Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Νέα κρούσματα σαρώνουν τα Βαλκάνια, ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Νέα κρούσματα σαρώνουν τα Βαλκάνια, ο κίνδυνος για την ΕλλάδαΗ Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για να υποδεχθεί τουρίστες, ενώ την ίδια ώρα ο κορονοϊός και τα νέα κρούσματα σαρώνουν πολλές χώρες και τα Βαλκάνια. Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε στην Ελλάδα περισσότερα νέα κρούσματα κάθε μέρα, καθώς εύλογη ανησυχία προκαλεί το άνοιγμα των πτήσεων και των συνόρων.


Μάλιστα φαίνεται ότι τουρίστες από τη Βρετανία θα έρχονται στην Ελλάδα με ειδική συμφωνία χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην Ελλάδα οι ειδικοί χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα νέα κρούσματα, ενώ η πανδημία γνωρίζει έξαρση στα Βαλκάνια.

Πέρα από την υποδοχή ταξιδιωτών από διεθνείς προορισμούς σε αεροδρόμια και λιμάνια, την Τετάρτη 1η Ιουλίου προβλέπεται να ανοίξουν ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών σε Κρυσταλλοπηγή, Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύο από τα δέκα κρούσματα της Κυριακής είναι εισαγόμενα από πρόσφατο ταξίδι στην Αλβανία.

Παράλληλα, μεμονωμένα κρούσματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στα νησιά μας.
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 10 νέα κρούσματα του νέου ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: Δύο εισαγόμενα από πρόσφατο ταξίδι στην Αλβανία, τρία στην Ξάνθη, από ένα σε Αττική και Καστοριά, δύο στη Ροδόπη και ένα ακόμη το οποίο είναι αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας και κατοικίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας είναι 3376, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Η διασπορά του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς προκαλεί ακόμη «πονοκέφαλο» στην επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σύψας, τόνισε πως υπάρχει μία σχετική χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ειδικά από τους νέους.

Πάντως η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν αναιρεί το γεγονός -όπως τονίζουν και ανελλιπώς οι ειδικοί – πως θα υπάρξει αργά η γρήγορα ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο με τον Δεκέμβριο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος θεωρεί πως μεν θα υπάρξει επανάκαμψη του ιού, χωρίς όμως να έχουμε πάλι τοπικά lockdown.

Ειδικότερα, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό , Νίκος Σύψας, για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος μέσα στο καλοκαίρι ή αργότερα το φθινόπωρο και τα μέσα προστασίας που πρέπει να εφαρμόσουμε ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου. Από τις ηλικιακές ομάδες, η νεολαία είναι αυτή που παρουσιάζει μια τάση παρέκκλισης από την εφαρμογή των μέτρων κι εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και τα νέα κρούσματα.

Όπως είπε, ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο ομάδες, σε εκείνους που έχουν πειστεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης και σε εκείνους, που αμφισβητούν την ύπαρξη της πανδημίας.

«Προσπαθώ να μην απαντάω, τις περισσότερες φορές, γιατί δεν υπάρχει απάντηση» σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Το λένε και κάποιοι γιατροί δυστυχώς, αλλά έτσι είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Όταν έχουμε κρίση, έχουμε την τάση να χαλαρώνουμε κι όταν τελειώνει η κρίση, έχουμε την τάση να κριτικάρουμε όσα έχουν γίνει».

Έξαρση με τα νέα κρούσματα στη Σερβία

Αυξάνεται, σε καθημερινή βάση, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση της επιδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 254 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς.
Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τα 14.046 και οι νεκροί ανέρχονται σε 270.

Οι Σέρβοι πολίτες είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιους που πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ' εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Χθές βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, ο υπουργός 'Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο επικεφαλής τους γραφείου της κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ.

Νικημένος από τον κορονοϊό «έφυγε» και ο πρώην προπονητής του ΑΡΗ Ίλια Πέτκοβιτς.

Δύο πόλεις στη Σερβία, το Κραγκούγεβατς και η Τούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Συναγερμός σήμανε και στο Κόσοβο όπου μόνο χθές, επί συνόλου 207 δειγμάτων που εξετάστηκαν, τα 96 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Στο Κόσοβο νόσησαν από τον Covid-19 συνολικά 2590 άτομα ενώ απεβίωσαν 48 ασθενείς.

Ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, με ανάρτηση του στο Facebook, αναφέρει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική και προειδοποίησε ότι «εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση οι γιατροί θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα να επιλέγουν ποιον ασθενή θα βοηθήσουν».

Φαούτσι: Απίθανη η ανοσία της αγέλης και με εμβόλιο στις ΗΠΑ

Διατεθειμένος να «υποχωρήσει» σε ένα εμβόλιο κοροναϊού με αποτελεσματικότητα 70% – 75% δηλώνει ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, όμως προειδοποιεί ότι αυτού του είδους η ατελής προστασία σε συνδυασμό με τη δημοτικότητα του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα, συνεπάγεται ότι είναι «μάλλον απίθανο» οι ΗΠΑ να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας ώστε να ανακόψουν την επέλαση του κορονοϊού.

«Το καλύτερο εμβόλιο που έχουμε αναπτύξει ποτέ, εκείνο της ιλαράς, έχει αποτελεσματικότητα 90% με 95%», δήλωσε ο Φάουτσι, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Θα ήταν υπέροχο αν φτάναμε σε αυτά τα επίπεδα. Όμως δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Θα υποχωρούσα σε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 70%-75%».

Δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών θα προσπαθούσε να αποφύγει τον εμβολιασμό.

Σε συνέντευξη στο CNN την Παρασκευή, ο Φάουτσι δήλωσε ότι αν μόνο τα δύο τρίτα του πληθυσμού εμβολιαστούν, το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)