Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται το δικαστικό μπλόκο για τις εργασίες στον Εδεσσαίο ποταμό



Συνεχίζεται το δικαστικό μπλόκο για οποιαδήποτε εργασία στεγανοποίησης στον Εδεσσαίο ποταμό, μετά τη χθεσινή  εκδίκαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Έδεσσας
της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που κατέθεσαν εννέα πολίτες για το αντιπλημμυρικό έργο που αποφασίστηκε να γίνει εκεί.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ουσιαστικά διατήρησε την ισχύ της προσωρινής διαταγής που είχε αποφασιστεί στην πρώτη φάση της εκδίκασης της υπόθεσης πριν από 10 ημέρες περίπου.
Έτσι λοιπόν παρατείνεται το «δικαστικό φρένο» στις εργασίες στον ποταμό έως τα μέσα Ιουλίου, οπότε και προβλέπεται να εκδοθεί οριστική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα. Μέχρι και την τελική απόφαση του Δικαστηρίου, η Έδρα αποφάσισε τη διατήρηση της αναστολής όλων των εργασιών στον Εδεσσαίο ποταμό από την εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζουμε ότι στην αίτησή τους οι πολίτες κάνουν λόγο για "υποβάθμιση του περιβάλλοντος" και ζητούν την προστασία του ποταμού, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται συλλογικότητες και κάτοικοι οι οποίοι μιλούν για τσιμεντοποίηση του ομορφότερου σημείου της Έδεσσας και από την άλλη τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας -στο πλευρό του οποίου στέκεται και ο δήμαρχος Έδεσσας - να μιλούν για ένα "στολίδι" που θα θωρακίσει την πόλη από πλημμύρες. Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα καθώς ο Εδεσσαίος ποταμός άρχισε να εισχωρεί σε υπόγεια των πολυκατοικιών που βρίσκονται περιμετρικά του, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Πέλλας αλλά και τον οικείο δήμο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια πολιτών της περιοχής με τίτλο «Σώστε τον Εδεσσαίο Ποταμό και τους Καταρράκτες της Έδεσσας, κινδυνεύουν!», έχοντας συγκεντρώσει μέχρι και σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου, περισσότερες από 1.000 υπογραφές. Όπως εξηγούν κάτοικοι που αντιδρούν στο έργο «η τσιμεντοποίηση της φυσικής κοίτης του Εδεσσαίου ποταμού βάζει σε κίνδυνο όλο το γεωλογικό υπόβαθρο της πόλης και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή νέκρωση του βράχου πάνω στον οποίο είναι ουσιαστικά χτισμένη η Έδεσσα, τον θάνατο της βιοποικιλότητας, του πράσινου και την υποβάθμιση του ποταμού σε ένα τσιμεντένιο κανάλι. Ταυτόχρονα μειώνοντας την αισθητική του αξία, απαξιώνουμε ένα πόλο έλξης για την τουριστική κίνηση της πόλης αλλά και τους αγροκαλλιεργητές της Έδεσσας που θα δουν τα ρυάκια να στεγνώνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)