Άρθρο του Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ
Πτέραρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
“Είναι καταπληκτικός αυτός ο μικρός ελληνικός λαός που εργάζεται και πετυχαίνει παντού, εκτός από την πατρίδα του”
(Edmond About, 1828-1885, Γάλλος συγγραφέας)
Ήδη υπογράφηκε συμφωνία ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Δυστυχώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τμηματικά και όχι όπως αρμόζει στις περιπτώσεις αυτές συνολικά, χωρίς να γίνεται επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ΝΜ και με μειωμένη επήρεια στα μεγάλα νησιά, αφήνοντας έτσι έξω τα μικρά νησιά και κυρίως το Καστελόριζο.
Σε πρόσφατο κείμενο μου για το θέμα αυτό αναφέρω: «Με τους Ιταλούς, υπογράψαμε συμφωνία για την ΑΟΖ, βάση του σύμφωνου της θάλασσας του 1958 της Γενεύης και όχι με αυτό του 1982 (MontegoBay). Δώσαμε έτσι το δικαίωμα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες (πχ Αίγυπτος), να ζητάει χαμηλή έως καθόλου «επήρεια» των νησιών μας, τη στιγμή που η ίδια έχει εξασφαλίσει πλήρη για τα δικά της νησιά Tiran και Sanafir στη δική της οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Σαουδική Αραβία«.
Σαφώς πλέον υποπτεύομαι ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί τη δεύτερη πράξη του έργου και ότι έχει στρωθεί το χαλί σ΄αυτό που γράφει o Αλέξης Παπαχελάς στις εξομολογήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη («Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια», εκδόσεις Παπαδόπουλος):
«Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή.
Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές».
Λυπάμαι, αλλά στην τρίτη φάση του έργου, εμείς τελικά θα πάρουμε το ¨μικρό¨ (μέρος) και όχι οι Τούρκοι, ενώ έγιναν τα πρώτα βήματα ώστε να ξεχάσουμε :α) τον 28ο παράλληλο και β) το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου. Για τον λόγο αυτό και για όσους χειροκροτούν το επίτευγμα της συμφωνίας αυτής, μίλησε κάποτε ο Σωκράτης, 469-399 πΧ:
¨Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης¨Πριν λίγες ημέρες πέρασε στα ΜΜΕ ότι φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου.Όποιος ζήτησε την γνώμη μου τις ημέρες εκείνες του είπα ότι δεν θα γίνει τίποτα. Αυτό που θα πάρουν οι γείτονες μας, θα το πάρουν χωρίς να ρίξουν μια σφαίρα των 5 $, τόσο φτηνά. Είμαστε πλέον έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις.
Το μήνυμα όμως που δεν έγινε κατανοητό στην αναφορά μου στο 1922 είναι: ¨Πεντάγωνο Γουδή δύο στάσεις με το αστικό λεωφορείο¨.
Κατ΄αρχάς οι ανιστόρητοι και κακώς πληροφορημένοι προχωρούν σε παραχωρήσεις επικράτειας με απλές υπογραφές. Το θέμα όμως θα συζητηθεί και θα επικυρωθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί αυτοί που θα ψηφίσουν θα αναλάβουν και την ευθύνη των πράξεων τους. Όμως από τώρα τους θέτω ένα μικρό προβληματισμό με τον παρακάτω χάρτη:
Ας υποθέσουμε ότι στην περιοχή που ζούμε υπήρχαν τρεις χώρες, α) η ηπειρωτική Greekland, β) η ηπειρωτική Tourkland και γ) η νησιωτική Aegeanland (με το μπλε χρώμα). Πώς θα γινόταν η κατανομή των θαλασσίων υδάτων στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο την Κρήτη και μέχρι την Κύπρο; Τμηματικά ή συνολικά; Τι αναλογεί στην κάθε μια από τις τρεις αυτές χώρες, αλλά και στην Κύπρο, βάση του Δικαίου τα Θάλασσας του 1982; Είναι ενιαία και αδιαίρετη η νησιωτική περιοχή ναι ή όχι;
Γνωρίζουν τι σημαίνει κλείσιμο των θαλάσσιων κόλπων, τι είναι η συνορεύουσα Ζώνη και τι σημαίνει υφαλοπλαίσιο (continental margin) πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή υπογράψουν ότι τους ζητάνε! Τους είπε κάποιος από τους φωστήρες που τους συμβουλεύουν πέραν του ότι η Κύπρος είναι μακριά (γι΄ αυτούς ναι, όμως για τον Κίμωνα τον Αθηναίο 2500 χρόνια πριν όχι), κάτι για όλα αυτά!Γνωρίζουν το ενιαίο και αδιαίρετο όχι μόνο των νήσων του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, αλλά ότι αυτό φτάνει μέχρι την Κύπρο, την Κρήτη, τη Γαύδο κλπ!Ας κοιτάξουν και πάλι τον παραπάνω χάρτη και ας πουν την άποψη τους και ας πάρουν την ευθύνη της υπογραφής τους. Αν και αυτήν (άποψη) την αποκάλυψαν πολύ νωρίς στις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας.
Ειδικότερα δε αυτοί που πριν λίγο καιρό έγραφαν σε άρθρο τους σε έγκριτη¨ εφημερίδα το 2015:¨Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή¨.¨Δεν θέλουμε πόλεμο θα τα βρούμε στη Χάγη¨!¨Μας ενδιαφέρουν η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάρπαθος¨! (πουθενά το Καστελόριζο).
