Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Μαθήματα τελετών από ….Μακεδονομάχους


Δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο αυτονόητο

 
Όταν σβήνουν τα φώτα των εορτών  και των συμφερόντων (κυρίως πολιτικών) πάσα τελετή  ανούσια   και ομοία.   Μια δικαιολογημένη δήλωση-διαπίστωση του πρώην Δημάρχου Αλμωπίας ΔΗΜΉΤΡΗ Μπίνου για την απουσία πολλών από την σεμνή τελετή ου γίνεται κάθε χρόνο   στο Γαρέφι για να  τιμηθούν τοπικοί Μακεδονομάχοι , άναψε φωτιές δηλώσεων. Άλλες χρονιές και κυρίως προεκλογικές γινότανε χαμός. Φέτος ήταν σαν να μην έγινε. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Και αν δεν ήταν τα δημόσια σχόλια του τέως Δημάρχου , ούτε που θα το παίρναμε χαμπάρι γιατί αποσιωπήθηκε.


  ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

"Εμείς συνεχίζουμε να τιμούμε όλους αυτούς τους αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους σε αυτά τα χώματα, αντίθετα με εκείνους που πέταξαν τις ασπίδες και τις χλαμύδες τους αμέσως μόλις πέτυχαν τους πραγματικούς τους στόχους, απουσιάζοντας ως Δημοτική Αρχή από τη σημερινή σημαντική ημέρα Ιστορικής μνήμης".










 ΤΡΙΣΑΓΙΟ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ , Δημήτρη Γιουματζίδη   ως δελτίο τύπου  κάνει λόγο για…. τρισάγιο

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020, στις 11πμ, η Τοπική Κοινότητα Γαρεφίου Αλμωπίας και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας,  έκαναν τρισάγιο στο ηρώων της κεντρικής πλατείας του Άνω Γαρεφίου με αφορμή την επέτειο θανάτου του Καπετάν Γαρέφη, και υπέρ αναπαύσεων των ψυχών  όλων των γηγενών Μακεδονομάχων.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων του Κορωναϊού, το τρισάγιο είχε προγραμματιστεί να γίνει στο βουνό στο σημείο της μάχης με τους κομιτατζήδες και του τραυματισμού του Καπετάν Γαρέφη αλλά και για να εγκαινιάσουμε το απέριττο  μνημείο που με εξαιρετική ευαισθησία και προσωπική εργασία κατασκεύασε ο Ιωάννης Γκιώσης με τους γιούς του.
    
Οι βροχοπτώσεις εμπόδισαν την μετάβαση στο βουνό και την τελευταία στιγμή αποφασίσθηκε το τρισάγιο να γίνει στο ηρώων του χωριού. Για τον λόγο αυτόν δεν ήταν δυνατό να σταλούν προσκλήσεις ή ακόμα και να ειδοποιηθεί κάποιος τηλεφωνικά.
    
Στο τρισάγιο συμμετείχαν, εκτός του Παπα Μάρκου και των ψαλτών, τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου μας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαρεφίου  Πέτρος Νικολάου και όσοι το άκουσαν στην εκκλησία και βρέθηκαν, εκείνη την ώρα, στον χώρο των μνημείων στο κέντρο του χωριού.
Α
Μετά την προδοσία της συμφωνίας των Πρεσπών, που η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε και η σημερινή φανατικά εφαρμόζει, είναι μεγαλύτερη η ανάγκη διατήρησης της μνήμης όσων αγωνίσθηκαν και έχυσαν το αίμα τους  για την Ελληνικότητα των Μακεδόνων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                
Δημήτριος Γιουματζίδης 


Όπως και να ‘έχουν τα πράγματα ο Σύλλογος  Απογόνων δεν αναφέρει για ποιον λόγο  δεν προηγήθηκε καμία ανακοίνωση όπως σε άλλες περιπτώσεις  σε άλλες περιοχές.  Ούτε και για ποιον λόγο δεν αναφέρεται η παρουσία του τέως Δημάρχου. Εκτός και αν δεν τον γνωρίζει πλέον ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου.
Είναι προφανές όμως η παρουσία του  Δ. Μπίνου  ενόχλησε περισσότερο από την απουσία  των ενεργών Μακεδονομάχων  που κατέλαβαν εξουσίες και δεν χρειάζονται τώρα τον « Μακεδονικό αγώνα». 

ΔΗΘΕΝ ΤΕΛΕΤΗ






Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
 ΔΗΘΕΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Τότε και τώρα.

Θα μπορούσε να είναι ο χαρακτηρισμός, σχετικά με την δήθεν εκδήλωση που δεν διοργανώθηκε από κανέναν, απλά πήγαμε και κάναμε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Κώστα Γαρεφη. Είναι πολύ φτωχό και άδικο, αν όχι πρόχειρο όλο το στήσιμο της δήθεν εκδήλωσης.

