Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ


·        ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ  ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ





Επιτόπου στις περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινοβραδινή ¨διπλή¨ θεομηνία έσπευσε ο Γιώργος Καρασμάνης, διαπιστώνοντας και προσωπικά τις μεγάλες ζημιές:  Την περιοχή ανατολικά των Γιαννιτσών προς Αρχοντικό όπου, τις απογευματινές ώρες  σφοδρή χαλαζόπτωση συνοδευόμενη από δυνατή βροχή χτύπησε βαμβακοφυτείες και δενδροκαλλιέργειες – κυρίως ροδάκινα… Και τις περιοχές, μια στο χωριό Σανδάλι και μια άλλη προς την Καλή που, μετά τις 9 το βράδυ, μπουρίνι με χαλάζι, βροχή και ανεμοστρόβιλο ξερίζωσαν δέντρα όπως βερυκοκιές και ολόκληρες παλμέτες με ακτινίδια, και τσάκισε κυριολεκτικά τις ροδακινιές ρίχνοντας στο έδαφος κλαδιά και ροδάκινα. Με τις τελευταίες περιοχές, δυστυχώς, να μην καλύπονται από τον Κανονισμό των ΠΣΕΑ που προβλέπει ως προϋπόθεση αποζημιώσεων στο φυτικό κεφάλαιο να έχει πληγεί το 30% σε επίπεδο Νομού – ενώ ο καρπός καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
Ωστόσο, τώρα, με την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα συμπεριληφθούν και αυτές οι περιπτώσεις. Όπως υπάρχει και η δυνατότητα, οι παραπάνω περιοχές να συμπεριληφθούν στο ετήσιο Πρόγραμμα αποζημιώσεων και οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ.
Ο Γιώργος Καρασμάνης ενημέρωσε του πληγέντες ότι μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και τα 35 εκατομμύρια που θα δοθούν με απόφασή του στον ΕΛΓΑ για να πληρώσει οφειλόμενες υποχρεώσεις του, οι παραγωγοί θα λάβουν και το υπόλοιπο  35% των αποζημιώσεών τους.
Είναι μια ακόμη δικαίωση του Γιώργου Καρασμάνη ο οποίος, επί σειρά ετών έχει δώσει ανυποχώρητες μάχες για ένα ισχυρό ταμείο του ΕΛΓΑ μέσω τριμερούς χρηματοδότησης – δηλαδή: ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κοινοτικά κονδύλια και πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ήδη από το 2011 ως επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού, ο πρώην Υπουργός είχε μαζί με ομάδα τεχνοκρατών εκπονήσει ένα σχέδιο Νόμου 22 άρθρων για τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών του Οργανισμού. Ένα σχέδιο Νόμου που, που λόγω των εκλογών του 2015, δεν πρόλαβε να υλοποιήσει. Παρά ταύτα, ως Υπουργός, έκανε το μέτρο Μ17 με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια για τη ¨γενναία¨ ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή που, πλέον, είναι σχεδόν φαινόμενο καθημερινό, όπως η χθεσινή αιφνίδια διπλή θεομηνία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μέτρο δεν το προχώρησε και άφησε να χαθούν τα 200 εκατομμύρια! Όπως δυστυχώς έπραξε και με το μέτρο Μ5 με τα 45 εκατομμύρια για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες. Κι’ αυτό το πρόγραμμα από την ίδια Κυβέρνηση βάλτωσε, δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ και μόλις τώρα άρχισε να ¨ξεμπλοκάρει¨.
Δικαιώνεται ακόμη η πρόσφατη παρέμβαση Καρασμάνη που, από το Βήμα της Βουλής στις 30 Ιουνίου, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο περί μικροπιστώσεων, έκανε ειδική αναφορά στην δυσχερή θέση ρευστότητας στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, και ζήτησε να στηριχθεί και να ενισχυθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για να αποπληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τις υποχρεώσεις του  στους παραγωγούς – και πρωτίστως το οφειλόμενο 35% των αποζημιώσεων τους! Όπως και ένα χρόνο νωρίτερα στις 19 Ιουλίου 2019, σε ενημερωτική συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη,  κατέθεσε στον νυν Υπουργό τροπολογίες μεταξύ των οποίων και αυτή που προέβλεπε την υποχρεωτική καταβολή από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσού ίσου με το 20% των εισφορών αγροτών για ενίσχυση του ΕΛΓΑ.  Και επί ένα χρόνο με συνεχείς παρεμβάσεις του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  επανέφερε επίμονα το θέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)