Γνωστές δηλώσεις.Αλλά πώς να απαντήσεις και τι να πεις όταν ακούς ανθρώπους που υποτίθεται μάλιστα ότι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τώρα έχουν υπουργικές θέσεις τύπου: «Ο έλληνας στρατιώτης θα παρελάσει το 2021 με το νέο τυφέκιο»!..Δηλαδή είμαστε μόνο για τις παρελάσεις, αργά το έμαθα. Κρίμα που χρειάστηκαν 43 χρόνια για να το καταλάβω, αφού μέχρι σήμερα νόμιζα ότι αγοράζαμε όπλα για να πολεμήσουμε αν χρειαστεί.
Ας μας πουν τελικά τι σημαίνει η δήλωση: «Ό,τι χρειάζεται και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται»!!Γιατί εγώ το μόνο που καταλαβαίνω είναι ό,τι δεν θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Καλόν είναι αυτοί που παίρνουν την ευθύνη και πριν δώσουν τα πάντα στους γείτονες αμαχητί με τις ευλογίες των συμμάχων στην κεντρική Ευρώπη (όπου φοβάμαι σύντομα θα χρειαστεί να μετακομίσουν κάποιοι σαν τον Χουάν), να γνωρίζουν τα εξής:
Για πρώτη φορά ένα ad hoc Δικαστήριο ερμήνευσε το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μantego Bay στην υπόθεση «Republic Philippines vs Republic of China», με Case Number: 2013-9, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο έγκριτου νομικού επί θεμάτων ΕΕ. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ένα νησί έχει χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Εξαιρούνται, οι βράχοι εφόσον δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δεν μπορούν να έχουν αυτοτελώς οικονομική ζωή.
Το Δικαστήριο δέχθηκε επίσης, ως απόλυτο κανόνα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, ότι όλοι οι γεωγραφικοί σχηματισμοί (ασχέτως του εάν χαρακτηρισθούν νησιά ή βράχοι και ασχέτως του μεγέθους αυτών), έχουν υποχρεωτικά χωρικά ύδατα έκτασης 12 ΝΜ.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, κάτι που επίσης δεν έγινε με τη νέα συμφωνία. Με χωρικά ύδατα 12 μιλίων, το 72% των θαλασσίων περιοχών του Αιγαίου περιέρχεται στην Ελλάδα και το 8,5% στην Τουρκία. Το 19,5% που απομένει προς οριοθέτηση, μπορεί να διευθετηθεί. Εμείς όμως ξεχάσαμε τη νήσο Χρυσή και μερικές ακόμη νησίδες νότια της Κρήτης, στη νέα συμφωνία με την Αίγυπτο. (Διαπιστώνεται ότι εκτός από έλλειμμα στην ιστορία έχουμε και στη γεωγραφία). Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις εκθέτουν αρχικά την Τουρκία με το «περίφημο» casus belli, αλλά πολύ περισσότερο εδώ όποιον παραχωρεί εθνικά δικαιώματα και κυριαρχία.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, τιμώντας την ιστορία της και όσους θυσιάστηκαν για φτάσει εδώ που είναι σήμερα και όχι να λοιδορεί αυτούς που είχαν τη διορατικότητα να επεκτείνουν τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας στα 10ΝΜ και τον θαλάσσιο στα 6ΝΜ το 1931 και 1936, ή λέγοντας ότι εξασφαλίσαμε μεν επήρεια για τα νησιά μας, αλλά κρύβει συστηματικά ότι συμφώνησε με χαμηλό ποσοστό και όχι με αυτό που πραγματικά δικαιούνται.
Είναι βέβαιο ότι πίσω από την όποια έκπτωση στη θάλασσα, ακολουθεί έκπτωση στον αέρα και τέλος κλείνει με αντίστοιχη στην ξηρά.Τους θυμίζω κάτι που έγραψα στις 19/1/19: «Τα προβλήματα οι ευφυείς τα προβλέπουν, οι έξυπνοι τα λύνουν, οι ηλίθιοι τα κρύβουν».
Δικαίωμα τους να αποφασίσουν σε ποια κατηγορία ανήκουν, αρκεί να μη μειώσουν την Ελλάδα, θα το αποδείξουν με την ψήφο τους. Τέλος ας μας πούνε καθαρά για ποιο θέμα θα πάμε (αν πάμε) στη Χάγη! Είναι το σύνολο των διεκδικήσεων από πλευράς Τουρκίας ή μόνο αυτό του 19,5% που ήδη μόνοι μας αυξήσαμε προς όφελος τρίτων!
ΥΓ1. Η μάσκα μας προστατεύει από τον κορονοϊό, το φίμωτρο και η παραπληροφόρηση όμως βοηθάνε στην εξάπλωση της ιογενούς βλακείας.
ΥΓ2. Για όσους δεν γνωρίζουν τεχνικά και νομικά τα θέματα αυτά, τους λέω ότι ο πανηγυρισμός μοιάζει με το ανέκδοτο με τον Μπόμπο, ο οποίος για να πάει εκδρομή με το ορφανοτροφείο σκότωσε τον πατέρα του.
Πηγή: militaire.gr
Ναι αλλα σωσαμε τη Μακεδονια μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χορεύτριες των συλλαλητηρίων για τις Πρέσπες τώρα δεν ξεβρακώνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβούνται μην αρπάξουν κανέναν covid.
Είναι και 19! Όσο νά 'ναι...μεγάλο μέγεθος.