Όπως θα δείτε παρακάτω φαίνεται ότι το 2017 αλλά και άλλα χρόνια πιο πριν γινόντουσαν οργανωμένες εκδηλώσεις με την συμμετοχή τοπικών συλλογών όπως Μ.Σ. Γαρεφείου Κώστας Γαρέφης, Παννεληνια ομοσπονδία πολιτιστικών συλλογών Μακεδόνων και άλλων φορέων, του προέδρου του χωριού, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και όχι μόνο καθώς και την προβολή από τον τοπικό τύπο.

Ειλικρινά λυπάμαι για το επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιπαλοτητας που έχει δημιουργηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όλα αυτά τα αναφέρω καθώς μίλησα με τον πρόεδρο του χωριού και τον κύριο Δημήτριος Γιουματζίδης, που είναι πρόεδρος της ποπσμ. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει που στο βωμό για προβολή αμφισβητουμε και προσπαθούμε να προσβάλλουμε σταθερές απόψεις για τα εθνικά θέματα. Κρίμα.

Τελικά  τι  ήταν ;
 τρισάγιο,
Εδήλωση
ή  δήθεν τελετή;

Κάθε Μακεδονομαχική απάντηση   δεκτή

16 σχόλια:

  1. Ο πρόεδρος των Μακεδονομάχων από κι ως που;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο ¨μακεδονομάχος" Γιουματζίδης εδώ και χρόνια γυρίζει στα μακεδονικά χωριά και μαλώνει τους συλλόγους που βάζουν μακεδονικά τραγούδια. Φανατικός αντιμακεδόνας δικαιολογημένα τιμάει τον Γαρέφη.

      Διαγραφή
    2. Μακεδονομάχος είναι ο άνθρωπος την δουλειά του κανει.

      Διαγραφή
  2. Ο ειδικός σου αναλυτής Τράγιος τι λέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορώ. Οι Πόντιοι έκαναν την εκδήλωση? Βλέπω πολλές σημαίες ποντιακών συλλόγων. Αλλά τι δουλειά είχαν οι Πόντιοι αφού εκείνη την εποχή δεν είχαν έρθει στη Μακεδονία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I.pondiji.se.ola.mesa.mexri.ke.makedonomaxi.jinikane.apo.pu.os.pu.tralala.tralala.👳‍♀️👳‍♀️👳‍♀️👳‍♀️👳‍♀️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σλαύοι πάντως είναι ξανθοί και άσπροι.Μήπως επί τουρκοκρατίας έγινε καμμία μετάλλαξη;Για ρωτήστε τις γιαγιάδες σας ρε Ερνταγάνοβ που μιλάτε για πόντιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ την γιαγιά σου την ρώτησες;Εμείς ξέρουμε τι είμαστε εσείς;

      Διαγραφή
  6. Γιουματζίδης Δημήτριος22 Αυγούστου 2020 στις 8:29 μ.μ.

    Πολύ ξεκάθαρη η προσπάθειά σου PETROS να μειώσεις τους Μακεδονομάχους, να ειρωνευτείς το εφετεινό μνημόσυνο του Καπετάν Γαρέφη, να με μπλέξεις σε πολιτικές αντιπαλότητες και να δώσεις αφορμή σε διχαστικά για την κοινωνία σχόλια «αγνώστων» για τους πόντιους.
    Για αυτό θα σου απαντήσω με την σειρά σε όλα.
    .α) Ο τίτλος του Μακεδονομάχου είναι τιμή για όποιον του αποδίδεται γιατί περιλαμβάνει και τον αγώνα των γηγενών Μακεδόνων για την υπεράσπιση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστεώς τους και της Ελληνικής εθνικής συνείδησής τους από την βίαιη προσπάθεια εκβουλγαριμού τους και ένταξής τους στην Βουλγαρική εξαρχία από τις οργανωμένες ομάδες των Βούλγαρων κομιτατζήδων.
    .β) Για να μην μπερδεύεις τις λέξεις, εκδήλωση, μνημόσυνο και τρισάγιο και δημιουργείς εντυπώσεις σύγχυσης, σου διευκρινίζω ότι κατά την διάρκεια της θρησκευτικής εκδήλωσης που ονομάζεται μνημοσύνου τελείται τρισάγιο στο μνημείο και μοιράζονται κόλυβα στην εκκλησία κάτι το οποίο την Κυριακή έγινε. Εάν για συντομία κάποιος μιλάει μόνον για μνημόσυνο ή για τρισάγιο δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
    .γ) Προφανώς διάβασες πολύ βιαστικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων όπου υπάρχουν οι απαντήσεις που ζητάς. Ξαναδιάβασέ την. Σου διευκρινίζω μόνον ότι για τον αρχικό σχεδιασμό τέλεσης του μνημοσύνου στο βουνό δεν στείλαμε προσκλήσεις γιατί ήταν πρακτικά αδύνατο να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια των επισήμων και των συμμετεχόντων λόγω του εξαιρετικά δύσβατου δρόμου και των βροχοπτώσεων. Λόγω των περιορισμών του κοροναϊού ήταν ευκαιρία να αναδείξουμε το μνημείο που κατασκεύασε εθελοντικά γηγενής Μακεδόνας, από το Γαρέφη, με Ελληνική ψυχή πρώτα απ’ όλα.
    Χαίρομαι πάντως για το ενδιαφέρον σου για την αναβάθμιση του μνημόσυνου του Καπετάν Γαρέφη και των γηγενών Μακεδονομάχων. Του χρόνου, ελπίζοντας στην απουσία του κορωναϊού, να το κάνουμε με την επισημότητα των προηγούμενων χρόνων και ακόμα καλύτερο.
    .δ)Επέτρεψέ μου όμως με την ευκαιρία να απαντήσω και στους κομπλεξικούς ανώνυμους που κάνουν σχόλια για τους πόντιους στην ανάρτησή σου. Είμαι περήφανος για την ποντιακή καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου και την Μακεδονική καταγωγή μου από την πλευρά της μητέρας μου. Την ιδιότητα του απογόνου Μακεδονομάχου την κληρονόμησα από τον παππού και τον πατέρα της μητέρας μου, του οποίου το όνομα φέρω, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις εθελοντικές ομάδες γηγενών Μακεδόνων του χωριού Μεσημέρι Έδεσσας για να υπερασπίσουν την Ελληνικότητά τους απέναντι στις βιαιότητες και την προπαγάνδα των βούλγαρων κομιτατζήδων, παρά το ότι μιλούσαν τα «Ντόπικα».
    .ε) Όπως επίσης και στον άλλον που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του και γράφει για τα «ντόπικα» τραγούδια. Θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, την οποία εφαρμόζω, είναι ότι σε τοπικό επίπεδο, λόγω των ιδιαίτερων τοπικών παραδόσεων, μπορούν να ακουστούν τραγούδια στα «ντόπικα» που αναφέρονται στον γάμο και την καθημερινότητα. Φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική παράδοση τα προπαγανδιστικά τραγούδια, που τραγουδιούνται στα σκοπιανά, πχ για τον βούλγαρο (σύμφωνα πλέον και για τους σκοπιανούς) Γκότσε Ντέλτσεφ, την ένωση των τριών Μακεδονιών και του σλαβοποιημένου Τσάρου Αλεξάνντερ που ακόμα και η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών αναγνώρισε την Ελληνικότητά του.

