Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Στη Βουλή από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι 155 απευθείας αναθέσεις...


Στη Βουλή από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι 155 απευθείας αναθέσειςΣτη Βουλή έφτασαν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και ειδικότερα για τα έργα και τις ημέρες του προέδρου του Κέντρου, Διονύση Κυριακόπουλου. Με συγκεκριμένα ερωτήματα, σκληρή κριτική, αλλά και πρόσθετες αποκαλύψεις το...
ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να απαντήσει με τεκμήρια, καθώς η ερώτηση συνοδεύεται και από αίτημα κατάθεσης εγγράφων.

Στην ερώτηση του αντιπολιτευόμενου κόμματος αλλά και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής υιοθετείται το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» -αν και δεν μνημονεύεται η εφημερίδα μας- και έρχονται να προστεθούν νέα στοιχεία, τα οποία περιγράφουν το μέγεθος των απευθείας αναθέσεων που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ αλλά και της επιστημονικής απαξίωσης στην οποία οδηγείται δημόσιος φορέας.

Οπως αποκαλύψαμε, στο πρόσωπο του κ. Κυριακόπουλου έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για απευθείας αναθέσεις. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ελήφθη με επίκληση της πανδημίας και λόγων «ευελιξίας», ωστόσο στο έγγραφο της απόφασης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια ουδεμία αναφορά γίνεται σε υγειονομική κρίση -που υποτίθεται ότι επέβαλε τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας- κι επομένως η απόφαση μοιάζει να ισχύει για πάντα και… για τα πάντα.

Οπισθοδρόμηση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποκαλύπτει ότι ο κ. Κυριακόπουλος σε 10 μήνες προεδρικής θητείας έχει υπογράψει 155 απευθείας αναθέσεις, ο οποίες, εάν εξεταστούν από κάποιον παρατηρητή «με την καλή πρόθεση να τις αποδώσει στα έκτακτα υγειονομικά μέτρα», θα διαπιστωθεί ότι «μόνο 6 ενδεχομένως να σχετίζονται με τον κορονοϊό»! Ενδιαφέρον έχει και το μέτρο σύγκρισης που παραθέτει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.: η προκάτοχος του κ. Κυριακόπουλου στο πρώτο δεκάμηνο της θητείας της «είχε υπογράψει 23 αποφάσεις απευθείας αναθέσεων».

Επιπλέον το αντιπολιτευόμενο κόμμα καταλογίζει στον κ. Κυριακόπουλο:

● Ανευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση στο θέμα της διαχείρισης της πληροφορίας της δημόσιας διοίκησης και των ανοιχτών δεδομένων, καθώς «αγνοεί εντελώς τις υποχρεώσεις περί ανάρτησης, επικαιροποίησης, καταλογογράφησης και διαθεσιμότητας ανοιχτών δεδομένων».

● Απαξίωση του ψηφιακού αποθετηρίου (όπου αναρτώνται οι εργασίες-«θησαυροί» των σπουδαστών της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης), το οποίο «δεν λειτουργεί»: όχι μόνο δεν αναρτώνται νέες πηγές και πληροφορίες σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε στο πλούσιο υλικό που είχε αναρτηθεί στο αποθετήριο τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τα λοιπά ο κ. Πιερρακάκης μάς διαβεβαιώνει ότι κάνουμε άλματα προς το ψηφιακό κράτος!» σχολιάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα μεταξύ άλλων ζητά «πλήρη διαφάνεια και έλεγχο όλων των απευθείας αναθέσεων της ηγεσίας του ΕΚΔΔΑ», αλλά και την «άμεση προκήρυξη της θέσης γενικού διευθυντή/τριας Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διοικητικός έλεγχος της κομματικής αυθαιρεσίας των γαλάζιων στελεχών». 

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», η συγκεκριμένη διευθυντική θέση συστήθηκε με το νέο οργανόγραμμα του ΕΚΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2019. Η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης με εποπτεία του ΑΣΕΠ αγνοείται, ωστόσο ο κ. Κυριακόπουλος έχει τοποθετήσει πρόσωπο της αρεσκείας του. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ανακοίνωσή του θυμίζει ότι το ΕΚΔΔΑ συστήθηκε το 1983, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. «Δεν ανεχόμαστε να γίνεται κομματικό παραμάγαζο στα χέρια της Ν.Δ.» καταλήγει στην ανακοίνωσή του...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)