  Οι ρυθμοί της δουλειάς στο σπίτι δεν θα είναι ...χαλαροί, αφού η εργοδοσία εφαρμόζει μεθόδους «αξιολόγησης» και «στοχοθεσίας», βρίσκει τρόπους να πιέζει για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πιο εντατικοποιημένη εργασία. Χάνονται τα όρια ανάμεσα σε ιδιωτική κι επαγγελματική ζωή.
  Το λειτουργικό κόστος που γλιτώνουν οι επιχειρήσεις, το φορτώνονται οι εργαζόμενοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχεται εταιρικός εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δικό τους!
Παράλληλα, εντείνονται προβλήματα υγείας όπως μυοσκελετικά, νοητική και οπτική κόπωση.
   Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν, η πανδημία δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή για την περαιτέρω εφαρμογή της τηλεργασίας. Από αυτή πάλι θα θησαυρίσουν οι τράπεζες και όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι.
  Ευθύνες έχουν όλα τα άλλα κόμματα, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τη στάση που κρατάνε οι δυνάμεις τους μέσα στα επιχειρησιακά σωματεία, που είτε στηρίζουν και προωθούν την τηλεργασία είτε δήθεν βλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν την ένταξή της στις επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι σε διαδικασία να υπογραφούν, όπως στην Τράπεζα Πειραιώς.
  Η λογική του “αφού δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, να διαπραγματευτούμε τους όρους με τους οποίους θα γίνεται”, η λογική του μικρότερου κακού, είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους. Με αυτή τη στάση τους τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν δει να χάνονται μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα.              Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αντιπαλέψουν τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζών και των εργοδοτών, αρκεί να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και οι ενώσεις του, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
  Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη εργασία, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.
  Σήμερα, 26 Μάη, στηρίζουμε την πανελλαδική ημέρα δράσης των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα για την Τηλεργασία, που γίνεται με πρωτοβουλία του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών & Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής.

Απαιτούμε:

           Να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Όχι στην τηλεργασία.
           Την κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
           Όχι στην εκ περιτροπής εργασία, στις αναστολές συμβάσεων.
           Καμία απόλυση, καμία αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζομένων.
           Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
           Προστασία των ευπαθών ομάδων. Άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσο διαρκούν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.
           Καμία άδεια ειδικού σκοπού να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)