    Γιουματζίδης Δημήτριος
    Φυσικός- Καθηγητής Πληροφορικής ΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άθελά σου ή πολύ ηθελημένα προσπαθείς να πάρεις και εσύ παράσημο 'Σαμαντοφάγου΄. Ούτε ειρωνεύομαι κανέναν ούτε οτιδήποτε άλλο. Εσείς τα κάνατε μαντάρα και για να χτυπήσετε αυτούς που σας επισήμαναν τα αυτονόητα, ψάχνετε για δικαιολογίες. Αντί να ζητήσετε συγνώμη , ζητάτε και τα ρέστα. Ασπίδες και χλαμύδες μετά τις εκλογές ατάκτως ερριμένες .Μάλλον όσα ισχυρίζεστε για τους άλλους τα κάνατε εσείς.Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση των αναγνωστών που κάθε άλλο παρά ανόητοι είναι , όπως δίνετε την εντύπωση ,ότι τους θεωρείτε.


      Πέτρος Σαμάνδης

      Διαγραφή
    2. Τι θα πει μπορούν να ακουστούν;Πείτε την αλήθεια έχετε αλλεργία στους ντόπιους και στις παραδόσεις τους.Η δράση φέρνει αντίδραση και κάνετε το ένα λάθος πάνω στο άλλο..Αλλά να ξέρετε δεν είμαστε οι παππουδες μας διαβάζουμε μαθαίνουμε και πλέον θα απαντάμε σε όλα.

      Διαγραφή
  7. Εμεις ειμαστε Ελληνες απογονοι αξιων κ προκομενων κ προπαντων μιλαμε την Ποντιακη Διαλεκτο που διδάσκεται κ αναγνωριστηκε κ οχι το δικο σας Ιδιωμα που ουτε γραφεται ουτε υπαρχει πουθενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς είμαστε ανεπροκοποι και χωρίς αξίες ε;Μην αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιο λόγο σας βρίζουμε....Όσο για την ποντιακή διάλεκτο,για πες μου που διδάσκεται καθώς τι αναγνωρίστηκε;

      Διαγραφή
  8. Πρωτου ερθουν οι προσφυγες κοιμοσασταν με τις τσουραπες σας εφεραν πολιτισμο οσο για το που διδασκεται ψαξε κ θα δεις μαικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη γελιεσαι φιλαράκι ότι φέρατε πολιτισμό,ένα χωράφι δεν ξέρατε να περιποιηθειτε οχι να διδάξετε πολιτισμό,το μόνο που φέρατε έτσι για την ιστορία είναι ο κομμουνισμός και τα μπαχαρικά.Οσο για το που διδάσκεται,μου λες να ψάξω,τι να ψαξω;Δεν υπάρχει κάτι να ψάξω...

      Διαγραφή
  9. Mi.mu.pis.oti.iparxi.ke.pondijaki.grafi.jati.den.tin.ferate.mipos.tin.xexasate.na.tin.ferite.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)